Vill neka förra kommunalrådet ansvarsfrihet

Kommunens revisorer vill inte ge ansvarsfrihet till tidigare ordföranden i kommunstyrelsen Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Kommunens revisorer föreslår att den tidigare  ordföranden i kommunstyrelsen Ingela Nilsson Nachtweij (C) inte ska beviljas ansvarsfrihet för 2019.

Kommunens revisorer föreslår att den tidigare ordföranden i kommunstyrelsen Ingela Nilsson Nachtweij (C) inte ska beviljas ansvarsfrihet för 2019.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-04-23 14:05

”Vi avstyrker ansvarsfrihet för avgående, men under år 2019 ordinarie kommunstyrelseordföranden. Detta med anledning av brister i dennes handlande och ledarskap” skriver kommunens revisorer i den revisionsberättelse som nu lämnats in och som ska hanteras av kommunfullmäktiges presidie.

Kommunrevisorerna stödjer sitt förslag i stor utsträckning på kritiken på den revisionsrapporten som KPMG gjort och som blev offentlig i början av mars. Där är slutsatsen att ordföranden brustit i sitt ledarskap och bland annat satt rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän ur spel.

"Bristerna har gjort att rollfördelningen mellan tjänstepersoner och förtroendevalda inte efterlevts vilket avsevärt har försvårat ett fungerande samspel, ledning och styrning av verksamheten samt påverkat arbetsmiljön negativt. Vidare har KSO fattat beslut utan att det funnits stöd för detta i delegationen" motiverar revisorerna.

Revisorerna framhåller att hela händelseförloppet framför allt skadat kommunens förtroende hos medborgarna, och att det även vållat kommunen indirekta ekonomiska skador.

Revisorerna är också mycket kritiska mot kommunstyrelsen i sin helhet.

"Detta främst då kommunstyrelsen inte har säkerställt en god organisatorisk och social arbetsmiljö på kommunstyrelseförvaltningen och att styrelsen inte vidtagit tillräckliga åtgärder i tid för att komma till rätta med arbetsmiljöbristerna." står det i revisionsberättelsen.

Revisionens ordförande Roland Ilemark (S) vill inte kommentera revisionsberättelsen.

– Jag kan bara konstatera att det är en enig revision som står bakom förslagen, säger han.

Det här är andra gången i Vimmerby kommuns historia som en eller flera politiker föreslås att bli nekad ansvarsfrihet. Förra gången det hände är tiotalet år sedan då tre dåvarande politiker i kommunstyrelsen nekades ansvarsfrihet av kommunfullmäktige för att de fattat beslut som de inte hade delegation för. Det beslutet gällde ett pensionsavtal för en då anställd tjänstman på hög chefsnivå.

Nu är det närmast fullmäktiges presidie som behandla revisorernas förslag. Ett första beslut kommer sannolikt att tas på nästa möte den 11 maj.

Ingen ska dömas ohörd och därför är det viktigt att de som utsätts för anmärkningar och kritik få ge sin syn och förklaring. Ett beslut att ta in de uppgifterna kan bara fullmäktige fatta, så det blir sannolikt steg ett, säger fullmäktiges ordförande Leif Larsson.

Efter det lägger presidiet fram ett förslag till beslut utifrån både revisorernas och de kritiserades synpunkter.

– Sen är det upp till fullmäktige att fatta det beslut man anser är rätt, säger han.

Vi söker Ingela Nilsson Nachtweij och Jacob Käll.

Revisorerna vill neka förra ordföranden i kommunstyrelsen ansvarsfrihet. men också kommunstyrelsen får hård kritik i revisionsberättelsen som grundar sig på den tidigare revisionsrapporten.
Revisorerna vill neka förra ordföranden i kommunstyrelsen ansvarsfrihet. men också kommunstyrelsen får hård kritik i revisionsberättelsen som grundar sig på den tidigare revisionsrapporten.
Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!