Tillbaka efter benbrottet – mot alla odds: "Känner av smärtan"

Ett komplicerat benbrott under en match för drygt ett år sedan ledde till ett liv i gips under fem månader. Trots det är Mörlundas fotbollsmålvakt Georg Stenborg Krieg tillbaka mellan stolparna. "Det har varit tufft och jag känner fortfarande smärta i benet, men jag älskar fotbollen för mycket för att ge upp", säger han.

George Stenborg Krieg är tillbaka mellan stolparna i Mörlundas mål.

George Stenborg Krieg är tillbaka mellan stolparna i Mörlundas mål.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-07-04 19:00

Det var i slutet av maj förra året som olyckan var framme. I bortamatchen mot Fliseryd gick Mörlundas målvakt Georg Stenborg Krieg in i en duell som oturligt nog slutade med ett brutet ben och ambulansfärd till sjukhus.

Ett drygt år senare tar Sporten ett snack med George och ber honom att berätta om vägen tillbaka från skadan. 

– Den var riktigt tuff. Ofta sätter man in en skruv i benet vid den här typen av brott, men man beslutade att inte göra det på mig. Därför fick jag ha hela benet i gips under två och en halv månad och jag blev inte av med gipset helt förrän efter fem månader, säger Georg som fick ta hjälp av rullstol för att klara vardagen.

Redan efter en månad var han tillbaka på jobbet.

– Jag jobbar på OKG i Oskarshamn och kunde få en anpassad skrivbordstjänst under tiden jag satt i rullstol. Det var mycket värt för mig att hitta tillbaka till vardagen och känna att jag kunde göra nytta.

undefined
Totalt fem månader i gips blev det för George efter benbrottet.

Tvivlade du någon gång på att du skulle komma tillbaka på fotbollsplanen?

– Nej, det var en drivkraft för mig att jobba mig tillbaka. Jag höll kontakten med spelarna i laget och följde matcherna så mycket som jag kunde. Jag har spelat fotboll under hela livet i princip och uppskattar gemenskapen i att vara en del av ett lag väldigt mycket.

Efter att ha blivit av med gipset i november började han träna för att kunna spela igen och redan efter nyår var det dags för comeback.

– Jag hoppade in under en inomhusturnering och kände på det, men det var lite för tidigt. Sedan blev det bättre och bättre under försäsongen, även om jag fortfarande känner av smärtan. Enligt min läkare kan det ta två år innan det släpper helt. Samtidigt har han uppmuntrat mig till att spela fotboll då läkningen av benet gynnas av att jag rör på mig.

Under hela seriespelet har Stenborg Krieg vaktat målet för Mörlunda. För ett par veckor sedan var det en speciell match mot Fliseryd borta. Då fick George chansen att skaka hand med Fliserydsspelaren som han kolliderade med när olyckan var framme ett år tidigare.

– Det var inga konstigheter. Vi log mot varandra och jag var tydlig med att det inte är några hard feelings. Jag vet att man som spelare gör allt i sådana situationer för att vinna bollen och risken finns för att det kan gå illa när man spelar fotboll.

undefined
George Stenborg Krieg höll nollan i derbyt mot Målilla tidigare i år.

Har skadan påverkat ditt sätt att spela som målvakt?

– Ja. Tidigare har jag gillat att vara med långt ut i spelet och nästan agera som en extra back. Nu har jag fått gå tillbaka till att spela som linjemålvakt.

Hans tidigare spelstil hänger mycket ihop med att George under nästan hela sin fotbollskarriär har varit utespelare. Det är först på senare år när han kom till Mörlunda som han tagit på sig målvaktshandskarna.

– Jag har bott i Norrköping fram tills för ett par år sedan och spelat anfallare i olika klubbar. För ett par år sedan flyttade jag söderut för att jobba på OKG. I början jobbade jag mycket skift och då kändes det inte rätt att försöka konkurrera om en plats som anfallare när jag inte kunde träna så kontinuerligt. Därför ställde jag mig i mål.

När Mörlunda GIF drog igång sitt herrlag igen förra året så sökte han sig till klubben och fastnade direkt.

– Jag älskar gemenskapen som vi har i laget. Och det är ett bra sätt för mig som är ganska ny i bygden att lära känna nya människor. Jag börjar visserligen komma upp i åren och har fyllt 43, men jag kommer fortsätta spela så länge kroppen hänger i.

Och karriären som utespelare har han inte släppt helt heller. Han spelar nämligen ute med U-laget när möjligheten bjuds.

– Det är kul. Och så måste ju vår andra målvakt i lagen få chansen att spela också.

Drygt halvvägs in i serien ligger Mörlunda femma i serien och går en jämn kamp mot lokalkonkurrenten Målilla som är två poäng före som fyra.

– Målet är att vi ska komma före dem förstås. Vi möts direkt när serien drar igång i augusti så det vore en perfekt start att vinna det derbyt.

undefined
Mörlundas tränare Joakim Blomberg.

Mörlundas tränare Joakim Blomberg är inne på samma linje.

– Vi har redan tagit fler poäng än vad vi gjorde på hela förra säsongen så det är bra. Men vi tappade många onödiga poäng i slutet av vårsäsongen. Det finns hög potential i laget, men får inte riktigt ut den. Hade alla spelare haft samma inställning och prioriterat fotbollen som George hade det varit guld värt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!