Kan inte renovera kaféet – innan planen är klar

Innan Sörgårdens Gästgiveri AB kan inta Café Columbia ska lokalen renoveras. Kommunen inväntar nu en vård- och underhållsplan innan arbetet påbörjas.

30 januari 1919 15:02

– Vi kan inte gå händelserna i förväg, men när vi vet vad vi behöver förhålla oss till kan vi påbörja det invändiga arbetet. Förmodligen kan vi inte göra några anpassningar för en utökad kaféverksamhet men vi kommer att göra uppfräschningar, främst i form av ytskiktsåtgärder, berättar Jimmy Bexell, chef för teknik och drift i Kinda kommun.

Läs mer:De tar över kaféet

Hittills har kommunen haft möjlighet att rusta upp Café Columbia-byggnaden utvändigt, med bland annat fönster och fasad, och förhoppningen är att byggnadsantikvarie Marie Hagsten, tidigare medarbetare på Östergötlands länsmuseum, ska vara klar med vård- och underhållsplanen under februari månad. Därefter kan det slutgiltiga arbetet påbörjas innan kaféverksamhetens nya arrendatorer kan inta den kulturhistoriska byggnaden, vilket beräknas ske under april i år.

Läs mer: Hyran chocksänks i jakt på ny arrendator

– Café Columbia är bland de viktigaste byggnaderna vi har ur ett kulturhistoriskt perspektiv och det känns viktigt att ta fram en plan för att vårda den på ett bra sätt. Vi tycker också att det är lämpligt att göra uppfräschningar nu, då det är lättare innan de nya arrendatorerna påbörjar sin verksamhet, avslutar Bexell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson