Ludvig Fransson om diskningen: "Tappar lusten helt"

Ludvig Fransson gick ett grymt öde till mötes i fredagens juniorfinal på Semesterracet. En och en halvtimme efter målgången som vinnare diskades han och fråntogs segern. "Det får mig att tappa lusten helt att tävla", säger han med ett par dagars distans till det hela.

Ludvig Fransson i intervju efter han vann årets juniorklass i Semesterracet. Senare fråntogs han segern och blev diskad efter en protest.

Ludvig Fransson i intervju efter han vann årets juniorklass i Semesterracet. Senare fråntogs han segern och blev diskad efter en protest.

Foto: Axel Norbro

Folkrace2024-07-14 15:43

När Sporten når honom på söndagen håller han på att packa inför kommande veckas tävlingar på Gotland tillsammans med sin far Pierre Fransson. En rolig tävling som han hade sett fram emot länge. Men just nu är han inte lika peppad.

– Nej, det som hände i fredags får mig att tappa lusten helt att tävla. Men det är bara att bita ihop och ladda om och att försöka ta det som tändvätska och jaga revansch, säger Ludvig och syftar på det som hände på Semesterracet i fredags.

Han var då först i mål i en rafflande final i juniorklassen och hyllades stort efter segern. Bara för att en och en halv timme senare bli diskad efter en protest och fråntas allt.

Hur kändes det?

– Jag är förstås oerhört besviken och känner mig maktlös och överkörd. Jag delar inte alls domarens syn på situationen.

Protesten som lämnades in av måltvåan Oliver Viberg från Tomelilla gick ut på att Ludvig Fransson ska ha tagit in avstånd på ett regelvidrigt vis inom ett område som var gulflaggat. Fransson fick chansen att ge sin syn på situationen, men fick inget gehör.

– Jag visade tre olika videoklipp för domaren och förklarade att konkurrenten framför mig körde med punktering och att jag inte tar mig förbi inom gulmarkerat område och inte vann mark på det, men hon vägrade att förstå. Det känns helt overkligt att det blev så här. Som jag ser det hade det oavsett hur jag agerade i den situationen hade det gått att hitta något att protestera emot.

Ludvigs pappa Pierre Fransson är själv rutinerad folkraceförare och har följt sonens framfart inom motorsporten genom åren. Segern i Semesterracet skulle vara den stora höjdpunkten, men så blev det inte.

– Det är ett grymt öde och en helt bisarr situation som Ludvig råkar ut för. Den här typen av situationer uppstår i vart och vartannat heat. Skulle man gå in och peta i alla hade det blivit väldigt långa tävlingsdagar. Ludvig kan ta med sig att han gjorde en helt fantastisk tävling och visade på banan att han var snabbast.

Tänker ni agera på något vis och ta ärendet vidare?

– Jag tänker kolla upp vad det finns för möjligheter att ta det vidare och följa upp om det verkligen har gått rätt till. Om inte annat för att få en översyn av regelverket så att inte fler drabbas av samma öde i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!