Fotbollstokige Rory om sitt uppdrag i VH: "Fått helt andra krav"

Från en dag till en annan. Från division ett till Hockeyallsvenskan. Pang, bom, bara sådär. Det är en ny vardag som väntar Vimmerby Hockey – och för purfärske marknadschefen Rory Barraza. "Ja...haha, det blev helt andra förutsättningar", säger fotbollsfantasten Rory Barraza med ett skratt.

Rory Barraza började sitt uppdrag som marknadsansvarig för Vimmerby Hockey på torsdagen. Det blev mycket mer omfattande till följd av att klubben numera ska spela i Hockeyallsvenskan.

Rory Barraza började sitt uppdrag som marknadsansvarig för Vimmerby Hockey på torsdagen. Det blev mycket mer omfattande till följd av att klubben numera ska spela i Hockeyallsvenskan.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-05-02 19:00

Vi har redan skrivit om Vimmerby Hockeys nye marknadschef. 

Vi gör det igen. Vem är han egentligen, vad vill han – och hur ska han ta sig an det nya uppdraget? 

Och så förstås, den naturliga frågan...hur har det allsvenska avancemanget förändrat hans budget?

Det här kommer ni förhoppningsvis få svar på längre ner i texten, om ni nu undrar. 

Först. När vi pratar med honom har han precis varit och hämtat barn på dagis. Det är fullt fart för Rory, både på fritiden och snart också på det nya jobbet. Ett jobb han tillträdde 2 maj. Det är alltså precis nytt. 

– Så jäkla roligt, är bland det första han säger. 

Det märks tydligt att han ser fram mot att ta sig an sitt nya uppdrag med allt vad det innebär av tuffa utmaningar och kravställningar. 

Om det är något som räds honom?

– Nej, jag tänker inte så, utan tvärtom. De största kraven kommer nog från mig själv. Jag hoppas att företagen i Vimmerby med omnejd förstår att vill de ha ett elitlag i hockey så kommer vi att behöva höja sponsorintäkterna ganska mycket. Samtidigt är det också så att företagen kommer att exponeras betydligt mer nu när VH är ett allsvenskt lag. 

undefined
Vimmerby Hockey firar sitt sensationella avancemang till Hockeyallsvenskan.

För det är ju så. När Vimmerby Hockey en galen, makalös eftermiddag/kväll den 20:e april vips blev ett allsvenskt lag och tog klivet rakt in i eliten, så förändrades också förutsättningarna och just kraven på Rory Barraza. 

– Ja, så är det. Camilla Freedeke (klubbens nye ordförande?) ringde mig och sa att den tänkta budgeten som jag skulle jobba emot nästa säsong inte längre gällde.

Det var vad vi kan kalla det för en rejäl uppgradering. 

Hur stor är skillnaden jämfört med den gångna säsongen?

– Eh, det är nog bäst att vi håller det för oss själva fram till årsmötet. 

Handlar det om att dubblera budgeten?

– Så kan det vara – och lite mer än så, säger Rory Barraza utan att precisera exakt vad det handlar om för kronor och ören. 

Han berättar däremot att sponsringsintäkterna tidigare legat kring 2,6 miljoner kronor. 

– Det kommer absolut att krävas mer av mig nu, men att det ska vara omöjligt? Gud, nej. Jag har redan bollat och kommer att bolla mina tankar och idéer med andra, bland annat med Daniel Stolt (sportchef i Kalmar HC). Sen har jag själv ett ganska stort kontaktnät sedan tidigare efter min tid som bland annat bilförsäljare. 

undefined
Rory Baeraza är mest känd som fotbollsspelare i lokala idrottssammanhang.

Att den fotbollstokige Målillakillen skulle bli marknadschef i Vimmerby Hockey fanns annars nästan inte på kartan. Det var en riktig högoddsare. 

– Ja, haha. Verkligen. Jag är inte förknippad med ishockey och är i grunden inte alls en hockeykille. Det har aldrig varit naturligt för mig. I Målilla var det bandy som gällde och fotboll förstås. 

Nu är vi där, ändå. 

2 maj började han som sagt sitt nya arbete. 

Här berättar han kortfattat storyn om hur han mer eller mindre blev headhuntad för uppdraget i Vimmerby Hockey.

– Jag var faktiskt på väg ner till Kalmar med Daniel Stolt, som är en nära vän till mig, för att se på hockey. Då ringde det i hans telefon och Danne fick frågan om mig och om jag var ett tänkbart namn att bli marknadschef. Det kom nästan som en chock för mig att jag var aktuell, samtidigt som det såklart var väldigt smickrande.

Barraza fick frågan – och tackade ja. 

Var det någon tvekan?

– Jo, det var det och inget jag tackade ja till direkt. Först ville jag se vad det fanns för tankar och strategier. Var vi var och vad de ville att vi skulle vara framåt. Jag fick en verksamhetsplan presenterad för mig, där riktlinjerna och målen sattes upp för ett år framåt, tre år framåt och till år 2030. Klubben var tydlig med att de ville ta klivet upp i Allsvenskan, men att det skulle ske redan nu fanns inte riktigt med i planerna, säger han och skrattar till. 

undefined
Glädjen visste inga gränser efter Vimmerby Hockeys avancemang till Hockeyallsvenskan.

Det kommer av naturliga skäl ta sin tid innan Rory Barraza blir varm i kläderna. 

Han vet ändå vad han vill och är redo att kasta sig ur startblocket med full kraft – direkt. 

– Att vårda samarbetspartners på ett bra sätt och få dem att känna att de betyder något för Vimmerby Hockey är A och O för mig. Det gäller både befintliga och nya sponsorer. 

Han berättar att tanken är att de ska starta en marknadsgrupp, så att han får stöttning i sitt jobb från flera personer som kan bidra med sin erfarenhet och kontaktnät. 

Som Målillabördig har Rory också sneglat en hel del på en annan elitklubb i trakten, Dackarna. 

– De och främst då Mikael Teurnberg verkar extremt duktig. Jag har sett lite av hur han jobbar och han verkar vara bra på att få sponsorer och samarbetspartners att känna sig delaktiga. Det är precis så jag vill att det ska vara här. 

Är det så att ni nu på ett annat sätt konkurrerar på samma marknad?

– Nja, kanske lite, men det går nog att samverka. Vissa tycker att det är roligt med speedway, andra med hockey. 

Kommer det att finnas kvar pengar till andra klubbar i trakten?

– Definitivt inte, haha. Jag skojar. Ärligt så är det många bäckar små. Självklart kommer VH få mer stöttning, men man måste se till hela föreningslivet. Inte bara hockeyn. 

Kan er och också Dackarnas satsning på den här biten rentav vara ett uppvaknande för andra?

– Ja, absolut. Det finns mycket att lära och göra även för lite mindre föreningar tror jag. Det allra viktigaste är att man åtminstone vågar ta kontakt. Man måste försöka. Sen är det tvärtom också. Vimmerby Hockey har mycket att lära av andra föreningar, som till exempel Vimmerby IF och hur de jobbar med olika frågor och även organisationsmässigt. 

Tidigt i livet blev Rory Barraza tävlingsinriktad naturligt via främst fotbollen. Det känner han att han har nytta av i sitt nya uppdrag. 

– Tidigare har marknadsbiten till stor del skötts ideellt. Nu är jag anställd av klubben och kan gå in helhjärtat för detta. Pelle Johansson (sportchef) vill ha och måste också ha en större budget. Mitt och många andras mål i föreningen är att se långsiktigt, att det inte bara blir en ettårig sejour utan att Vimmerby Hockey etablerar sig på allsvensk nivå över tid. Då är det nödvändigt att få upp sponsorintäkterna på en bra nivå. Det driver mig och känns otroligt inspirerande. 

undefined
Rory Barraza framför Arena Hansson Konsult och Konstruktion AB. Frågan är om ishallen kommer att heta så kommande säsong också. Alla sponsoravtal sades upp när VH gick upp till Hockeyallsvenskan och ska förhandlas om.

Konkret, vad är det första du kommer att göra?

– Jag har redan skrivit längre mejl till företag och sponsorer att vi måste säga upp avtalen. De gäller inte längre när vi tog klivet upp i Allsvenskan. Jag kommer sen att ringa, mejla och boka upp möten för omförhandlingar. Pengar måste in. De jag har pratat med så här långt har varit positiva, sen är vi fullt införstådda med att allt är inte guld och gröna skogar när världsläget ser ut som det gör.

Är det viktigt att få ett draglok i sponsringsarbetet. Att ett större företag kliver in med sponsring?

– Det är klart att det skulle vara jättebra att någon visar vägen, sen går det inte att förlita sig helt på större aktörer. Men visst vore det bra och då kanske andra hakar på. Det kommer att behövas ett brett engagemang för att vi ska lyckas. 

Mitt i allt det nya. Mitt i allt det roliga vad ett nytt spännande jobb innebär. Frågan är om Rory Barraza kommer att hinna med sig själv i allt det här och inte bli totalt uppslukad av sitt uppdrag i Vimmerby Hockey?

– Absolut. Det är jätteviktigt att inte lägga allt annat åt sidan. Nu har det visserligen varit mycket hockey ett tag och jag kan säga som så att det ser bra ut för oss när det gäller att klara licenskravet. Mer än så kan jag inte säga om det. Sen har jag fått prioritera bort fotbollen (IFK Tuna) en tid. Så är det, men jag brukar träna mycket på egen hand. 

Mycket på egen hand kommer han att få göra även i sin nya roll som marknadsansvarig, trots att han har en hel klubb i ryggen. 

En klubb som numera är allsvensk, med allt vad det innebär av både sportsliga och ekonomiska utmaningar. 

Rory Barraza

Aktuell: Ny marknadschef i Vimmerby Hockey

Bor: Frödinge

Familj: Sambo och två bonusbarn

Ålder: 32 år

Lyssnar på: Poddar med P3-dokumentär. 

Tittar på: Svärmor bor mittemot oss, hon säger alltid att det är grönt på vår TV, alltså fotboll. Jag kollar extremt mycket på fotboll

Favoritlag: Real Madrid. Min pappa håller på dem och Roberto Carlos spelade där tidigare och eftersom jag också egentligen heter Roberto så blev det Real. 

Om du vore hockeylirare, vad vore du bra på då? Jag tror mitt spelsinne. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!