VIF inleder med tre bortamatcher: "Tror det kan gynna"

Den långa försäsongen är över. På lördag drar Vimmerby till Bankeryd för premiärmatch. Det är nu allvaret börjar – och VIF har bara tre matcher i benen. Vi tog ett snack med nye tränaren Pierre Brorsson om det och en del annat.

Pierre Brorsson och Patricia Pöder leder Vimmerby 2023.

Pierre Brorsson och Patricia Pöder leder Vimmerby 2023.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-04-13 20:00

AVSPARK 2023

Vimmerby har sin offensiv. De har sin måldrottning Nathalie Johansson och flera andra starka kort framåt. 

Där lär det inte finnas ett uns av osäkerhet. Offensiven är ett givet vinnarvapen. Det är något som garanterat kommande seriemotståndare har full koll på och säkert också respekt för. 

Frågan är snarare hur VIF står sig defensivt? 

Tränaren Pierre Brorsson har egentligen inte så mycket att referera till, i matchväg. På vägen fram till helgens seriepremiär har laget bara spelat tre matcher, då ett antal tänkta kamper blivit inställda. 

– Visst hade vi önskat oss att vi hade några fler matcher i benen, men det är som det är. Med tanke på vad vi presterade främst i den andra halvleken mot division ett-laget Värnamo (förlust med 5–2), så känns det bra bakåt. Försvarsspel är för mig hela lagets ansvar, inte bara backlinjens, säger Brorsson om lagets defensiv. 

Han fyller på med det här:

– Vi jobbar hela tiden med detaljer i försvarsspelet och gnuggar hur vi faller på tillslag och överflyttningar och betonar vikten av att komma på rätt sida i bolltapp. Jag tycker att vi fått bra respons bland spelarna. 

Pierre Brorsson ser precis som tjejerna i laget fram mot att det äntligen är dags för seriepremiär. 

Men att vägen fram dit har varit för lång, med mycket träning, är inget som VIF-tränaren anser:

– Nä, haha. Många tycker nog det, men för mig har det varit bra och en möjlighet att lära känna spelarna på ett bättre sätt. Jag är ju också ny i damfotbollen. 

Känner du att ni är bra förberedda inför mötet mot Bankeryd?

– Ja, det tycker jag. Det känns som att vi är fysiskt starka, inte minst den kärna som vi har som har tränat i princip alla pass sedan vi startade försäsongen.
 

undefined
Starkt anfallspar. Nathalie Johansson och Frida Pöder gjorde 51 mål tillsammans i division två förra säsongen. Hur många blir det i år?

I sammanhanget lyfter han bland annat fram anfallsstjärnan Nathalie Johansson, som Brorsson tycker ser väldigt vältränad ut och tar jobbet som krävs, även defensivt. 

Är det några andra som sett extra bra ut på försäsongen?

– Julia Rosin är en klippa och går alltid in hundra procent i närkamperna, precis som Molly Levin. Även Frida Pöder och Stina Kägu Bragsjö har varit bra. 

Truppen då, är den tillräckligt bred?

– Vi hade kanske önskat oss någon/några fler spelare som är med och konkurrerar i A-laget. Vi är något skadekänsliga, men samtidigt har vi en stark stomme. 

Vad har ni för koll på serien i stort och lagen ni ska möta?

– Själv har jag inte så jättestor koll och har inte scoutat så hårt, men vi har fått bra info av "Lacket" (Torbjörn Gustavsson, ledare). Han har en del information om motståndarna.

Kanske får VIF en vink om hur pass väl de står sig i serien, då Bankeryd väntar i helgens premiär. Ett Bankeryd som när vi på Sporten tippade hur tabellen skulle sluta, höll just dem högt. 

Bortamötet är för övrigt det första av tre (!) på raken för Vimmerby IF. 

Vad tycker du om det, att ni inleder med tre bortamatcher?

– Det är inget vi kan påverka då det läggs ny konstgräsmatta på Ceos. Jag har egentligen inte reflekterat så mycket över det, men jag tror att det kan gynna oss i slutändan. 

På vilket sätt?

– Att vi får fler hemmamatcher på hösten. Då vet vi av erfarenhet att det kan vara svårare att få ihop lag med tanke på att en del spelare flyttar för studier och annat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!