Söker bygglov för 36 lägenheter: "Roligt för Hultsfred"

Sex parhus, ett fyravåningshus och ett tvåvåningshus. ETC Bygg söker bygglov för totalt 36 lägenheter på Herrstorpet i Hultsfred. "Vi är stolta och glada över att kunna lämna in bygglovsansökan", säger fastighets- och affärsutvecklaren Martin Johansson.

ETC vill bland annat bygga parhus med marklägenheter på Herrstorpet.

ETC vill bland annat bygga parhus med marklägenheter på Herrstorpet.

Foto: ETC Byggentreprenad

Hultsfred2024-07-04 15:16

Vimmerby Tidning kunde nyligen berätta att det ännu inte har sålts några villatomter på det nya bostadsområdet vid Hulingen.

Byggplanerna är betydligt mer konkreta på den 10 000 kvadratmeter stora fastighet som ETC Bygg köpte på Herrstorpet redan 2022.

Bolaget har nu lämnat in en samlad bygglovsansökan för allting som man planerar att bygga på området. Det handlar om 36 lägenheter fördelade på sex parhus och två loftgångshus.

– Tanken är att det ska bli hyresrätter av alltihop, säger Martin Johansson.

Projektet har planerats under en längre tid.

– Vi tycker att det är en fantastisk plats på alla sätt och vis. Vi gillar verkligen Hultsfred. Det är en fantastisk kommun med en enorm framåtanda. Vi känner oss väldigt välkomna.

I och med att bygglovsansökan är inlämnad till kommunen har en milstolpe passerats.

– Det är roligt för oss och det är roligt för Hultsfred och Herrstorpet att någonting sker där, för det är ett väldigt fint område. Vi hoppas att det öppnar upp ögonen för fler.

undefined
Skissen visar hur ETC:s bostadskvarter är tänkt att se ut från ovan.

Tanken är att parhusen med marklägenheter ska byggas först, men Martin Johansson vågar inte utlova något datum för byggstart.

– Vi tror att det finns en stor efterfrågan. Det är sex stycken parhus, det vill säga tolv lägenheter. Vi jobbar med klimatpositiva hus och social hållbarhet. Parhusen blir som ett gemensamt boende, men man har sin del. Vi hoppas på mycket social samvaro.

Ett av parhusen ska vara "off grid", vilket innebär att det inte kommer att vara anslutet till elnätet.

– Det är ett litet experiment från vår sida, säger Martin Johansson som berättar att huset ska vara självförsörjande på el.

Förutom parhusen siktar man på att bygga två loftgångshus med fyra respektive två våningar. Projektet på Herrstorpet är tänkt att genomföras i etapper.

– Vi kommer inte att bygga allt direkt. Vi går försiktigt fram, men vi är väldigt glada och stolta över att kunna lämna in bygglovsansökan.

undefined
Ett fyravåningshus med loftgångar ingår i planerna för bostadsområdet.
undefined
Det andra loftgångshuset ska bli två våningar högt.

ETC har även startat en husfabrik i en industrilokal i Hultsfred. Just nu fokuserar man på att bygga väggar till ett hyreshus i Malmö, men även husväggar till Herrstorpet ska byggas i fabriken.

Enligt bygglovsansökan är den totala byggnadsytan 3  047 kvadratmeter.

– Det är klimatpositivt boende – trähus med mycket solceller. Husen ska generera mer energi än de förbrukar, säger Martin Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!