Beslut: Nej till skyddsjakt på vargen

Domen har kommit. Det blir ingen skyddsjakt på vandringsvargen i Kalmar län. "Det här väcker mycket känslor från alla olika håll. Det är många som tycker mycket och olika", säger Anders Karlsson, avdelningschef på Länsstyrelsen Kalmar län, om skyddsjakten.

Förvaltningsrätten har kommit med sin dom. Skyddsjakten på den skadegörande vandringsvargen i Kalmar län hävs.

Förvaltningsrätten har kommit med sin dom. Skyddsjakten på den skadegörande vandringsvargen i Kalmar län hävs.

Foto: Pontus Lundahl/TT, Johan Nilsson/TT, Göran Andersson

Vimmerby2023-12-04 12:47

Den 21 november tog Länsstyrelsen Kalmar län beslutet att bedriva skyddsjakt på varg. Det efter att flera attacker på tamdjur skett i länet. Beslutet överklagades av Svenska Rovdjursföreningen som menade att vargen var genetiskt viktig för den svenska vargstammen. Under fredagen kom beslutet från förvaltningsrätten i Luleå, något som P4 Kalmar var först att rapportera om. Förvaltningsrätten häver skyddsjakten.

– Man gick på Rovdjursföreningens linje med bevarandestatus på vargen. Trots att den med råge har uppfyllt angrepp på tamboskap, säger Anders Karlsson och berättar att domen kan komma att överklagas.

– Det finns saker som står i domen, som att vi inte uttömt alla möjligheter för att undvika skyddsjakt exempelvis installning om nätter. Men tre av fyra angrepp skedde dagtid. Så vi ska sätta oss ner och se om vi ska gå vidare med ärendet för att pröva domen. Inte för att vi tar ställning utan för att vi vill ha det som en prejudicerade dom framöver.

undefined
"Den har en hög bevarandestatus. Men det vi tänkte var att det var alldeles för många angrepp. Det är inget beslut vi ville ta utan det kändes nödvändigt i det här fallet. Vi har inte tagit ställning till om vi ska överklaga domen än", säger Anders Karlsson, avdelningschef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen Kalmar län.

Magnus Orrebrant är pressansvarig på Svenska Rovdjursföreningen.

– Domen känner vi var bra. Vi har förstått att det varit en del upprörda känslor. Men det är en genetiskt viktigt varg och det är viktigt för den svenska vargpopulationen att den får överleva och bilda revir någonstans. Det är värt så pass mycket att man får acceptera att några får tyvärr kanske dödas. Invandringen av nya vargar från Finland/Ryssland har oerhört stor betydelse. Jag tror att det är viktigt att folk förstår att tillåter vi inte de här vargarna så innebär det explicit att vi måste ha mycket mer varg än vad vi har idag för att undvika inavel. Så har man önskemål om att ha mindre vargar så ska man låta de här vargarna leva. Sedan är vi inte emot skyddsjakt om det är vargar som ställer till problem. Men det här är ett unikt fall.

undefined
"Naturvårdsverket övervakar inte länsstyrelsernas skyddsjaktsbeslut. Det skiljer mycket mellan olika län där vissa är bättre andra sämre. Vi ser oss lite som en bevakande instans som ser till att länsstyrelserna gör rätt bedömningar. Det varierar huruvida vi överklagar eller inte. Vi gör en bedömning. Vi får mycket kritik men det är också många länsstyrelser som tycker att det är bra för då prövas deras beslut", säger Magnus Orrebrant är pressansvarig på Svenska Rovdjursföreningen.

Anders Karlsson menar att länsstyrelsen förstår argumentet om att vargen är genetiskt viktig.

– Vi köper att den har hög bevarandestatus men å andra sidan tycker vi att det skett för många angrepp på tamboskap och därför tyckte vi att det var dags att göra något. Det är 9-10 stycken från Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg och här som var bekräftade av denna individ. Så vi tyckte att den straffat ut sig själv. Vi tror tyvärr inte det är ett beteende som går över bara för att den flyttar på sig.

undefined
Var är vargen nu? "I fredags fick vi in indikationer om att det varit varg runt Gamleby och Valdemarsvik. Men sedan flyttar sig en varg 3-4 mil om dygnet så den gå väster ut, öster ut, norr ut eller vända tillbaka. Det kan vara att den har lämnat vårt län men vi får följa observationer som kommer in", säger Anders Karlsson, avdelningschef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen Kalmar län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!