Avslöjar: Han är aktuell för Vimmerby Hockey

Sebastian Kauppila öppnar för en återkomst i Vimmerby Hockey. "Det stämmer att vi har pratat med varandra. Jag har en del att fundera på", säger den finländske backen.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2020-04-27 21:31

Med sin uppoffrande spelstil var Sebastian Kauppila en av Vimmerbys viktigaste spelare säsongen 2018/19. Han belönades så småningom med ett tryoutkontrakt i AIK.
Men den korta tiden i Stockholm blev en besvikelse.
– De bröt kontraktet innan träningsmatcherna drog igång. Jag fick aldrig chansen att visa upp mig.

I det läget var Kauppila högaktuell för en återkomst i Vimmerby. Men valet föll på Boden i den norra Hockeyettan. Där fick 25-åringen mycket speltid den gångna säsongen.
– Jag presterade ungefär på samma nivå som i Vimmerby. Jag försökte slå enkla passningar och täcka mycket skott. Coachen gillade min spelstil, säger Sebastian Kauppila.

Boden nådde playoff 2, innan det tog stopp mot Troja/Ljungby i en högdramatisk matchserie.
– Tyvärr missade jag avgörandet. I den första matchen mot Troja bröt jag näsan.

Vad hände?
– Jag fick en puck i ansiktet. Den tog så illa att jag tvingades till operation.

undefined

När vår tidning pratar med Sebastian Kauppila är han hemma i Finland igen, hos sin fru och sina två barn. Samtidigt som coronaviruset har kopplet ett järngrepp om det finländska samhället funderar Kauppila på sin hockeyframtid.

– På grund av allt som händer just nu behöver jag extra betänketid. Orkar jag vara ifrån familjen en säsong till? Vi får se. Min dotter är sex år gammal och börjar skolan snart. Det är jobbigt att vara borta då.
– Det kommer nog dröja en eller två månader innan jag bestämmer mig. Jag, min familj och min agent måste fundera på vad som passar bäst nästa säsong.

Hockeymässigt lockar det med en återkomst i Vimmerby, säger Sebastian Kauppila.
– Jag pratade med Horsky (tränaren) i förra veckan och vi ska behålla kontakten. Jag gillade att spela i den södra serien. Då är det tuffa matcher hela tiden, både före och efter jul.

Hade du koll på Vimmerby den senaste säsongen?
– Ja, det var roligt att det gick så bra efter den dåliga starten. Om inte säsongen hade avbrutits tror jag att Vimmerby hade gått hela vägen till allsvenskan. De andra lagen i kvalserien hade fått problem med deras spelstil.
– Jag är intresserad av att spela i Vimmerby igen. Samtidigt vill jag inte säga för mycket i det här läget, eftersom jag inte vet hur det blir nästa säsong. Om jag ska röra på mig eller inte.

Har du pratat med några andra svenska klubbar?
– Ja, Boden ringde för ett par dagar sedan. De vill att jag ska komma tillbaka. Fördelen med Boden var att min familj kunde hälsa på flera gånger under säsongen. Det tog "bara" åtta-nio timmar att köra dit. Till Vimmerby var det mycket svårare med färja från Åbo.

Om Kauppila bestämmer sig för att stanna i Finland är hans förra klubb, Keupa i andraligan Mestis, det hetaste alternativet.
– Tyvärr har de problem med ekonomin. Där står sig de svenska klubbarna bättre.

Det återstår att se hur det blir nästa säsong. I väntan på ett beslut har Sebastian Kauppila dragit igång försäsongsträningen på allvar. I nästa vecka åker han till norra Finland för att jobba och träna tillsammans med sin kusin Antti Kauppila, som spelade med Tranås under våren.

MER LÄSNING:
VH längst ner på vakanslistan: "Djupt provocerande"

Karta: Vimmerby Ishall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!