Efter alla turer – nu slipper 46-åringen sin gode man

Efter en ny dom i det omskrivna fallet verkar det nu som att den 46-åriga kvinnan kan vara kvitt sin före detta gode man för alltid.

Göta hovrätt dömer till 46-åriga kvinnans fördel. Hennes före detta gode mans överklagan avslås.

Göta hovrätt dömer till 46-åriga kvinnans fördel. Hennes före detta gode mans överklagan avslås.

Foto: TT/Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-02-05 18:00

Vimmerby Tidning har följt ärendet med den 46-åriga Vimmerbybon som i mars förra året tilldelades en ny god man mot sin vilja. Peter Moberg, kvinnans nu före detta gode man, avsattes efter en rättsprocess men överklagade på eget bevåg tingsrättens dom och tog strid för att sätta kvinnan under förvaltarskap. 

Nu avslår hovrätten överklagandet och hänvisar till två läkarintyg som de menar är en tillräcklig utredning för att bedöma kvinnans hälsotillstånd. Kvinnan har i intervjuer varit tydlig med att hon inte vill ha någon god man och särskilt inte den hon tilldelades, eftersom relationen inte fungerat. Bland annat ska Peter Moberg inte ha betalat ut pengar för mat och hyra, vilket är uppgifter som han själv avböjt att kommentera. När Vimmerby Tidning når honom på fredagseftermiddagen med frågor angående domen lägger han på luren direkt.

Det är överförmyndarens uppdrag att se till att gode män sköter sig. Vimmerby kommun och den dåvarande överförmyndaren Kjell Alexandersson (M) överklagade inte, även om de också var part i målet, tingsrättens dom men Alexandersson meddelade att man såg positivt på överklagan som gjorts och hade förtroende för Peter Moberg.

I sin överklagan pekade också Peter Moberg på rättegångsfel som han menar påverkade tingsrättens beslut, men några sådana fel har hovrätten inte hittat. I ett sms till Vimmerby Tidning skriver kommunens nytillträdde överförmyndare Peter Fjällgård (V) att man inte kommer att ta ärendet vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!