SvÄrare att stoppa rivningar: "Inte sÀrskilt klimatvÀnligt"

HyresgÀsters möjlighet att motsÀtta sig rivningar och ombyggnationer har försÀmrats. Det menar Dominika V. Polanska, forskare som studerat bostadspolitik och hyresgÀstorganisering. "NÀr hyresgÀster Àr delaktiga minskar protesterna", sÀger hon.

PÄ RingvÀgen i Virserum planerar Hultsfreds BostÀder att riva tvÄ hyreshus med totalt 44 lÀgenheter.

PÄ RingvÀgen i Virserum planerar Hultsfreds BostÀder att riva tvÄ hyreshus med totalt 44 lÀgenheter.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfreds kommun2024-07-06 14:00

Nyheten i korthet

  • Forskaren Dominika V. Polanska menar att hyresgĂ€sters möjlighet att motsĂ€tta sig rivningar och ombyggnationer har försĂ€mrats över tid.
  • Hultsfreds BostĂ€der planerar att riva flera hyreshus med totalt 93 lĂ€genheter i Hultsfred, Virserum och Silverdalen, för att minska antalet tomma lĂ€genheter.
  • Polanska kritiserar denna strategi som "inte sĂ€rskilt klimatvĂ€nlig" och föresprĂ„kar att renovera befintliga fastigheter istĂ€llet för att bygga nytt.

Rivningar Àr en högaktuell frÄga i Hultsfreds kommun. Under de kommande Ären ska Hultsfreds BostÀder riva flera hyreshus med totalt 93 lÀgenheter i Hultsfred, Virserum och Silverdalen.

Vimmerby Tidning har tidigare rapporterat om hyresgÀster i Virserum som motsÀtter sig rivningen av deras lÀgenheter.

Dominika V. Polanska Àr docent i sociologi. Hon har intresserat sig för bostadspolitik, framför allt hur mÀnniskor organiserar sig kring sitt boende, och forskat kring det i Sverige och Polen.

undefined
"Folk kan bli rÀtt frustrerade nÀr de bara blir informerade om olika beslut men inte delaktiga i dem, sÀger Dominika V. Polanska, docent i sociologi och lektor i socialt arbete pÄ Södertörns högskola.

Det finns exempel pÄ rivningsplaner som dragits tillbaka efter protester frÄn hyresgÀster. Dominika V. Polanska berÀttar om rivningar som var tÀnkta att ske i samband med renoveringar i Husby i norra Stockholm pÄ 00-talet.

– Det allmĂ€nnyttiga bostadsbolaget, Svenska BostĂ€der, tog tillbaka beslutet för att det blev en sĂ„ stor protestvĂ„g bland hyresgĂ€sterna – just för att de inte hade fĂ„tt vara med i beslutet om hur omrĂ„det skulle utvecklas. Det gjorde ocksĂ„ att man lade ner planer pĂ„ ganska kraftiga renoveringar som skulle innebĂ€ra höga hyreshöjningar, sĂ€ger hon.

De största rivningarna i svenska stÀder genomfördes under 1950-, 1960- och 1970-talen.

– Framför allt under 60-talet revs mĂ„nga stadskĂ€rnor. Det vĂ€ckte ocksĂ„ en hel del protester, men dĂ„ hade man hunnit riva ganska mycket. Protesterna gjorde ocksĂ„ att vi fick lagstiftning som gav hyresgĂ€sterna rĂ€tt att motsĂ€tta sig en rivning och ombyggnation som var vĂ€ldigt progressiv pĂ„ den tiden. PĂ„ 70-talet kom en bostadssaneringslag som pĂ„ 90-talet försvann eller reviderades kraftigt.

undefined
I StÄlhagen i Hultsfred ska totalt 43 lÀgenheter rivas pÄ GranitvÀgen.

SÄ hyresgÀsternas möjlighet att motsÀtta sig en rivning har blivit sÀmre?

– Ja, om vi jĂ€mför med den lagstiftning vi hade pĂ„ 70-talet och Ă€nda fram till 90-talet. De senaste tre decennierna kan man konstatera att det gradvis har blivit sĂ€mre.

Varför har man gjort den förÀndringen?

– Det kan man frĂ„ga vĂ„ra politiker om, tycker jag. Det Ă€r vĂ€l ett sĂ€tt att vĂ€rna Ă€ganderĂ€tten och ett sĂ€tt att frigöra sig ansvaret. I stĂ€llet för att kommunen behöver stĂ„ för en renovering kan man anvĂ€nda det som ett svepskĂ€l.

Hultsfreds BostÀder river för att minska antalet tomma lÀgenheter i kommunen. Samtidigt planeras nybyggnation. Att renovera i stÀllet för att riva ses inte som ekonomiskt försvarbart.

– Det blir vĂ€ldigt dyrt att renovera de hĂ€r lĂ€genheterna, sa det kommunala bostadsbolagets vd Helena GrybĂ€ck Svensson nĂ€r fastighetsstrategin presenterades.

– Mycket handlar om ekonomi, men med tanke pĂ„ att vi befinner oss i en klimatkris sĂ„ kĂ€nns det inte sĂ€rskilt klimatvĂ€nligt att man river fastigheter och inte renoverar det som finns, sĂ€ger Dominika V. Polanska och fortsĂ€tter:

– Vad jag förstĂ„tt tĂ€nker kommunen bygga nytt. DĂ„ Ă€r frĂ„gan: Hur klimatvĂ€nlig Ă€r en sĂ„dan strategi? Har de hĂ„llbarhetsmĂ„l och samtidigt river de befintliga bestĂ„nd och bygger nytt? Det Ă€r inte sĂ€rskilt klimatvĂ€nligt. Att ta vara pĂ„ det vi redan har Ă€r mycket mer klimatvĂ€nligt Ă€n att bygga nytt.

undefined
Vimmerby Tidning har tidigare trÀffat Carina Johansson och Michaela Hinze som protesterar mot rivningsplanerna i Virserum.

Hyreshusen som ska rivas pÄ RingvÀgen i Virserum Àr byggda pÄ 1960-talet.

– Det var ganska bra saker man byggde pĂ„ 60-talet. Det var gedigna material och saker som har hĂ„llit lĂ€nge. Med tanke pĂ„ den kvalitet som man i dag bygger med kommer det inte alls att hĂ„lla i 50 Ă„r. Inom byggbranschen finns en hel del rapporter om att kvaliteten har sjunkit ganska dramatiskt under de senaste Ă„rtiondena, sĂ€ger Dominika V. Polanska.

Vad brukar hyresgÀster ha invÀndningar mot nÀr hyresvÀrdar gör förÀndringar?

– Framför allt handlar det mycket om kostnaden kopplat till möjligheten att bo kvar i sitt hem. Det Ă€r frĂ€msta skĂ€let till varför folk protesterar. De ser att det kanske blir omöjligt att bo kvar efter en omfattande renovering, eftersom den nya hyran inte kommer att tillĂ„ta det. Eller som i fallet med de hyresgĂ€ster du har pratat med, att deras hem jĂ€mnas med marken.

Vad kan hyresvÀrdarna göra bÀttre?

– HyresvĂ€rdarna kan framför allt prata med sina hyresgĂ€ster och höra vad de tycker om olika Ă„tgĂ€rder. Involvera dem sĂ„ mycket som möjligt. NĂ€r de Ă€r delaktiga i olika ombyggnationer sĂ„ minskar protesterna. Man kĂ€nner att man har nĂ„gon sorts medbestĂ€mmanderĂ€tt. Det handlar om att kommunicera men ocksĂ„ ha en dialog, sĂ„ att det gĂ„r Ă„t bĂ„da hĂ„llen. Folk kan bli rĂ€tt frustrerade nĂ€r de bara blir informerade om olika beslut men inte delaktiga i dem.

undefined
Ett av hyreshusen som ska rivas pÄ RingvÀgen i Virserum.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!