Känslosamt för Johan när fadern hedrades: "Det kom några tårar"

Så var det då dags. Dags att hedra folkraceprofilen Lars-Agne Karlsson. Hans son Johan höll i trådarna och det var många starka känslor i samband med tävlingen. "Mest känslosamt var det under paraden, då kom det några tårar", säger han.

Det var en känslosam folkracetävling för Johan Karlsson i minnesracet för hans far Lars-Agne. Här ses Johan med specialpriserna med L-A:s älskade folkvagnar i fokus.

Det var en känslosam folkracetävling för Johan Karlsson i minnesracet för hans far Lars-Agne. Här ses Johan med specialpriserna med L-A:s älskade folkvagnar i fokus.

Foto: Torbjörn Allvin

Folkrace2024-06-06 18:50

Ni kanske läste vårt förhandsreportage inför torsdagens tävling. Där framkom det att Johan Karlsson hade tänkt att arrangera den här speciella tävlingen redan 2020, men då kom pandemin i vägen. 

Nu, några år sedan, kunde racet till hans fars minne avgöras. Lars-Agne Karlsson gick bort 2019. 

Sporten träffar Johan precis när de första finalheaten brakat igång. Det är en lätt stressad Johan Karlsson vi träffar. En Johan Karlsson med minst sagt många eld i järnen. 

– Ja, haha. Det är mycket att göra, säger han precis när han fixat och donat med de sista priserna. 

Han säger föga förvånande att det har varit hektiskt och att det långt ifrån är över. 

– Det kommer inte bli mycket sömn i natt och jag sover kvar här, säger han där vi snackas vid i Gnagaredalens klubbstuga. 

Utanför råder det febril aktivitet. Det mekas med bilarna in i det sista, finjusteringar som ska ge det där allra sista som förhoppningsvis ska räcka till vinst eller i alla fall långt framskjutna placeringar. Johan Karlsson hade själv gärna velat vara där, trots att han har massor av annat ansvar och saker att tänka på den här dagen. 

– Det började ju så bra för mig, då jag vann ett heat och kom tvåa i det andra. Sen började det tyvärr strula för mig med bilen. Jag hamnade strax utanför finalfältet och jag tror att jag var fyra placeringar från att nå C-finalen. Just nu är jag lite besviken över just det, men samtidigt känns det jättebra med allting annat. Det har varit en kanondag och allt har flutit på. 

Hur pass känslosamt har det varit för dig?

– Ganska mycket. Det är många som kommit fram och pratat med mig och också hyllat det här initiativet. Många ser gärna att det blir en fortsättning och inte en engångsföreteelse. 

Hur blir det?

– Tja, jag vet faktiskt inte. Planen har hela tiden varit att köra en tävling och det lutar åt det, men jag får väl ta mig en funderare eftersom responsen varit så bra. 

I nästa andetag passar han på att hylla alla som gjort den här speciella tävlingen möjlig.

– Jag har fått ett fantastiskt stöd och det känns väldigt bra att företagen och näringslivet ställt upp som de gjort med priser och att vi kunnat ha fri entré. De har sponsrat entréavgiften så att vi kan skänka allting till Barncancerfonden. Just nu är vi uppe i 60 000 kronor och det kommer nog att växa ännu mer. 

På bilden ser ni Johan Karlsson när han håller i de specialgjorda priserna där såklart Lars-Agnes älskade folkvagnar hamnat i fokus. Han hade en förkärlek för modellen VW 1600.

När vi frågar Johan om vad han tror att hans far hade tyckt om den här tävlingen, så svarar han:

– Han hade nog inte gillat uppmärksamheten, haha. Han var inte sån. Däremot hade verkligen tyckt om alla aktiviteter för barnen som gjorts i den här tävlingen med hoppborg och allt annat. 

I själva racet var det många som ville hedra Lars-Agne Karlsson genom att ställa sig på startlinjen och tävla. För många var det flera år sedan sist. I vimlet träffade vi Morgan Olsson, som var mekaniker åt sin dotter den här dagen. Han sa bland annat så här:

– Det har varit mycket känslor, framför allt i början av tävlingen. L-A var ju en sån stor profil och närmast en legend. Det känns väldigt fint att få hedra honom på det här sättet och jag med flera hoppas att den här tävlingen kommer att fortsätta leva vidare. 

Resultat

Junior: 1) Ludvig Fransson, Vimmerby 2) Vincent Bjärgestad, Kalmar, 3) Dennis Asplund, Hagfors, 4) Casper Björklund, Kinda, 5) Hugo Karlsson, Vimmerby, 6) Kasper Bergqvist, Kalmar.

Senior: 1) Timmo Helgesson, Vimmerby, 2) Thomas Karlsson,  Vimmerby, 3) Mattias Götesson, Rödeby, 4) Mattias Havdelin, Rosendal, 5) Petri Häggman, Eksjö, 6) Robin Eriksson, Vimmerby.

Damer: 1) Sofia Lod, Vimmerby, 2) Jennie Viberg, Vimmerby, 3) Tove Magnusson, Oskarshamn, 4) Josefine Forsblad, Vimmerby, 5) Marie Karlsson, Vimmerby, 6) Malin Blixth Johansson, Målilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!