Risk för elbrist oroar Ikea Industry

De höga elpriserna slår inte alltför hårt mot Ikea Industry i Hultsfred. "Personligen är jag mer oroad över tillgången på el", säger vd:n Klas Franzén.

"Vi behöver elen för att kunna utveckla vår produktion och företaget vidare", säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry.

"Vi behöver elen för att kunna utveckla vår produktion och företaget vidare", säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-12-15 05:00

Med ett dygnspris på 4,84 kronor per kilowattimme, och pristoppar över sex kronor, väntar dyra elräkningar för den som har rörligt elpris.

För Hultsfreds största privata arbetsgivare, Ikea Industry, är det än så länge ingen fara på taket.

– Vi påverkas inte så mycket i det korta perspektivet. Vi har ett långsiktigt avtal och har en affärsmodell där vi tar hänsyn till flera års energipriser, säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry.

undefined
"Vi behöver elen för att kunna utveckla vår produktion och företaget vidare", säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry.

De nuvarande elpriserna får därför inga större konsekvenser för företaget, som har runt 300 anställda i Hultsfred.

– Vi ser inte den typen av illavarslande kostnader som många andra ser. På det sättet har vi det bra, säger Klas Franzén och fortsätter:

– Personligen är jag mer oroad över tillgången på el. Vi behöver elen för att kunna utveckla vår produktion och företaget vidare.

Han uppger att Ikea Industry ännu inte har drabbats av elbrist.

– Det är inget som vi har märkt av i dag, men vi vill också kunna fortsätta utvecklas. Där har vi en viktig sak som behöver lösas, för det finns inte fri tillgång på det vi behöver.

Som Vimmerby Tidning tidigare berättat har Ikea Industry stora planer för anläggningen i Hultsfred, som ska byggas ut för närmare 700 miljoner kronor. Satsningen ska göra det möjligt att öka produktionskapaciteten från tre till fyra miljoner garderober per år.

Hur mycket mer el kommer ni att behöva efter utbyggnaden?

– Det är lite svårt att säga. Den utbyggnaden vi har planerat för nu har vi säkrat med el, säger Klas Franzén som tillägger att de även har ett större utbyggnadsprogram för anläggningen.

– Till nästa steg, om vi ska utöka kapaciteten, har vi svårt att ha elen på plats nu. Sedan har vi en bra dialog med Eon. De har lovat oss att det ska finnas om ett par år, men det är ändå en osäkerhet.

undefined
Flera solcellsparker ska byggas i Hultsfred. Ikea Industry har ännu inte gått i H&M:s fotspår och skrivit avtal om elleveranser från solkraft.

För att säkra kapaciteten som behövs har Ikea Industry utökat sitt elabonnemang.

– Vi kan inte abonnera på mer, för det finns inte mer att abonnera på. Nu är vi på en maxnivå. Eon har lovat oss att det ska lösas på två års sikt. Vi följer noga att det verkligen sker också.

Till skillnad från klädjätten H&M har Ikea inte skrivit avtal om att köpa el från någon av solcellsparkerna som ska byggas i Hultsfred.

– Inte i dag, sedan säger jag inte att det inte kan hända. Men vi har inte tagit det steget än i alla fall, säger Klas Franzén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!