Dottern ville ha lådbil – fick Bullerby Cup-låt: "Bönat och bett"

Det är fler som varit kreativa och gjort låtar till Bullerby Cup. När dottern ville ha en lådbil med motor insåg Björn Mårtensson sina begränsningar. Istället för ett bil-bygge snickrade han ihop en egen låt som kompensation. "Allt blir så mycket bättre när man har någon att ge det till", säger han om sitt musikskapande.

Björn Mårtensson har gjort en Bullerby Cup-dänga, i hyllning till hans dotters fotbollslag.

Björn Mårtensson har gjort en Bullerby Cup-dänga, i hyllning till hans dotters fotbollslag.

Foto: Privat

Fotboll2024-07-30 17:30

Björn Mårtensson jobbar till vardags som gymnasielärare. När han inte utbildar våra ungdomar ägnar han en del av sin fritid åt att göra låtar för olika slags tillfällen.

När det var dags för dottern Maj att premiärspela i Bullerby Cup kom idén till låten med det passande namnet – "Bullerby Cup", som släppts på Soundcloud och Youtube.

– Hon har bönat och bett mig två år i rad om att bygga en lådbil med motor till henne. Eftersom jag varken kan backa med släp eller snickra ihop en rät blomlåda ville jag ändå göra något för henne den här sommaren, och hon hade nynnat en del på Brokinds Bullerby Cup-hit. Så den här låten är hennes lådbil med motor, förklarar Björn.

undefined
Björn Mårtensson ägnar en del av fritiden åt att skapa låtar, helst åt de i sin omgivning. Han har gjort låtar till sin sambo, kollegor, elever och barnens idrottslag.

Han framhäver också att det är en slags hommage till alla de i och runt dotterns lag.

– Katalysatorn var nog ändå engagemanget bland tjejerna och ledarna i Vimmerby IF:s F10-lag och stämningen under Bullerby Cup. Det har varit en fantastisk cup och jag vill ge en stor eloge till alla inblandade. Låten är ett tack till dem och en hyllning till alla spelare.

Detta var långt ifrån det första verket av 41-åringen.

– När Gunnar (Björns son) spelade Fair Play Cup i Jönköping med Vimmerby IBK låg vi i ett klassrum på en skola. Jag, min sambo och två andra föräldrar skulle sova över med grabbarna. Dagen efter var det dags för slutspel och då frågade jag grabbarna på kvällen om de ville göra en låt som de kunde springa in till.

Engagemanget var inledningsvis sådär.

– De nappade lite halvhjärtat. Jag hade en melodi i huvudet och bad dem sjunga några rader i kör. De satte sig runt min gamla Samsungtelefon och sjöng in refrängen. Sen komponerade jag färdigt låten, lade till en egen sång och spelade upp den. Grabbarna blev plötsligt astaggade, och den glädjen ville jag återuppleva igen.

Visst ligger en del av charmen i skapelseprocessen, men det bästa är att få ge.

– Att skapa åt sig själv är såklart ett trivsamt tidsfördriv, men att skapa åt någon annan är den bästa inspirationen. Allt blir så mycket bättre när man har någon att ge det till. Då får kreationerna själ.

undefined
Vimmerby IF F10 deltog i årets upplaga av Bullerby Cup. Björn vill ge en eloge till samtliga som engagerar sig i och runt laget.

Sambon Therese Olsson var den första som fick en låt tillägnad av Björn. 

– Den låten innehåller fortfarande en av mina favoritslingor, och det är en riktigt "cheesy" text. Sen dess har det blivit en hel del musik. Jag har gjort en låt till mina gamla kollegor på Arbetsförmedlingen i Göteborg, det har blivit fyra låtar till mina klasser som tagit studenten och sen till VIF och VIBK också. Det kan vara några fler.

Hur tänker du när du ska göra en låt. Vad har du för tillvägagångssätt?

– Jag är varken utbildad musiker eller producent. När jag bygger min musik är det ungefär lika effektivt som att du skulle bygga en villa med hammare, fogsvans och stjärnmejsel, med spillvirke och överblivna skruvar. Utan ritning eller hjälp av en erfaren förälder. Det tar tid och det är ett jäkla pill. Men det är också ett experiment och ett äventyr in i det okända. Det bästa jag gjort har alltid skett av slump och misstag. Utan avsikt, när hjärnan är frånkopplad och inspirationen får jobba ostört. Då blir det fyrverkeri.

Nedan finner ni länk till låten:

https://soundcloud.com/g-tt-rt/bullerby-cup?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing 

12/8 släpps den på Spotify.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!