Film och konfrontation vid rån kan ge civilkurage-pris

Hon var på Coop i Vimmerby för att handla mat och hamnade mitt i ett rånadrama. Hon blev förbannad och konfronterade och filmade rånarna med sin mobiltelefon. Nu är Emmy Lundqvist Bjerkert nominerad till "Civilkurage-priset" i TV3:s "Efterlyst".

Håkan Karlsson nominerade Emmy Lundqvist Bjerkert till "Civilkurage-priset 2023" för att hon konfronterade och filmade rånarna på Coop i Vimmerby i höstas.

Håkan Karlsson nominerade Emmy Lundqvist Bjerkert till "Civilkurage-priset 2023" för att hon konfronterade och filmade rånarna på Coop i Vimmerby i höstas.

Foto: Jimmy Karlsson/Arkiv

Vimmerby2023-03-28 20:30
undefined
Kommunpolis Håkan Karlsson i Vimmerby ser fram emot torsdagens "Efterlyst" i TV 3, där Vimmerbybon Emmy Lundqvist Bjerkerts rådiga ingripande vid Coop-rånet lyfts fram som ett exempel på årets bästa civilkurage i Sverige.

– Civilkurage är en bristvara. Om det så varit 50 personer i butiken, tror jag ingen hade agerat som Emmy gjorde. Det tycker jag ska uppmärksammas i dag när folk drar sig för att reagera på brott eller händelser de ser, säger Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby, som nominerat hennes insats.

undefined
Till höger på bilden står Emmy Lundqvist Bjerkert och filmar rånarna. Rånaren närmast henne försökte sen ta ifrån henne telefonen, men hon sa nej. Då visste hon inte att den andra rånaren, t.v i bild, var beväpnad med kniv.

Rånet inträffade vid 19.30-tiden fredagen den 30 september förra året. Emmy Lundqvist Bjerkert var enda kunden i butiken när de maskerade och knivbeväpnade rånarna rusade in och hotade personalen.

Hon reagerade instinktivt med ilska.

"Jag tog upp mobilen och började filma. Jag säger: Va fan gör ni? Då skriker de tillbaka: Håll käften!" berättade hon för Vimmerby Tidning dagen efter händelsen.

En av rånarna försökta ta telefonen ifrån henne. Det gick hon inte med på. Sen flydde rånarna. Först då fick hon veta att en av dem hade en kniv.

"Då blev jag lite skakis, och tänkte; Vad gjorde jag? Det hade kunnat gå jätteilla."

Rånarna dömdes under hösten till ungdomsvård.

undefined
Emmy Lundqvist Bjerkert, t.h, har tidigare belönats för det civilkurage hon visade vid rånet på Coop i Vimmerby där hon bland annat filmade rånarna. T.v Sofia Svallin.

Nu har det gått ett halvår och Emmy Lundqvist Bjerkert är en av kandidaterna till att vinna "Civilkurage-priset 2023". Det delas ut av stiftelsen Tryggare Sverige i samarbete med TV-programmet "Efterlyst".

– Vi brukar få in väldigt många förslag, sen gör vi ett urval av cirka tio som visas i TV och som vi sen utser vinnaren av, säger Magnus Lindgren, forskare, före detta polis och grundare av stiftelsen Tryggare Sverige.

Priset är på 100 000 kronor och delas ut till den eller de som gjort rådiga och omdömesgilla ingripanden för att förhindra eller avbryta brott.

– Det brukar vara hög kvalité på de nomineringar som lyfts fram så det är svårt att utse en slutlig vinnare, säger Magnus Lindgren.

undefined
Håkan Karlsson nominerade Emmy Lundqvist Bjerkert till "Civilkurage-priset 2023" för att hon konfronterade och filmade rånarna på Coop i Vimmerby i höstas.

På torsdag den 30 mars är det tänkt att ett inslag om händelsen på Coop i Vimmerby ska visas i "Efterlyst". Både Håkan Karlsson och hjälten själv, Emmy Lundqvist Bjerkert, var med vid inspelningen i Vimmerby i slutet av förra veckan.

– Vi gick igenom hur hon agerade och det är starkt gjort av henne. Sen gäller det förstås att vara försiktig. Men polisen står sig slätt utan allmänheten. Vi är sällan först på plats när det händer, men allmänheten är där och ser och larmar oss, säger Håkan Karlsson.

 • Emmy Lundqvist Bjerkert har fått möjlighet att kommentera nomineringen.

STOCKHOLM 20150921 
Hasse Aro är tillbaka med ett nytt kriminalprogram, "Brottsplats Sverige", i TV4 
Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
STOCKHOLM 20150921 Hasse Aro är tillbaka med ett nytt kriminalprogram, "Brottsplats Sverige", i TV4 Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!