Det här väntar VH – vi synar lagen i vårserien

Vårserien. Det är vad som väntar Vimmerby Hockey, med start onsdag borta mot Huddinge. Sporten har synat motståndarna och kikat vilka som är lagens poängkungar och profiler. Ni får också ett tips på hur vi tror vårserien kommer att sluta.

På onsdag drar vårserien igång. Då får vi bland annat se hur VH står upp mot Björn Jonassons Huddinge, Nico Surenkins Eskilstuna Linden och Marcus Paulssons Mörrum.

På onsdag drar vårserien igång. Då får vi bland annat se hur VH står upp mot Björn Jonassons Huddinge, Nico Surenkins Eskilstuna Linden och Marcus Paulssons Mörrum.

Foto: Arkiv

Ishockey2022-12-24 11:00

1) BORÅS

Poängkungar: Henrik Eriksson 18 (6+12) och Fredrik Eriksson 18 (2+16).

Profiler: Konstantin Barulin var hela söderettans profil sett till meriter. Vad sägs om att målvakten från Ryssland/Kazakstan har spelat VM med bland andra Alexander Ovechkin. Målvakten har också spelat massor av matcher i KHL. Vadim Berdnikov är en annan stor profil i Borås och har precis som Barulin mängder av KHL-matcher bakom sig. 

Tabellplacering: 6:a i Södra ettan. 

Kommentar: Pigg nykomling som var en hårsmån från att ta sig till Allettan och landade in på samma poäng som Nybro och bara en bakom Halmstad. Utöver lagets meriterade ryssar har Borås flera andra skickliga spelare som varit med på en högre nivå, däribland Henrik Eriksson och Joni Nikko. Det som sticker ut också lagets effektivitet i powerplay, som var överlägset alla andras i grundserien. Med 37.78 procent mål i numerära överlägen var de nästan tio (!) procent bättre än tvåan Nybro. Går in som favorit i vårserien enligt oss. Vann båda mötena med uddamålet mot VH. 

undefined
Björn Jonasson var en stark profil under många år i Vimmerby Hockey. Nu är han det i Huddinge.

2) HUDDINGE

Poängkungar: Joakim Helleström 13 poäng (6+7), Björn Jonasson 12 (2+10)

Profiler: Björn Jonasson. Klart att Jonasson tar plats här, inte bara för sina säsonger i Vimmerby, där han blev en stor profil, utan även för sitt spel och sin karaktär. Blev lagets näst bäste poänggörare, men lyckades bara näta två gånger. Tvillingarna Ahlström, Victor och Oscar, är också två profiler med massa matcher i högsta serien med AIK på sitt CV. Är tillbaka i Huddinge efter många år utomlands. 

Tabellplacering: 7:a i Östra ettan.

Kommentar: Säsongens besvikelse? Jo, något åt det hållet. Klassiska Huddinge var inte ens nära att få kvala in till finrummet, Allettan. Var sex pinnar bakom femteplacerade Hanviken. Hade en bedrövlig start på grundserien med många tunga förluster. Det finns ändå gott hopp om att Huddinge kan få till något bra i vårserien. Avslutade starkt med fyra raka segrar, vilket lär ha fått coachen Peter Nylander och Björn Jonasson på bra humör. I VH-bekantingen Oscar Walldén har HIK en stabil målvakt med en räddningsprocent på över 92. 

undefined
Oskar Lindgren har varit outstanding i Vimmerby Hockey under hösten.

3) VIMMERBY

Poängkungar: Jakob Karlsson 15 poäng (3+12), Oskar Lindgren 13 poäng (7+6).

Profiler: Jakob Karlsson. Den 33-årige kaptenen leder sitt lag på ett bra sätt. Toppade lagets interna poängliga. Är också en av de mest meriterade med många kamper i Allsvenskan bakom sig. Backen Oskar Lindgren måste också med här då han har varit outstanding i VH under hösten. Har ett otroligt driv och går verkligen i bräschen. 

Tabellplacering: 8:a i södra ettan.

Kommentar: Många trodde inför seriestarten att laget skulle få svårt att ta en plats topp-fem med tanke på spelaromsättningen och den föryngring som skedde. Så visst, det är ingen överraskning att laget hamnade längre ner i tabellen än vad vi vant oss vid. Men poängskörden är ändå en besvikelse, där laget inte ens nådde upp till en poäng i snitt per match. VH hade många gånger svårt att få in pucken i nät, vilket 43 gjorda mål vittnar om. Hade svårt att hitta vägar att vinna, där VH hade nio (!) uddamålsförluster på 18 matcher. Energin, farten och att laget ändå visat upp bra spel i många matcher, är faktorer som talar för att de kommer göra det bra i vårserien. 

undefined
Bjässen Sebastian Magnusson har varit en av Kallinges bästa spelare i många, många år.

4) KRIF

Poängkungar: Martin Pärna 15 poäng (5+10)

Profiler: Sebastian Magnusson är en stor profil, med betoning på stor. Den väldigt forwarden mäter 198 centimeter och är även spelmässigt en bjässe i detta KRIF, som trots ett namnkunnigt lag haft det förvånansvärt tufft i södra serien. I Kallinge hittar vi också de tidigare VH-spelarna Martin Pärna (lagets poängkung) och speedkulan Lucas Jidenius, som haft det jobbigt i sin nya miljö. 

Tabellplacering: 9:a i södra ettan.

Kommentar: Efter att i många säsonger prenumerarat på spel i Allettan, var det nu tredje året i rad som Kallinge missar avancemang. I höst var de långt ifrån att nå målet. Hade lika många poäng som Vimmerby, blott 16, men med det laget borde de ha presterat betydligt bättre än vad som är fallet. Precis som Blekingekollegan Mörrum omgärdas klubben av att ha sviktande ekonomi. Nyligen värvades backen Hugo Lindman Gustafsson in till VH från just KRIF. Nye tränaren Mikael Tisell, som hämtades in från Nybro efter att ha fått kicken, har en spännande utmaning framför sig; att lotsa laget till toppen i vårserien. Allt annat vore en missräkning. 

5) TYRINGE

Poängkung: Heikki Harju, 17 poäng (7+10).

Profiler: Miers Moore. Son till välkände Skeeter Moore. Miers är född i Västervik men har sin hockeybakgrund i college-ligan NCAA samt proffsligan ECHL. Anslöt till Tyringe inför den här säsongen. Adam Ingvarsson. Spelade länge, länge i Mörrum och bildade en vass kedja med Marcus Paulsson och Khalid Ibrahim. Lämnade "laxarna" inför den här säsongen, för Tyringe.

Tabellplacering: 10:a i den södra ettan.

Kommentar: Skåningarna hade en tuff grundserie som nykomlingar. Slutade sist i serien och imponerade inte, varken spel- eller resultatmässigt. Där finns ändå ett par duktiga spelare som kan störa vilket lag som helst. Det såg vi inte minst mot Vimmerby, när Tyringe vann en match mot VH. Lagen möttes även i premiären och då hade VH stora problem, men lyckades vinna. Inför vårserien är förväntningarna inte jättehöga på Tyringe. De bör ändå klara av att undvika de två sista platserna och säkra nytt kontrakt.

undefined
Mörrums Marcus Paulsson rankar vi som seriens bäste utespelare.

6) MÖRRUM

Poängkung: Martin Fridén, 21 poäng (7+14). 

Profiler: Marcus Paulsson. En klubbikon, på alla sätt. Spelat i SHL, i landslaget och har en lång karriär bakom sig. Trots sina 38 år, så är han nog den här vårseriens bästa utespelare. Lirar sedan några år tillbaka i moderklubben Mörrum och har visat stort klubbhjärta. Inte minst för några dagar sedan, då han bestämde sig för att riva sitt kontrakt och spela gratis säsongen ut, för att underlätta när klubben lider ekonomiskt. Khalid Ibrahim. Fostrad i Skellefteå AIK men spelar i "laxarna" sedan 2018. En ledare på isen som verkligen kan ta tag i pucken och göra det där lilla extra.

Tabellplacering: 7:a i den södra ettan.

Kommentar: Mörrum har givetvis varit på mångas läppar den senaste tiden. Det var osäkert om klubben ens skulle komma till spel i vårserien. Det ekonomiska läget har varit och är fortsatt oerhört ansträngt. Allt talar för att man ändå kommer till spel. Flera spelare har lämnat Mörrum efter grundserien och nu får man plocka upp lirare från de egna leden och försöka låna in spelare för att fylla truppen. Det kan bli en tuff serie för Blekingegänget. Klubben har själva uttryckt att det inte spelar så stor roll om man klarar sig kvar eller åker ur divison 1.

undefined
Vimmerbys förre assisterande tränare Nico Surenkin basar numera för Eskilstuna Linden.

7) ESKILSTUNA LINDEN

Poängkung(ar): Atte och Miro Mäkinen. Ja, det är faktiskt ett tvillingpar som toppar den interna poängligan. Båda har gjort 12 poäng. Atte har 4+8, medan Miro står noterad för 6+6.

Profiler: Andrés Staforelli. Är det seriens skönaste namn? Den 25-åriga centern, som bland annat är fostrad i Södertälje SK, gör en del poäng. Men det är främst namnet som sticker ut. Thom Flodqvist. 32-åringen har hunnit med mycket under sin karriär. På CV:t finns spel i Tyskland, Danmark och England. Tog ett uppehåll 2020/2021, men kom tillbaka med besked säsongen därefter och snittade över en poäng per match.

Tabellplacering: 7:a i den västra ettan.

Kommentar: Ett lag som man bör se upp med. Här finns rutin och en del ungdomlig entusiasm, kryddat med ett vasst tvillingpar. Kan vara ett lurigt lag, som är med strax bakom den absoluta toppen. Där finns också ett par namn med koppling till Vimmerby Hockey. Tränare för Eskilstuna Linden är Nico Surenkin, som var assisterande tränare åt Staffan Lundh i VH förra säsongen. Backen Erik Backman lirar numera för Linden. Han spelade i VH 20/21, men lämnade mitt i säsongen under uppmärksammade former

8) FORSHAGA

Poängkung: Filip Nordström, 18 poäng (5+13).

Profiler: Anton Berglund. Den 20 år unga backen noterades för 34 matcher i SHL med Färjestad under fjolåret, och var även med i elva matcher under slutspelet. Vann SM-guld med klubben. Spelar på dubbellicens och får lira för Forshaga. 

Eric Forsberg. Den egna produkten toppade hela den västra seriens målvaktsliga med en räddningsprocent på 93,01.

Tabellplacering: 9:a i den västra ettan.

Kommentar: Ett väldigt ungt lag med många spelare födda på 00-talet. Kanske inte så förvånande att de hamnade långt ner i tabellen i grundserien. Värmlänningarna avslutade serien med fyra raka förluster och självförtroendet är inte på topp inför vårserien. Kommer med största sannolikhet att bli ett mittenlag framöver. Tappat poängkungen Nordström till Kalmar. Han är för övrigt son till legendaren Peter Nordström, som bland annat var tränare för Vimmerby under en kort period.

Det finns en spelare med VH-koppling i laget. Det är backen Herman Johansson.

9) SEGELTORP

Poängkung: Henrik Rommel, 16 poäng (8+8).

Profiler: Dennis Finn Olsson. Har meriter från allsvenskt spel och sågs som en vass värvning när han plockades in inför säsongen. Levererat på en bra nivå, dock inte lika bra som förra säsongen. Då gjorde forwarden 32 poäng på 31 matcher för Vallentuna. Spelat i ungdomslandslagen.

Tabellplacering: 10:a i den östra ettan. 

Kommentar: Att "Torpet" slutade sist i grundserien... Det förvånar. I laget finns det en hel del kvalitet och välkända spelare. Poängkungen Henrik Rommel hade en stor del i Väsbys framgångar förra säsongen, då laget nådde kvalserien, och har gjort det bra i Segeltorp. Men han blir inte kvar! För bara några dagar sedan kom nyheten att han lämnar för Troja/Ljungby. Tungt tapp för Segeltorp, så klart. Det gör samtidigt att laget inte känns lika vassa inför vårserien. Med tanke på vad man presterat i grundserien, så har vi svårt att se att de kommer slåss om platserna till slutspel.

Man bytte dessutom tränare i början av december, när Mikael Österblom tackade för sig. Måns Krüger och Kim Lenhammer leder laget framöver. Lennhammer är givetvis också ett tungt spelartapp.

10) KÖPING

Poängkungar: Hugo Ek Koskela 12 poäng (4+8), Marcus Kivelä Carlzon 12 poäng (4+8). 

Profiler: Isak Wallén. I ett lag utan större profiler under höstens spel är det ändå en spelare som sticker ut, backen Isak Wallén. När alla spelare i laget hade minus i plus-minus/statistiken var han den enda som var en plusvariant – och det rejält. Wallén hade plus 7 (!). 

Tabellplacering: 10:a och sist i västra ettan.

Kommentar: Hade stora problem defensivt och släppte in flest mål av alla 40 lag i Hockeyettan, närmare bestämt 85 mål. Köping hade också sämst statistik i serien i special teams, det vill säga både i powerplay och boxplay. Vi tippar att de kommer få mycket svårt även i vårserien. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!