Förbundet vill flytta fram frimånaden: "Vore rimligt"

Smålands Fotbollförbund har fört diskussioner om att förlänga frimånaden och har lämnat in ett förslag till Förbundsstyrelsen. "90 procent av alla samtal och mejl man fått den senaste tiden har handlat om frimånaden", förklarar Mats Larlind på SmFF.

Smålands Fotbollförbund har lämnat in ett förslag om att förlänga frimånaden.

Smålands Fotbollförbund har lämnat in ett förslag om att förlänga frimånaden.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2020-11-18 16:05

Fotbollsspelare på amatörnivå kan byta förening helt fritt under den så kallade frimånaden, som pågår från 15 november till 15 december. Det här året har coronapandemin satt ordentliga käppar i hjulet för både föreningar och spelare eftersom lagen tvingats avbryta träningsverksamheten. 

Röster har därför höjts för att förlänga frimånaden och ge klubbar och spelare en ny chans att testa spelare, förutsatt att coronarestriktionerna blir mildare med tiden. En av dem som vill se en sådan förändring är Tobias Ekström, som sitter i sportgruppen i IFK Tuna. 

– Med tanke på de rådande omständigheterna kan jag tycka att det är läge att flytta fram frimånaden. Antingen att föreningarna själva får ha förståelse för att spelarna vill prova med andra lag, när väl träningarna kommer igång, eller att förbundet sätter ett senare datum, sa Tobias Ekström när Sporten pratade med honom i helgen

Nu säger Mats Larlind, ansvarig för seniorfotbollen på Smålands Fotbollförbund, att frågan är högst aktuell på förbundshåll och att man lämnat in ett förslag.

– Ja, vi har fört diskussioner om att förlänga frimånaden och vi har även skickat in ett förslag till Förbundsstyrelsen, som är den högsta instansen. Där har vi framfört vad vi tycker kring det här, säger Larlind. 

Vad tycker ni?

– Att frimånaden ska förlängas. Proffsen fick ju sitt övergångsfönster förlängt så det vore rimligt om amatörerna också fick det. Det här är en diskussion som finns hos flera andra förbund. Jag vet även att det funnits röster som sagt att man bara ska låta det vara som det är nu och att det är lika för alla. 

I SmFF:s förslag framgår ett önskemål om att förlänga frimånaden med en månad, till den 15 januari 2021 alltså. 

– Det är grundförslaget, men sen vet vi inte om vi kommer att kunna spela någon fotboll fram till dess ändå. Förbundsstyrelsen ska ha ett möte här i dagarna och vi får se vad de kommer fram till då, säger Mats Larlind. 

Är det många föreningar som hört av sig till er angående frimånaden?

– Det kan man lugnt påstå. Jag skulle säga att 90 procent av alla samtal och mejl man fått den senaste tiden har handlat om just det. Jag har pratat med 20–25 kontakter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!