Smällen i Köping: Den såg vi inte komma

Dryga 26 mil till Köping för att hämta hem tre nya friska poäng. Trodde jag, trodde nog de flesta. Tji fick vi – och Vimmerby. Ett VH som var storfavorit mot jumbon. "Vi måste skärpa oss", sa tränare Hampus Sylvegård.

Vimmerby Hockey åkte på en överraskande förlust borta mot Köping. "Vimmerby fick smaka på lite av sin egen medicin", skriver Torbjörn Allvin.

Vimmerby Hockey åkte på en överraskande förlust borta mot Köping. "Vimmerby fick smaka på lite av sin egen medicin", skriver Torbjörn Allvin.

Foto: Haris Dreco/Arkiv

Krönika2023-01-19 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan tänka att bussresan norröver var trevlig och där ett självförtroendefyllt VH nog kanske inte anade att Köping skulle bjuda på så hårt motstånd som det skulle visa sig. Jag menar, här snackar vi ett Vimmerby med sex raka triumfer, mot ett Köping med sju raka torskar på kontot. Men oj, vad man kan missta sig. Själv tippade jag 5–1 till VH, kollegan Haris Dreco likaså. Vad fel vi hade. Gruvligt fel. 

Visst hade jumbon precis bytt tränare, men inte kunde väl det lyfta laget så många procent, eller? Jo, tydligen. Med nye Jakob Mylläri vid rodret imponerade Köping – och Vimmerby fick smaka på lite av sin egen medicin. VH såg många gånger stressat ut och hade svårt att hitta lösningar när hemmalaget satte hård press i Vimmerbys zon. Särskilt i den första och andra perioden. 

När vi pratade med nämnde Mylläri dagen innan matchen sa han bland annat så här: 

– Jag vet ungefär hur Sylvegård vill spela sin hockey. 

Tja, onekligen hade Köpings nye tränare koll och gjort sin analys. 

Nu var det ju inte bara den faktorn till varför Köping stod för en rejäl skräll. 

Hampus Sylvegårds uttalande efteråt sammanfattar det på ett bra sätt:

– De tävlade mer än oss, vann mer närkamper och vi kom inte alls upp i nivå. 

Det är bara att hålla med, delvis alla fall. I den tredje perioden visade Vimmerby stundtals klass och hittade många gånger rätt i sitt kombinationsspel med de här små insticken, som är så underhållande och sevärt att se. I en krönika inför matchen skrev jag om Vimmerbys enorma förvandling, från ett lag som hade förtvivlat svårt att göra mål i många matcher i grundserien, till Hockeyettans ledande målproducent. 

Mot Köping kom ett bakslag. Målvakten Jonas Eneroth var fullkomligt suverän, samtidigt som avsluten inte var av samma klass som i tidigare matcher i vårserien. Nu blev det en ynka fullträff, låt vara att det var snyggt och gjordes av Balint Horvath. 

Hastigt och mindre lustigt har nu den där sköna fyrapoängsledningen i tabellens toppskikt krympt till en liten ensam pinne. Och nu väntar KRIF på söndag. Då handlar det om att hoppa upp på hästen igen och se till att det inte bli så naivt i presspelet, som inte alls funkade mot Köping. Det var långa stunder ihåligt, laget var långt och det checkades till synes utan tanke.

Kanske klurade de på att hitta en lösning på just det under den långa bussfärden hem till Småland i onsdags kväll.