Efter konkursen: Ny verksamhet i lokalen i Vimmerby

I höstas stod det klart att företaget bakom Ultra Tan i Vimmerby gått i konkurs. Men det betydde inte slutet. Nu står ett nytt företag bakom varumärket och verksamheten fortsätter i Vimmerby.

"Vi arbetar med produkter och tjänster inom skönhet, hälsa och välmående. Det är generellt sett en växande marknad", säger Henrik Marx VD för företaget XITO Sweden AB som nu står bakom Ultra Tan och har verksamhet i Vimmerby.

"Vi arbetar med produkter och tjänster inom skönhet, hälsa och välmående. Det är generellt sett en växande marknad", säger Henrik Marx VD för företaget XITO Sweden AB som nu står bakom Ultra Tan och har verksamhet i Vimmerby.

Foto: Privat

Vimmerby2024-02-02 06:00

Företaget Ultra Tan har funnits i Vimmerby i över 30 år och varit en ledande leverantör av solarium. Hösten 2021 såldes verksamheten till nya danska ägare och bytte namn till Xi2 Tan AB. 2022 blev Ultra Tan ett registrerat varumärke. Samma år jublade företaget över sina positiva siffror och det pratades om nyanställningar. Men redan inom ett år, i september 2023, var en konkurs oundviklig. 

"Konkursen kom snabbt och oväntat på baksidan av en positiv utveckling, där vi hade lyckats utveckla och stärka relationerna med både leverantörer och inte minst våra svenska kunder, som i 2022 gjorde 50 procent fler affärer med oss ​​än tidigare", förklarar företaget på hemsidan. 

undefined
Hösten 2023 gick företaget bakom Ultra Tan, Xi2 Tan AB, i konkurs. Konkursförvaltare blev Håkan Jansson. "Jag sålde inte till någon som skulle fortsätta utan vi sålde alla inventarier på auktion", berättar han. Nu har ett nytt företag sin verksamhet i Vimmerbylokalen och för varumärket Ultra Tan vidare.

Men lokalen på Lagergatan 5 i Vimmerby står nu inte tom och utan verksamhet. Det är ett nytt bolag som för Ultra Tan vidare. Företaget heter XITO Sweden AB och har samma VD som konkursdrabbade Xi2 Tan AB.

– Ultra Tan är ett registrerat varumärke. Inte ett konkursföretag, förklarar VD Henrik Marx via mejl.

– Företaget vi drev, som tyvärr är i konkurs, hette Xi2 Tan AB. Vi var tvungna att ansöka om konkurs när en kombination av olyckliga omständigheter drabbade bolaget inom kort tid, och i fortsättningen på de utmaningar som uppstod till följd av höga energipriser, inflation och den låga kursen på svenska kronor 2023. De olyckliga omständigheterna var särskilt att två kunder, oberoende av varandra, inte kunde betala för order för ett betydande belopp av miljoner. Därför var en konkurs oundviklig, tyvärr.

Han berättar att företaget som nu står bakom Ultra Tan grundades i november 2022. 

– Företaget vi driver har inget med Xi2 Tan AB:s konkurs 2023 att göra. XITO Sweden AB levererar utrustning och tjänster inom skönhet, hälsa och välbefinnande, bland annat som generalagent för Wellsystem som tillverkar utrustning för hydromassage och ljusterapi. Vi levererar även utrustning och tjänster för solotek, hotell, simbassänger med flera. 

undefined
"Nu är vi tillbaka för fullt. Redo att stärka och utöka partnerskapet med de många som visat oss sitt förtroende. Allt är inte sig likt, "slösa aldrig bort en bra kris", men kärnan erfarenhet och kunskapen är oförändrad", skriver företaget på sin hemsida.

I samband med konkursen sades personalen i Vimmerby upp. Men enligt Henrik Marx ska de flesta ha istället blivit anställda av det nya företaget. 

– Vi har kunnat erbjuda en stor del av de tidigare anställda anställning i XITO Sweden AB. Vi sysselsätter idag fem personer.

Hur kom det sig att ni ville fortsätta ha verksamhet i Vimmerby?

– Vi gillar att vara i Vimmerby och alla våra anställda bor i närheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!