Träningsresan blev en riktig fullträff

Ett höstlov i träningens tecken på den portugisiska sydkusten överträffade förväntningarna för lärarkollegorna Pernilla Fröberg och Petronella Grindestam Ek. "Vi fick prova många nya träningsformer och fick en helt ny bild av stavgång bland annat", säger de.

Träningsresan till Portugal blev en riktig hit för Vimmerbyborna Pernilla Fröberg och Petronella Grindestam Ek.

Träningsresan till Portugal blev en riktig hit för Vimmerbyborna Pernilla Fröberg och Petronella Grindestam Ek.

Foto: Privat

Motion & hälsa2022-11-11 16:00

Sporten berättade för en tid sedan om Pernilla och Petronella från Vimmerby som gillar att träna tillsammans. På höstlovet sökte de sig till sydligare breddgrader för en träningsresa tillsammans med totalt 160 deltagare.

– Den här gången var den klart bästa jämfört med de resor vi gjort tidigare. Den överträffade verkligen alla våra förväntningar, säger Pernilla Fröberg.

Resan gick till den lilla orten Monte Gordo på Algarvekusten i Portugal. Researrangören har under många år fokuserat på just träningsresor. Konceptet bygger på att det finns en mängd olika pass varje dag så att man kan variera sin träning.

– Vi började varje dag med en morgonjogg på den milslånga stranden. Man löper 15 minuter i sin egen takt och vänder sedan om och springer lika långt tillbaka. Sedan samlas gruppen och genomför rörelseövningar så kroppen kommer igång, säger Petronella Grindestam Ek.

– Det var ett perfekt sätt att börja dagen även om det är lite ovant att springa i sanden. Det är ganska jobbigt, säger Fröberg.

Under varje dag hann de med att genomföra tre-fyra olika pass på runt 50 minuter. 

Var det någon särskild träningsform ni fick upp ögonen för?

– Vi gillade Soma Move som är en kombination av yoga och dans och bra för rörligheten i kroppen. Vi testade också backträning med stavar. Tidigare har vi haft en förutfattad mening om stavgång att det kanske mer är något som äldre gör. Nu fick vi lära oss rätt teknik och insåg att det är väldigt bra träning. Framförallt för oss som gillar längdskidåkning.

Vid sidan av träningen fanns även tid för andra gemensamma aktiviteter. 

– Per Johansson från Glada Hudik-teatern fanns med på resan och ledde en del av dem. Han visade även filmen Catwalk och vi fick chansen att ställa frågor och lära oss mer om hans jobb med personer med funktionshinder.

God mat och dryck var en annan viktig del av veckan.

– Fisk och skaldjur var den lokala specialiteten så det blev mycket sådant.

Har ni något nytt träningsprojekt framöver?

– Jag ska åka Tjejvasan i vinter. Sedan har vi siktat in oss på Cykelvasan tillsammans nästa år. Det blir första gången, säger Fröberg.

– Vi har kört Tjejvättern innan bara så det ska bli kul att testa terrängen i Vasaspåret på cykel istället, säger Grindestam Ek.

Pernilla Fröberg och Petronella Grindestam Ek.
Pernilla Fröberg och Petronella Grindestam Ek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!