Brandrester kan ligga kvar i fem år till

I våras beviljade kommunen rivningslov för det nedbrunna slakteriet i Hultsfred. Men från politiskt håll har man låga förhoppningar om att fastigheten ska städas upp.

Slakteritomten, vars fastighetsbeteckning är Pechlin 9, ligger vid Storgatan i södra delen av Hultsfred.

Slakteritomten, vars fastighetsbeteckning är Pechlin 9, ligger vid Storgatan i södra delen av Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-06-24 08:00

Hösten 2019 brann det före detta kontrollslakteriet ner, efter att lokalerna stått tomma och förfallit i många år. Verksamheten upphörde redan i slutet på 1990-talet.

Turerna har varit många kring det nedbrunna slakteriet, bland annat krävdes en utredning för att slå fast vem som äger fastigheten. Förra året meddelade Lantmäteriet att Handelshuset i Åtvidaberg AB, som ägs av Västerviksbon Tomas Dahlqvist, är fastighetsägare.

undefined
Brandrester från den cirka 2 900 kvadratmeter stora byggnaden ligger kvar på fastigheten.

Den 31 mars i år beviljades bolaget rivningslov.

"Sökande ska riva och forsla bort brandrester som ligger på fastigheten", står det i rivningslovet, som beviljades i ett delegationsbeslut av en byggnadsinspektör på kommunen.

Arbetet måste påbörjas inom två år och avslutas inom fem år, annars upphör rivningslovet att gälla. De handlingar som krävs för att få startbesked har ännu inte kommit in till kommunen.

– Jag tror inte att det kommer att hända någonting. Han ska starta inom två år och sedan har han fem år på sig att avsluta. Men jag tror inte att den här fastigheten är upprensad om fem år, säger Lennart Davidsson (KD), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

undefined
Det före detta kontrollslakteriet totalförstördes i en brand hösten 2019.

Enligt Lennart Davidsson har nämnden inga möjligheter att skynda på uppstädningen av brandrester.

– Jag tycker att det är tragiskt att inte kommunen fick möjligheter att bli fastighetsägare, när det var så otroligt oklara papper. Det hade varit bättre att kommunen hade blivit fastighetsägare, tagit hand om alltihop och snyggat till det, säger han.

Har ni inga andra möjligheter att skynda på arbetet?

– Det finns inga möjligheter att göra någonting innan de här fem åren har gått. Lagstiftningen ser sådan ut. I och med att det är en industrifastighet och det finns rivningslov kan vi inte göra någonting.

undefined
Slakteritomten, vars fastighetsbeteckning är Pechlin 9, ligger vid Storgatan i södra delen av Hultsfred.

En uppstädning efter branden påbörjades visserligen i höstas, men sedan avstannade arbetet.

– I det första skedet har han plockat dän skroten som var värd pengar. Nu är kostnaderna kvar, och då tror jag att grävmaskinerna åkte därifrån, säger Lennart Davidsson.

– Bor man i Västervik ser man inte bekymret i Hultsfred.

Vimmerby Tidning har upprepade gånger sökt Tomas Dahlqvist, men han har inte varit tillgänglig för en kommentar. I en intervju i augusti förra året sa Dahlqvist så här:

– Det är klart att området måste tas omhand och städas upp. Så där kan det ju inte se ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!