Veckans fotbollssurr – praktskräll av bottenlaget

Massor av matcher, massor av dramatik – och en del skrällar. Här är veckans fotbollssurr.

Hjorted/Totebo, Vimmerby IF och Ankarsrums IS är några av lagen i veckans fotbollssurr.

Hjorted/Totebo, Vimmerby IF och Ankarsrums IS är några av lagen i veckans fotbollssurr.

Foto: Magnus Strömsten, Malin Belfrage, Torbjörn Allvin

Fotboll2023-08-28 17:56

• VECKANS MEGASKRÄLL: Ankarsrums IS

"Bollen är rund". Allt kan hända...bla, bla, bla". Ni har hört det där. Men hur stor var egentligen procentchansen att Ankarsum, med sju raka förluster i division fem, skulle plocka poäng av serieledaren Ruda, med elva raka vinster (!) – på bortaplan? Och dessutom med en utespelare (Robin Thorén Johansson) som målvakt. Chansen var på förhand mycket små, men det var precis vad som hände. AIS lyckades knipa en pinne (4–4) efter att ha haft ledningen med 4–1. Istället för en förmodad jumboplats i serien är nu grönvitt uppe på säker mark när sex omgångar återstår. 

VECKANS SPELARE: Nathalie Johansson, Vimmerby IF
Måldrottningen fortsätter imponera. Borta mot Borens IK låg hon bakom en ny VIF-triumf då laget enkelt vann med 5–1. Nathalie Johansson gjorde tre mål och stod också för en målgivande passning. Hon är nu uppe på 21 fullträffar i serien, lika många som Filippa Karlberg, Tjust. Tränaren Pierre Brorsson om Nathalie Johanssons betydelse: "Hon var duktig och är givetvis väldigt viktig för oss".

VECKANS ÅTERFÖRENING: Hultsfreds FK

För 40 år sedan vann Hultsfred Smålandscupen. Det efter en jätteskräll mot Myresjö, som låg i den näst högsta divisionen. I fredags återförenades spelare och ledare och firade guldet. De fick också se när dagens A-lag i HFK, besegrade Stensjön med 4–2. 

VECKANS CITAT: Alex Karlsson

Djursdala SK tog en ny viktig seger i femman och säkrade förmodligen nytt kontrakt. Man gjorde det mot rivalen Södra Vi IF på bortaplan. Alex Karlsson var en av derbyhjältarna, då han gjorde ett av lagets mål. Han sa bland annat så här efteråt: "Det känns så jäkla skönt. Det kändes lite halvknackigt i början men jag kom in och sedan blev det perfekt när jag fick göra mål. Jag skulle bara ha gjort en snyggare målgest". 

VECKANS MEST OVÄNTADE: Kevin Dahl

Kisas mittback var en av derbyts absolut bästa spelare. Han var en klippa i försvaret, men till synes från ingenstans tog han med hands efter ett VIF-inkast. Förmodligen en ren reflex. I vart fall. Vimmerby fick straff – och kvitterade till 1–1. 

VECKANS TYNGSTA: Kisa BK

KBK var i enormt stort behov av poäng och helst då tre i bortaderbyt mot Vimmerby. Det började bra med tidigt ledningsmål av talangen August Storm, men slutade i en ny tung förlust (1–2). Istället för åtta poängs marginal vid seger skiljer det nu 14 poäng till Lindö på kvalplatsen – och bara sex matcher kvar att spela. Nu är hoppet mer eller mindre ute. De ska till något av ett mirakel för att det ska spelas division tre-fotboll på Kisa IP 2024. 

VECKANS SMÄLL: Hjorted/Totebo

Är Hjorted/Totebo rökta nu? Försvann möjligheten till serieguldet efter smällen med 0–4 hemma på Hjortheden. Hoppet är såklart inte ute än, men möjligheterna minskade troligen drastiskt då serieledande SK Lojal ångar på i toppen. 

VECKANS BLANDADE KÄNSLOR: Gullringen

Först glädje när serieledande IK Vista åkte på en ny överraskande förlust mot Ölmstad. Det öppnade för Gullringens GoIF i den tuffa kampen om serisegern i division fyra norra. Men hemmamötet mot bottenlaget Tenhult slutade i besvikelse efter "bara" 1–1. Ändå fick man anledning att jubla i det gulsvarta lägret när toppkollegan Tranås senare under lördagen förlorade mot Malmbäck. Gullringen blev nu enda laget topp-tre som plockade poäng. 

Tre nya mål och mycket bra i spelet mot Borens IK. Nathalie Johansson fortsätter att ligga på en hög nivå i Vimmerby IF och jakten på seriesegern.
Tre nya mål och mycket bra i spelet mot Borens IK. Nathalie Johansson fortsätter att ligga på en hög nivå i Vimmerby IF och jakten på seriesegern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!