Folkraceprofilen hedras med minnesrace: "Otrolig respons"

Fem år efter att folkraceprofilen Lars-Agne Karlsson gick bort väljer sonen Johan att ordna en tävling till hans minne. "Det blir fullt ös i Gnagaredalen på torsdag med ovanligt många folkvagnar till start. Alla intäkter går till Barncancerfonden och det känns bra att få så otrolig respons", säger han.

Johan Karlsson arrangerar en minnestävling för sin far L-A som gick bort för fem år sedan.

Johan Karlsson arrangerar en minnestävling för sin far L-A som gick bort för fem år sedan.

Foto: Magnus Strömsten

Folkrace2024-06-05 17:15

L-A:s minnesrace heter tävlingen som avgörs på Nationaldagen. 110 förare är anmälda till start och tävlingen avgörs i klasserna herr, dam och junior. Det blir tre grundomgångar följt av A, B och C-finaler med runner up.

L-A var en välkänd profil inte minst i folkracekretsar och sonen Johan Karlsson har ärvt hans intresse för sporten. Han har funderat på att få till en tävling som en hyllning till sin far länge och kände att det var läge nu.

– Han gick bort 2019 och min tanke var att ordna en tävling året därpå, men då kom pandemin i vägen. Nu har det gått fem år och det kändes som en bra tid.

En speciell detalj med tävlingen är att det kommer vara ovanligt många folkvagnar på startlinjen.

undefined
VW 1600 var L-A Karlssons favoritbil när det kommer till folkrace.

– Det var L-A:s favoritbil i folkrace. Både "Bubblor" och andra modeller. Särskilt VW 1600 gillade han att köra. Därför har alla förare med sådana bilar fri startavgift. Dessutom kommer det bli specialpris till bästa folkvagnsförare i varje klass. Priserna har jag fått hjälp med av en firma på Gotland som har fixat folkvagnar utskurna i plåt.

Det kommer även vara stort fokus på barn under tävlingen.

– Vi har många aktiviteter för barn eftersom pappa var väldigt barnkär. Det blir hoppborg, ansiktsmålning, godisregn och gratis glass till alla barn. 

Dessutom är det fri entré till tävlingen.

– Eftersom L-A gick bort i cancer så har vi valt att låta företag sponsra entréavgiften som skänks till Barncancerfonden. Dessutom finns en insamling till dem i hans namn så det blir minst 50 000 kronor som kommer att skänkas. Det känns väldigt bra.

Johan ska själv köra tävlingen tillsammans med åtta andra förare från teamet Flugenäs Racing.

– Vi kommer alla köra i bilar som är lackade i L-A:s färger blått, rött och vitt. Det är många förare som gör comeback bara för att köra den här tävlingen. Dessutom har det varit väldigt lätt att få funktionärer och sponsorer att ställa upp för det här så det är väldigt tacksamt.

Är det tänkt att bli ett återkommande evenemang?

– Nej, det blir en gång bara så vi kör all in på torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!