Carl Sjöberg trivs med pressen: "Jag måste ge allt"

Likt många andra hockeyspelare förbereder sig Carl Sjöberg för fullt inför den kommande säsongen. Men för Vimmerby Hockeys forward är insatserna högre. Han har nämligen fått ett try out-kontrakt med VH, och kommer behöva bevisa att han ska ha en plats i den allsvenska truppen. Men det är en press som han trivs med. "Jag är en person som presterar bäst när jag inte kan ta något för givet", säger 23-åringen.

Carl Sjöberg lägger mycket tid och planering på att komma så förberedd som möjligt till nästa säsong. Träning, kost och återhämtning är alla viktiga faktorer i en stor helhet.

Carl Sjöberg lägger mycket tid och planering på att komma så förberedd som möjligt till nästa säsong. Träning, kost och återhämtning är alla viktiga faktorer i en stor helhet.

Foto: Jens Lidesjö

Ishockey2024-06-23 12:58

Vi träffar Carl Sjöberg på gymmet.

Kvällen innan har VH-spelarna haft fystester ute på Ulfveskog i Södra Vi. STAC DANA 300 stod på schemat. Ett form av konditionstest som nog får de allra flesta ishockeyspelare att darra lite.

För Sjöberg gick det enligt plan, även om en regnskur kom och störde mitt i löpandet.

– Det var jäkligt halt under testet, så jag halkade till i en vändning. Men överlag kändes kroppen stark. Jag kan kapa tiderna ännu mer, men det är inte nu man ska vara som bäst, säger han.

Olika former av tester är något som VH:s forward börjar bli van vid. Utöver gemensamma tester med laget får han kontinuerlig feedback från sin personliga fystränare Philip Wärmegård, som bland annat har arbetat inom IK Oskarshamns organisation.

– Jag ligger bra till fysiskt, framförallt när det kommer till styrkan som vi jobbat väldigt mycket på hittills. Den kommer vi börja trappa ned lite med, men fortsätta hålla det på en bra nivå.

Carl får även stöttning från en kostrådgivare.

– Jag har lagt en god grund sen vi gick på uppehåll, och jag har faktiskt tappat sju kilo sen säsongen tog slut.

– Det är mycket planering med mellanmål och de bitarna. Jag är noggrann med att äta rätt mängd kolhydrater för att orka med träningen och kunna ge det en ärlig chans i augusti. Allt är under kontroll.

undefined
Carl Sjöberg var med och förde Vimmerby Hockey upp i Allsvenskan. Men även om kvalserien gick bra för VH som lag hade forwarden högre förhoppningar på sig själv.

23-åringen har fått ett så kallat try out-kontrakt med VH. Det innebär att det inte är helt säkert att han kommer finnas med i truppen när den Allsvenska resan drar igång. Båda parter kan nämligen välja att bryta kontraktet innan ett visst datum.

– Det är samma upplägg som jag hade inför förra säsongen, på grund av sjukdomsbilden jag hade. För egen del är det skönt att i alla fall veta var jag kommer vara under den här perioden, även om man inte är fast, berättar Sjöberg och fortsätter:

– Framförallt för min egen vilja och för att kunna ha en gemenskap, vilket kan vara svårt annars. Jag svarar också på ett bra sätt när jag har något att bevisa, och när jag inte kan ta något för givet, för då går det inte bra för mig. På ett sätt är det såklart tråkigt, men jag ser det positivt: Jag måste ge allt för att få vara kvar.

Hur vill du sammanfatta säsongen som var på ett personligt plan?

– Jag hade mycket högre förhoppningar på mig själv. Startsträckan blev lite längre än vad jag hade tänkt mig. Även om jag inte hade spelat ishockey på elva månader trodde jag att jag skulle vara längre fram än vad som var fallet. I början var det tufft. Det var framförallt några situationer där jag inte orkade hänga med i tempot och jag hade inte huvudet med mig riktigt.

Sjöberg kom dock igång rejält när det vankades spel i Allettan, och var under en period en av lagets formstarkaste spelare.

– När julen kom gick det jättebra ett antal matcher. Sen kom verkligheten ikapp lite och jag kände att jag hade fyra-fem nivåer till i mig sen när det blev kvalserie. Det var synd att dippen kom när den kom, men vi som lag var väldigt starka. Förra säsongen blev en slags omstart för mig. Målet var att komma tillbaka och hitta glädjen i hockeyn igen, och det lyckades jag med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!