Därför sa politikerna nej: "Driver ingen prestige"

Det var en oenig nämnd som till slut kom fram till att Simon Råsbacken inte ska få genomföra sitt padelprojekt i Hultsfred. "Vi som politiker har ett ansvar att upprätta ordning och reda", säger miljö- och byggnadsnämndens vice ordförande Lennart Davidsson (KD).

Lennart Davidsson (KD) är vice ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

Lennart Davidsson (KD) är vice ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

Foto: Olof Carlson

Padel2021-01-29 16:53

Kristdemokraterna sa nej, likaså Socialdemokraterna. Trots att både Moderaterna och Centerpartiet sa ja så blev det nej-sidan som fick fördelen med 6–4 i voteringen om den planerade padelsatsningen i Hultsfred, som Simon Råsbacken står bakom

Nu förklarar Lennart Davidsson (KD), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden för Vimmerby och Hultsfred, varför han sa nej till satsningen. 

– Jag anser inte att trafiksituationen vid den tilltänka hallen uppfyller kraven, säger han. 

På vilket sätt?

– Det gamla HultsfredsHus-området har haft samma detaljplan och hela vägen är egentligen en lastzon, där lastbilar och truckar kan stå och lasta av material. Ska man titta på hans (Råsbackens) ansökan så vill man där kunna bedriva ett familjecenter, helt enkelt. Han skriver att han vill ha dit ungdomar och ha pingisbord och lite sånt. Då blir det ungdomar och barn som ska åka och cykla fram och tillbaka i det stora industriområdet, vilket jag som vice ordförande inte kan godkänna. Sker det en olycka så blir kommunen skadeståndsansvarig. 

Finns det någon lösning på problemet, enligt dig?

– Ja, en ny detaljplan. Men då måste kommunledningen beställa en ny sådan och det är inte gratis. För tillfället finns det inga vägmarkeringar och inga trottoarmarkeringar på det området. 

Lennart Davidsson menar att han inte är emot själva padelhallen, utan att det är just området som är det stora bekymret. 

– Vi är inte emot deras satsning. Det måste bara vara på rätt ställe. Då tycker jag att det gamla Varta-området är betydligt trevligare, säger Davidsson och fortsätter:

– Jag driver ingen prestige i det, men jag vill att våra invånare ska vara trygga.

Vad hade "ja-sidan" för argument?

– De tycker att det ändå inte bedrivs någon verksamhet på det industriområdet och att det därför inte borde vara några problem. Jag har inte sett deras skriftliga motivering. 

Vad tror du att ni kommer få för reaktioner på det här beslutet?

– Jag är en idrottsnörd själv och vet vad det här med träning och idrott innebär samt vilka positiva effekter som finns. Därför har jag förståelse för att vissa människor kan reagera på det här, men då måste man veta vad en detaljplan innebär. Vi som politiker har ett ansvar att upprätta ordning och reda. 

Beslutet ska, enligt Simon Råsbacken, överklagas till Länsstyrelsen Kalmar. 

Hur ser ni på det?

– Jag ser fram emot deras beslut. De får pröva det och sedan får vi ta ställning till det den dagen beslutet kommer, säger Davidsson.

Sporten har sökt Niklas Gustafsson (M), som är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!