Campingen miljonsatsar inför säsongen

"Vi är väldigt sällan sysslolösa här", säger Hampus Thorstensson och räknar upp flera rejäla satsningar som Vimmerby camping gör inför säsongen. En av dem är den enskilt största investeringen sedan ägarparet tog över.

"Tack vare solcellerna är det en miljoninvestering men i övrigt är det inte jättedyra grejer. Det är en stor investering där solcellsanläggningen är peaken", säger Hampus Thorstensson  om campingens fullspäckade att göra-lista.

"Tack vare solcellerna är det en miljoninvestering men i övrigt är det inte jättedyra grejer. Det är en stor investering där solcellsanläggningen är peaken", säger Hampus Thorstensson om campingens fullspäckade att göra-lista.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2023-01-25 12:37

Förra årets slog man besöksrekordet från 2019 med 30-40 procent. Nu berättar Hampus Thorstensson, som driver Vimmerby camping tillsammans med Elisabeth Wolmeryd, om flera storsatsningar inför säsongen.

En av de största satsningarna är att man ska montera solceller på alla tak där det är möjligt, en satsning som enligt Hampus Thorstensson kommer i grevens tid.

– Det blir absolut en av de största solcellsanläggningarna i stan. Jag har inga exakta siffror men vi är uppe 130 000 kilowattimmar, det är vad vi kommer att kunna producera på ett år. Det känns som om att det är ett år för sent med tanke på elverkligheten men i år finns det ingen investering som varit mer solklar att göra, säger campingägaren till Vimmerby Tidning.

Enligt Hampus är solcellsanläggningen utan tvekan den tyngsta investeringen som man gjort sedan 2019, då han och Elisabeth tog över campingen. En annan tung satsning är den på restaurangen, som Vimmerby Tidning skrivit om tidigare, där man river ut hela köket och bygger om för att öka kapaciteten. Man satsar också på en aktivitetsdel för barn med filmvisning och lekrum. 

– Det är ett mastodontprojekt som vi i mångt och mycket gör själva, även om vi tar in lokala firmor för att hjälpa oss med sådant man vill ha certifikat på att det utförts på rätt sätt, säger Hampus Thorstensson. 

Utöver solcellsanläggningen och den nya restaurangen siktar man på att ha byggt klart en spa-del, som ska gå ut i vattnet, i anslutning till den vedeldade bastun.

– Det projektet är inom en liten parentes och det är det sista jobbet som vi kommer göra inför säsongen, om vi hinner med. Annars blir det ett höstprojekt. Vår bastu ute på flotten har blivit väldigt populär och vi vill bygga vidare på den känslan som finns med en ny hybrid-badtunna som både går på el och är vedeldad, säger Hampus Thorstensson. 

undefined
"Under högsäsong har vi mellan 1200 och 1500 gäster på campingen. Det blir som en egen liten by som behöver en egen liten infrastruktur", säger Hampus Thorstensson.

För att följa trenden med den ökande cykelturismen kommer man att ordna en liten cykelverkstad och man ska också förbättra tillgängligheten för husbilar på campingen, vilket kommer att kräva ett större grävarbete. Ambitionen är också att det ska finnas så mycket som möjligt att göra för de som bor på campingen och man håller därför på att jobba fram ett aktivitetsprogram.

– Det är ett projekt som vi jobbat för sedan förra hösten och vi har pratat med aktörer som är specialister på sina områden. Vi kommer att ha solnedgångs-yoga, barndiscon, ansiktsmålning, quiz, trubadurkvällar och mycket mer. Mycket kommer att ske inne i restaurangen. Under högsäsong har vi mellan 1200 och 1500 gäster på campingen. Det blir som en egen liten by som behöver en egen liten infrastruktur, säger Hampus Thorstensson.

Finns det verkligen en marknad för alla de här satsningarna? 

– Det gör det absolut. Allt som vi satsat på hittills har varit med tanken på både våra campinggäster och våra lokalbor i Vimmerby. När man kommer hit ska man få så mycket mer och jag tror inte att vi med årets satsningar kommer i mål med att ha allt som alla vill ha, vi håller fortfarande på med att stilla ett behov som finns.

Vad kan du säga om investeringen totalt sett?

– Tack vare solcellerna är det en miljoninvestering men i övrigt är det inte jättedyra grejer. Det är en stor investering där solcellsanläggningen är peaken.

undefined
Majoriteten av satsningarna är redan påbörjade och campinägarna hoppas kunna ha det mesta klart till att man öppnar för säsongen. Spa-badet kommer med stor sannolikhet inte att vara klart utan istället bli ett höstprojekt.

Glamourös, camping, så kallad glamping, har visat sig vara populärt och någonting många söker efter på internet. Vimmerby camping vill hoppa på tåget och sätter upp två nya tält, som både ger fler bäddar men kanske också når en ny målgrupp, tror Hampus Thorstensson.

Förhoppningen är att alla nya satsningar ska vara på plats när man öppnar för säsongen.

– Majoriteten av sakerna är redan påbörjade men det som ligger och väntar är spabadet. Om vi jobbar på och inte stöter på patrull så kommer den att finnas, men trovärdigheten att vi kommer ha ett spabad i juni är väl kanske 20 procent, säger Hampus Thorstensson.

Vad som dock ligger på is är det relativt långt gångna projektet med att anlägga tre vandringsleder runt Nossen.

– Det är framflyttad på obestämd tid. Vi stötte på utmaningar som vi inte kunde ta oss förbi men det finns fortfarande med på vår önskelista, säger Hampus Thorstensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!