Beslut inom en vecka efter kaosmatchen: "Besked snart"

Snart tas beslut om utfallet av den avbrutna kaosmatchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF. "Det kommer ett besked senast inom en vecka", säger Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund.

Tenhults spelare lämnade planen på Arena Ceos efter den uppmärksammande händelsen. Nu ligger frågan fortfarande på förbundets bord.

Tenhults spelare lämnade planen på Arena Ceos efter den uppmärksammande händelsen. Nu ligger frågan fortfarande på förbundets bord.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2022-06-01 16:09

Ni som hängt med vet vad som hände 21 maj. Vi tar ändå en kort tillbakablick. I mitten av den första halvleken stannade spelet upp. Tenhultsspelaren Angelo Deumaga var rejält upprörd, lämnade planen under uppmärksammade former efter en ordväxling med en VIF-spelare som enligt Deumaga ska ha sagt något rasistiskt. Matchen avbröts, återupptogs för en kort stund, för att sedan avbrytas helt då gästerna vägrade spela vidare. Ord stod mot ord. 

Under onsdagen hade disciplinnämnden i SmFF ett möte, där även tävlingskommittén och styrelsen var med, vilket är ovanligt. 

Vad kom ni fram till?

– Det är inget beslut taget, utan frågan bordlades. Disciplinnämnden ville ha mer på fötterna eftersom det är en mycket ovanlig händelse. Under mina 16 år på förbundet har jag aldrig tidigare var med om att en match avbrutits på det här sättet, säger Mats Larlind. 

Vad händer nu?

– Det kommer att hämtas in mer information, bland annat ska Svenska Fotbollförbundet kontaktas om det finns något liknande ärende som de känner till. 

Enligt Larlind finns det många olika varianter på hur utfallet kommer att bli. De två troligaste är att något av lagen tilldöms segern eller att matchen återupptas.  

Hur viktigt är det att det fattas ett snabbt beslut?

– Det är viktigt för båda parter. För tävlingens skull vill vi få ett resultat så snabbt som möjligt. Det är inte enkelt, då ingen har hört något utöver de två inblandade spelarna. 

Hur länge kan det dröja innan besked kommer?

– Senast inom en vecka, då disciplinnämnden har sitt nästa möte. Men det är inte omöjligt att det kommer ett besked tidigare än så. 

Kan beslutet överklagas?

– Ja. Jag skulle inte heller bli helt överraskad om så sker. Om det blir så går ärendet vidare till nästa instans, som är vår styrelse på Smålands FF. Och efter det är sista instansen disciplinnämnden på Svenska Fotbollförbundet. 

I en intervju SR P4 Jönköping sa Angelo Deumaga så här:

– Jag bara sprang ut från planen. Jag kunde inte spela vidare. Jag var så arg.

När Sporten pratade med VIF-spelaren i fråga gav han sin version.

– Jag sa "Piece of shit" till honom och gick därifrån. Då blev han arg och sa att jag var rasist. Det blir liksom fel för mig, då jag själv har invandrarbakgrund. Han kan ha missuppfattat vad jag sa. Det får mig att se dum ut och jag tycker det är svinjobbigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!