Stort intresse för att hjälpa flyktingar från Ukraina

Många kommuninvånare vill hjälpa människor som flyr kriget i Ukraina. Men Migrationsverket har ännu inte placerat några flyktingar i Hultsfred.

"Vi inte fått någon signal från Migrationsverket om att de vill utnyttja våra platser", säger Robert Andersson, chef för arbets- och integrationsenheten på kommunen.

"Vi inte fått någon signal från Migrationsverket om att de vill utnyttja våra platser", säger Robert Andersson, chef för arbets- och integrationsenheten på kommunen.

Foto: Olof Carlson/Charlotte Madestam

Hultsfred2022-03-29 05:00

Sedan i fredags finns en e-tjänst på Hultsfreds kommuns hemsida där man kan anmäla intresse för att hjälpa flyktingar.

– Både privatpersoner och organisationer har hört av sig och velat hjälpa till, säger Robert Andersson, chef för arbets- och integrationsenheten på kommunen.

Hittills har det kommit in ett tiotal intresseanmälningar via e-tjänsten eller till kommunens kontaktcenter.

– Det kan röra sig om språkhjälp på engelska, ukrainska och ryska. Det kan vara att man vill ställa upp med egen arbetsinsats eller att man vill skänka saker. Det är lite blandat.

Än så länge har inga flyktingar anlänt till kommunens evakueringsboende med 55 platser i Stålhagen i Hultsfred.

– Vi inte fått någon signal från Migrationsverket om att de vill utnyttja våra platser. De står tillgängliga sedan i fredags, men det har varit tyst från Migrationsverkets sida, säger Robert Andersson.

undefined
I Stålhagen i Hultsfred har tomma lägenheter på kort tid förvandlats till ett flyktingboende med 55 platser.

Däremot har det kommit ukrainska flyktingar till Hultsfreds kommun via privata initiativ, bland annat till Stora Aby och Mörlunda. Men kommunen har ännu inte behövt utnyttja den hjälp som erbjudits av invånare och frivilligorganisationer.

– I det omedelbara läget handlar det främst om boende och mat för dagen. Än så länge har man kunnat lösa boendesituationen, säger Robert Andersson som menar att det för närvarande inte finns något större behov av annan hjälp till flyktingar.

– Inte än, men det är bra att ha det samlat i e-tjänsten. Då kan vi ta kontakt med berörda om det uppstår ett behov.

Finns det några planer på att skapa flyktingboenden på andra orter i kommunen?

– Inte i dagsläget. Vi får ta ställning till det om det kommer en förfrågan från länsstyrelsen och Migrationsverket om ännu fler platser.

undefined
Robert Andersson, chef för arbets- och integrationsenheten på Hultsfreds kommun.

Enligt Robert Andersson befinner sig flera kommuner i länet i samma sits som Hultsfred just nu.

– Det är ganska många boendeplatser som har rapporterats in i länet. Alla sitter nog och väntar på besked från Migrationsverket.

Varför kommunen inte får några besked, trots att det kommer många flyktingar till Sverige, kan Robert Andersson bara spekulera i.

– En spekulation är att det har kommit så många att Migrationsverket har svårt att hantera det, säger han och tillägger att man kanske i första hand fyller boenden där Migrationsverket har sin verksamhet, det vill säga i Norrköping och Växjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!