Vimmerbytalangen om utmaningen: "Jätteseriöst"

Sveriges mest lovande 15-åriga innebandykillar får en plats på gymnasiet med riksintag i Umeå till hösten. Vimmerbytalangen Vilgot Kronstrand var en av 34 som var inbjuden på läger förra veckan. "Det var jätteseriöst där uppe", säger han om upplevelsen.

Vilgot Kronstrand var en av dryga 30-talet spelare från hela Sverige som var inbjuden till Umeå förra veckan för uttagningar till Riksidrottsgymnasiet i innebandy.

Vilgot Kronstrand var en av dryga 30-talet spelare från hela Sverige som var inbjuden till Umeå förra veckan för uttagningar till Riksidrottsgymnasiet i innebandy.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2023-01-24 19:30

Vilgot Kronstrands framfart i Vimmerby IBK har givit eko i innebandysverige. När RIG i Umeå, som är det enda innebandygymnasiet med riksintag i Sverige, bjöd in de mest lovande spelarna födda 2007 var han den enda spelaren från Småland som fick chansen.

Förra veckan tog han flyget från Arlanda till Umeå och ägnade tre dagar åt att träna och spela med de bästa spelarna i sin årskull.

– Vi genomförde två träningspass och spelade tre internmatcher. Konkurrensen var precis så hård som jag hade väntat mig. Samtidigt var det väldigt inspirerande och kul att vara med andra som brinner så hårt för sin innebandy.

15-åringen har tidigare varit tveksam till tanken på att flytta så långt vid ung ålder.

Vad fick du för intryck nu?

– Det var kul att se hur seriöst det är med allt där uppe. Jag fick mycket nyttig information och en bättre inblick i hur det skulle vara att ta sig an den utmaningen. Förut lockade det inte alls att flytta så långt, men nu har jag fått en helt annan bild.

Sju utespelare och en målvakt får chansen i varje årskull.

– Jag får se om jag kommer in först. Jag har sökt till Jönköping och Växjö också så det finns fler alternativ.

Förra året belönades Kronstrand med Sparbanksstiftelsens stipendium. Då för sina färdigheter i golf.

– Jag gillar båda sporterna, men det som gör att jag prioriterar innebandyn nu är att det är en lagsport. Det trivs jag bättre med. Det blir inte lika mycket press på mig som enskild spelare.

Till vardags spelar han bland annat i Vimmerby IBK:s HJ17-lag. När de besegrade Hovshaga hemma med 14–5 i söndags svarade Kronstrand för fyra mål och fem assist. Totalt har han gjort 52 poäng på 10 matcher.

Sedan en tid tillbaka har han även dispens för att spela i Vimmerby IBK:s B-lag i division fyra. Där har han gjort 16 mål och tolv assist på fem matcher.

– Det har varit väldigt utvecklande att få spela mot seniorer. Det blir ett helt annat fysiskt spel på den nivån.

En spännande utmaning väntar också med VIBK i USM för 16-årslag. 

– Vi spelar det andra kvalet i Västervik den 4 februari. Vi möter Hammarby, Farsta och Bergs IK. Går det vägen kvalar vi in till USM-slutspelet i Falun senare i vår. Det hade varit häftigt att få uppleva med laget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!