S-toppar kräver svar om badsjön

Ska badsjön på Tinnis bli kvar eller inte? Nu kräver två ledande socialdemokrater snabbt svar från den styrande alliansen.

Än är det stängt, men snart är det dags för årets badsäsong. Frågan är om den alls kommer att finnas kvar i framtiden?

Än är det stängt, men snart är det dags för årets badsäsong. Frågan är om den alls kommer att finnas kvar i framtiden?

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2019-05-07 18:00

Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition och tidigare ordförande för samhällsbyggnadsnämnden och Niklas Nåbo (S), andre vice ordförande i kommunfullmäktige, lämnade på måndagen in en interpellation, där de vill ha svar på frågan om framtiden för Tinnerbäcksbadet ser ut.

– Vi tycker att Linköpingsborna är värda ett snabbt besked om hur den styrande Alliansen ser på Tinnis och badsjön, säger Elias Aguirre.

Som ordförande för samhällbyggnadsförvaltningen under förra mandatperioden, var han med om att ge ett uppdrag om att rusta och bevara badet. Ett uppdrag som låg bakom den utredning som Kultur- och fritidsförvaltningen presenterade i april och som hade två alternativ. Ett förslag där badsjön bytts ut mot det man kallar en våtmarksmiljö och ett annat förslag, där sjön finns kvar om än något mindre i storlek.

Läs mer: Badsjön kan försvinna

– Alliansstyret har inte gett något besked om vilket alternativ som gäller och det har skapat oro bland Linköpingsborna. Det märks bland annat i kommentarsfält på sociala media och även på insändarsidor, säger Elias Aguirre.

I den interpellation som lämnades in under måndagen ställer de två socialdemokraterna två frågor; Kommer Linköpings alliansstyre att behålla Tinnerbäcksbadet? Om svaret på frågan är ja; hur ska Allians för Linköping verka för att den långa stängningen av badet, som renoveringen innebär, kortas?

Läs mer: Tinnis utreds igen

Att Tinnerbäcken, som nu leds under område ett, inte också i fortsättningen kan fortsätta att göra så, beror på flera saker. Ett skäl är att rören där vattnet går fram är för dåliga.

Men att bara byta ut rören tror inte Elias Aguirre – som ju har haft insyn i frågan som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden – är möjligt.

– Samhällsbyggnadsförvaltningen måste egentligen svara på den saken, men jag har svårt att se att det skulle kunna fungera med de miljökrav som följer när vi bygger i dag, säger han.

Helst vill Aguirre och Nåbo ha så mycket sjö som möjligt, men om verkligheten kräver en justering av storleken så accepterar de det.

– Hellre en något mindre sjö än ingen alls. Det här är en unik plats och det finns få liknande ställen i Sverige. För de som inte har bil, sommarstuga eller har råd att semestra hemifrån så betyder badet oerhört mycket. Det är helt enkelt en demokratifråga, hävdar han.

– Poängen är att badet är centralt i en stad som inte har så många andra alternativ till bad nära stan.

Har du badat i badsjön själv?

– Ja, det har jag, det passar bra när man har småbarn och så är det så lättillgängligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!