Elmér om sitt överraskande idrottsval: "Spännande"

Michael Elmér till Södra Vi IF – som fotbollstränare. Jodå. Så blir det. Överraskande för många och såklart en snackis. Elmér är sportchef i Vimmerby IBK och idrottsmässigt helt förknippad med innebandy. Här är hans tankar inför debuten i SVIF.

Michael Elmér har överraskande presenterats som ny tränare i Södra Vi IF. Där kommer han bland annat att leda starka nyförvärven Ricky Gustafsson och Niklas Gunnarsson.

Michael Elmér har överraskande presenterats som ny tränare i Södra Vi IF. Där kommer han bland annat att leda starka nyförvärven Ricky Gustafsson och Niklas Gunnarsson.

Foto: Arkiv

Fotboll2022-12-06 19:00

Det var nog inte många, om ens någon, som såg det komma. Michael Elmér blir fotbollstränare. Men, Södra Vi IF tittade utanför boxen, fann Södra Vi-bon Michael Elmér och såg det som en intressant lösning. 

Det dröjde en stund innan det slutgiltiga beslutet fattades. Till slut landade innebandyprofilen i att jo..., det här kändes intressant. Som en spännande utmaning. 

– Greger (Stefansson) i sportgruppen har faktiskt frågat vid mig tidigare tillfällen, men då har det inte varit aktuellt för mig. Nu blev det mer konkret, säger Elmér och fortsätter: 

– Sedan får jag ta på mig att det tog ett tag innan jag gav besked. Nu är jag där och en förutsättning för att jag skulle ta mig an uppdraget var att jag skulle ha fotbollskunniga personer vid min sida. Jag är glad att jag kommer att jobba ihop med Ricky (Gustafsson). Dessutom var jag ganska tydlig med att jag vill ha en större ledarstab. Därför vill jag ha in minst två personer till. 

Frågan är då vad Michael Elmér har för koppling till fotboll?

– Tja, man kan säga att jag har en medioker bakgrund. Jag spelade fotboll i pojklagen i Jenny BK (Västervik). Sen har jag studerat sporten vid sidan av. Min son Sebastian har spelat i Södra Vi, sen har jag följt några av innebandykillarna i VIBK när de har spelat i klubbarna häromkring, som Djursdala och HM IS. 

I nästa andetag säger han att karriärens sista fotbollsmatch skedde i samband med att han studerade på folkhögskolan i Vimmerby, då han spelade tillsammans med bland andra Patrik Wärnehall, Mikael Hill och Tobias Siverholm. 

Vad är det som lockar mest med fotbollen?

– Flera saker. Det känns som att Södra Vi har något spännande på gång. Vi har fått in ett par starka nyförvärv och om jag förstår Ossian Mathiasson i sportgruppen rätt, så är det mera på ingång. Det känns också lockande att se vad jag kan åstadkomma för förändringar och utveckla tillsammans med andra. Det blir också intressant att upptäcka om det är samma typ av mentalitet i ett fotbollslag som i innebandy. Initialt är känslan att spelar- och ledargruppen är större än i innebandy.

Vad tar du med dig från innebandyn?

– Hur man bygger ett lag och att man har en kravställning. En kravställning som någonstans bygger på att vi ska ha roligt tillsammans. Och det innebär bland annat att man tränar på ett bra sätt. Sen vill jag vara tydlig gentemot spelarna vad jag står för i mitt ledarskap. 

Michael Elmér säger att han rent fotbollsmässigt den första tiden överlåter till mer kunniga personer inom sporten, delvis också beroende på att han är kontrakterad av Vimmerby IBK till sista mars, vilket enligt honom själv sannolikt kommer att förlängas.  

– Tanken är att jag ska vara med kring laget i Södra Vi i samband med inomhus-KM. Sedan ska inte jag gå in och mästra för de andra hur vi ska spela och så vidare. Fotbollstekniskt är jag inte skolad, men det är något jag får lära mig med tiden. Och så länge jag har ett uppdrag för VIBK kommer jag inte heller kunna vara med på alla träningar. Men jag ser verkligen fram mot det här och det känns spännande. 

– Att bli fotbollstränare hoppas och tror jag kommer att ställa andra krav på mig som ledare. Jag vill utvecklas och ser det som en utmaning för hur jag ska lösa saker man ställs inför i en annan idrott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!