Rawan får rätt mot Socialnämnden – beslut ska upphävas

Rawan El-Harake har rätt till försörjningsstöd. Enligt Förvaltningsrättens dom har Socialnämnden inte kunnat bevisa att hon är sammanboende med en man, vilket man tidigare hållit fast vid.

Rawan El-Harakes ansökan om försörjningsstöd avslogs efter  en anonym anmälan om att hon är gift och lever tillsammans med en man. Enligt Förvaltningsrättens dom har Socialnämnden inte kunnat bevisa att så är fallet.

Rawan El-Harakes ansökan om försörjningsstöd avslogs efter en anonym anmälan om att hon är gift och lever tillsammans med en man. Enligt Förvaltningsrättens dom har Socialnämnden inte kunnat bevisa att så är fallet.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-06-28 16:34

Rawan El-Harakes ansökan om försörjningsstöd avslogs efter att socialförvaltningen i början av april fått in ett anonymt tips om att hon bor med en man. Både hon själv och hennes familj har vidhållit att detta inte stämmer och ärendet överklagades. På tisdagen kom domen där Förvaltningsrätten dömer till Rawans fördel.

– Det måste krävas mer än ett anonymt tips för att sänka en människa. Därför känns det här jätteskönt, säger Rawans bror Mohammad Ali El-Harake till Vimmerby Tidning.

Beslutet om att avslå Rawans ansökan grundade sig, enligt journalanteckningar som Vimmerby Tidning tagit del av, på att man i samband med ett hembesök hittade tecken på att en eller flera män regelbundet befann sig i hennes lägenhet. Bland annat hittades kläder, som Rawan menade tillhörde hennes tre bröder som ofta besökt henne.

undefined
"Jag hoppas verkligen att Socialnämnden nu tar detta till sig och granskar sig själva", säger Mohammad Ali El-Harake.

Enligt rättens bedömning av de uppgifter som framkommit har Socialnämnden inte kunnat bevisa att Rawan är sammanboende med en man. "Rawan El-Harakes ansökan om bistånd ska därför prövas utifrån att hon är ensamstående. Nämndens beslut ska därför upphävas", skriver Förvaltningsrätten. Sammantaget betyder domen att Rawan har rätt till ekonomiskt bistånd för maj 2022.

– I och med att vi syskon varit så involverade i det här har det drabbat både oss och våra barn också. Alla har sett hur dåligt Rawan mått och jag hoppas verkligen att Socialnämnden nu tar detta till sig och granskar sig själva, säger Mohammad Ali El-Harake.

Brodern har svårt att hålla känslorna tillbaka.

– Man har varit så ledsen och nu är man helt skakad. Jag satt i bilen när jag fick reda på domen och tårarna bara rann på både mig och min sambo. Det här har varit ett rent helvete, säger han. 

undefined
"Man har varit så ledsen och nu är man helt skakad. Jag satt i bilen när jag fick reda på domen och tårarna bara rann på både mig och min sambo. Det här har varit ett rent helvete", säger Rawans bror Mohammad Ali El-Harake.

Till följd av sitt mående är Rawan fortsatt inlagd på sjukhuset i Västervik. I ett sms till Vimmerby Tidning skriver hennes mamma Sanaa El-Harake att Rawan tagit del av beslutet och att hon är glad och tacksam. 

Eftersom Rawan inte kunnat betala sin hyra tvingades hon nyligen att säga upp sin lägenhet. Hennes mamma berättar att hon haft kontakt med Vimarhem.

– Jag hoppas att det ska gå att ordna så att hon får bo kvar. Beslutet är färskt och vi vet inte hur allt kommer att bli. Vi får se hur Socialnämnden reagerar, säger Mohammad Ali El-Harake.

Socialnämnden har fortfarande möjlighet att överklaga Förvaltningsrättens dom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!