Sportens analys – så slutar den heta bottenstriden i femman

Bottenstriden av den nordöstra fotbollsfemman har utvecklat sig till ett riktigt getingbo. Fyra av de lokala lagen ser ut att göra upp om att undvika nedflyttning och negativt kval. Sporten har tagit en titt på förutsättningarna inför slutspurten och försökt sia om hur det kommer att sluta.

Hultsfred och Södra Vi behöver avsluta serien starkt för att hänga kvar i femman.

Hultsfred och Södra Vi behöver avsluta serien starkt för att hänga kvar i femman.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-09-11 18:00

Förra veckan granskade vi toppstriden av den aktuella serien där Hjorted/Totebo och IFK Västervik gör upp om seriesegern. H/T:s spelande tränare Jimmy Svensson var då inne på att båda lagen kunde få svårt att gå rent resten av serien. Så blev det också då IFK Västervik föll i en dramatisk kamp borta mot IFK Tuna med 2–1. 

Den här gången har turen kommit till bottenkampen av tabellen. Ska man vara riktigt noga så är det faktiskt flera än de fyra lag som vi har valt att fokusera på som är inblandade i striden kring strecken. I praktiken känns det dock som att tabelljumbon Ariel inte kommer att avsluta med fyra raka segrar och rädda sig kvar. 

Sjätteplacerade IFK Tuna har sju poäng ned till kvalplatsen och har hittat formen sent omsider på säsongen så vi räknar med att de löser nytt kontrakt. Då är sjundeplacerade Stjärnan mer i farozonen. De föll med 5–2 mot Södra Vi hemma senast och har många tuffa matcher kvar. Någon eller några poäng till bör ändå räcka för dem.

Vi fokuserar istället på de fyra lokala lagen som är placerade som åtta till elva. Ett av dem kommer med största sannolikhet få ta klivet ned i sexan. Ytterligare ett får ge sig in i ett ovisst kval för att rädda sin status som division 5-lag. Det går snabbt att konstatera att SK Lojal och Djursdala SK ligger bäst till och kan med rätt resultat i helgens matcher snart börja luta sig tillbaka.

Läget för Hultsfred och Södra Vi är desto jobbigare. Vi ser ett scenario där de kan få göra upp i en ödesmatch i sista omgången.

undefined
SK Lojal kan inte andas ut än men har goda möjligheter att klara sig kvar som nykomlingar i femman.

8. SK Lojal 22 poäng -20

15/9: IFK Tuna (H)

22/9: Ariel (B)

28/9: Hultsfreds FK (H)

6/10: HM IS (B)

Kommentar: Nykomlingen från Vena har verkligen åkt berg- och dalbana under säsongen. De har åkt på ett par riktiga smällar i form av förluster med 7–0 mot IFK Västervik och 5–0 mot Stjärnan. Det som räddat dem är viktiga uddamålsvinster mot lag som Hultsfred, IFK Tuna och Djursdala. Med fem poängs marginal ned till HFK på kvalplatsen räcker det säkert långt om de bara tar en poäng i derbyt mot just dem. Ett formstarkt Tuna hemma känns som en tuffare uppgift. Däremot har de sitt guldläge i bortamatchen mot Ariel. Eller en sista räddningsplanka i slutomgången mot ett HM IS som inte ser ut att ha något att spela för. 

Tipset blir att Lojal hänger kvar.

9. Djursdala SK 20 poäng -5

14/9: Hultsfreds FK (H)

21/9: HM IS (B)

29/9: Hjorted/Totebo (H)

6/10: Fågelfors (B)

Kommentar: Djursdala har flera uddamålsförluster på kontot som kan bli kostsamma. Nu har de ändå tagit poäng två matcher i följd och skaffat sig lite säkrare mark under fötterna. DSK:s öde avgörs till stor del på lördag. En vinst i derbyt hemma mot Hultsfred skulle troligtvis betyda ett stort steg mot säkrat kontrakt. Ett oavgjort resultat hade laget också kunnat leva med, men då gäller det att de plockar poäng mot HM IS och Fågelfors på slutet. Skulle HFK vinna derbyt har Djursdala en betydligt längre väg att vandra. De gynnas dock av att ha en stark målskillnad som kan rädda dem.

Tipset blir att Djursdala hänger kvar.

undefined
Albin Isakssons Djursdala skulle ta ett stort steg mot nytt kontrakt i femman om laget vinner derbyt hemma mot Hultsfred på lördag.

10. Hultsfreds FK 17 poäng -14

14/9: Djursdala SK (B)

22/9: IFK Västervik (H)

28/9: SK Lojal (B)

6/10: Södra Vi IF (H)

Kommentar: HFK gick miste om ytterst viktiga poäng hemma mot Fågelfors senast. De gjorde en stark första halvlek då och ledde med 1–0. I andra fallerade spelet och det blev förlust med 2–1. Laget har ändå gjort en stark säsong med tanke på den stora spelarflykt de drabbades av inför den. Nu väntar alltså en riktig ödesmatch mot Djursdala och för Hultsfreds del är det bara seger som gäller om man ska vara krass. Förlorar de och följer upp med ett nytt nederlag mot IFK Västervik så är HFK illa ute. Derbyt mot Lojal borta är heller ingen enkel uppgift. Det kan mycket väl sluta med en helt avgörande match hemma mot Södra Vi i sista omgången där förloraren åker ur och vinnaren får kvala. HFK ser ändå ut att kunna ha fördel av att klara sig på oavgjort i en sådan match och de besegrade dessutom Södra Vi i lagens senaste möte på Ulfveskog. Lagets skyttekung Yassin Jalil Kader är dessutom tillbaka efter att ha varit avstängd senast. Han har svarat för 15 av lagets 30 mål den här säsongen och kan bli en räddande ängel.

Tipset blir att Hultsfred får chansen att kvala sig kvar.

11. Södra Vi IF 12 poäng -24

15/9: Tjust (H)

22/9: IFK Tuna (B)

29/9: Ariel (H)

6/10: Hultsfreds FK (B)

Kommentar: Efter att ha tillhört toppen av femman för ett par år sedan har SVIF sjunkit riktigt djupt den här säsongen. Endast fyra segrar på 18 matcher så här långt talar sitt tydliga språk. Att kapacitet och kompetens finns i spelartruppen råder inga tvivel om, men skadeproblemen har varit ett aber i år. Ett visst hopp tändes dock för det blåvita laget när de vände och vann med 5–2 borta mot Stjärnan senast. Uppförsbacken känns ändå fortsatt brant med tuffa matcher mot Tjust och Tuna närmast på tur. Södra Vi:s hopp står som sagt till att Hultsfred kammar noll framöver så de kan få till en avgörande match på Knektavallen i sista omgången. I en sådan kan allt hända.

Tipset blir att Södra Vi åker ur.

undefined
Division 5 NÖ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!