Avsatt god man överklagar dom på eget bevåg

En 46-årig kvinna som lider av svår epilepsi och även har en intellektuell funktionsnedsättning tilldelades en ny god man mot sin vilja. Sedan använde överförmyndaren ett 25 år gammalt läkarintyg för att få kvinnan under förvaltarskap men då sa Tingsrätten nej och kvinnans gode man entledigades. Nu har den gode mannen överklagat domen.

Tingsrättens dom i fallet om förvaltarskap för den 46-åriga kvinnan från Vimmerby överklagas av den entledigade gode mannen Peter Moberg, som samtidigt ställer sig själv till förfogande som ställföreträdare för kvinnan.

Tingsrättens dom i fallet om förvaltarskap för den 46-åriga kvinnan från Vimmerby överklagas av den entledigade gode mannen Peter Moberg, som samtidigt ställer sig själv till förfogande som ställföreträdare för kvinnan.

Foto: Vimmerby Tidning/Jessica Gow/Ilkka Ranta

Vimmerby2022-10-10 20:30

Vimmerby Tidning kunde i september berätta att den 46-åriga kvinnan som tilldelats en god man mot sin vilja, och riskerade förvaltarskap på grund av att överförmyndaren hänvisade till ett gammalt läkarintyg, fick rätt i Tingsrätten. Därmed vann hon striden mot kommunens yrkande om förvaltarskap och hennes tillsatte gode man entledigades. Nu har en överklagan mot domen inkommit men det är inte kommunen som överklagat utan den avsatte gode mannen Peter Moberg.

– Jag har ingen kommentar, säger Peter Moberg själv när tidningen når honom över telefon.

I sin överklagan menar dock Moberg att kvinnan inte på ett rättsäkert sätt kan klara sig utan en legal ställföreträdare och han hävdar också att hon är ur stånd att vårda sig själv och sin egendom. Han hävdar även att hon saknar kognitiva förmågor för att förstå vad saken gäller och han ställer samtidigt sig själv till förfogande som ställföreträdare för kvinnan.

– I det här läget har jag lämnat mina synpunkter till domstolen och jag avböjer att kommentera det ytterligare just nu. Det är lite för tidigt att säga något, säger Susanne Möller som är kvinnans juridiska ombud.

Kan du bekräfta att du lämnat in synpunkter på den överklagan som gjorts?

– Ja, det har jag gjort.

Vimmerby kommun och överförmyndaren Kjell Alexandersson har valt att inte överklaga Tingsrättens dom men man ser ändå positivt på den överklagan som gjorts av Peter Moberg.

– Kommunen och överförmyndaren har inte ändrat ställningstagande på något sätt och vi har inget emot att han har överklagat, säger överförmyndare Kjell Alexandersson (M). 

Varför gör inte kommunen en överklagan tillsammans med honom eftersom kommunen är part i målet?

– Det är väl en tillfällighet att det är just Peter Moberg som överklagar. Det här är en otroligt erfaren och duktig kille som vet vad han gör och vår officiella syn är att kommunen och överförmyndaren inte har ändrat uppfattning. 

Hade kommunen överklagat själva om inte Moberg hunnit först?

– Nej det kan jag inte säga att det är säkert men i grund och botten har vi samma uppfattning och Peter Moberg har nu gjort överklagan. Jag tror vi stannar i diskussionen där, säger Alexandersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!