Efter nästan 50 år i raggarkåken – nu sägs klubben upp

Att det finns nya planer för fastigheten där "raggarkåken" idag står får konsekvenser för det gäng som haft platsen som mötesplats i över fyrtio år. Byggnaden ska rivas och klubbens hyreskontrakt har blivit uppsagt.

Raggarkåken är såld och klubbens hyreskontrakt har blivit uppsagt. Det röda huset vid infarten till Nossen har varit ett tillhåll för raggare sedan 70-talet.

Raggarkåken är såld och klubbens hyreskontrakt har blivit uppsagt. Det röda huset vid infarten till Nossen har varit ett tillhåll för raggare sedan 70-talet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-04-12 05:30

En röd gammal villa i närheten av Nossen har sedan mitten av 1970-talet tjänat som motorgård och mötesplats för bilburen ungdom, eller raggare, i Vimmerby som bland annat byggt ett garage på fastigheten. Att de haft platsen som tillhåll har också gett upphov till det smeknamn som byggnaden har i folkmun – raggarkåken.

Men nu är det snart ett minne blott. Raggarkåken är såld och redan sista februari blev "raggarklubbens" hyreskontrakt uppsagt. Nu är de på jakt efter en ny lokal.

– Det är klart att det inte är kul att bli uppsagd efter så många år, men det är ju inte så mycket vi kan göra åt det, säger en person från klubben som Vimmerby Tidning har varit i kontakt med.

Än så länge har klubben inte hittat någon ny lokal för sin verksamhet.

– Främst behöver vi någon typ av garage, men om det hade kunnat vara kombinerat med en samlingslokal är det klart att det hade varit det bästa.

undefined
Bild på aktiva (åtminstone då) från klubben vid raggarkåken 2019. Här ute har raggare träffats, skruvat på bilar i garaget och haft fester i huset i över 40 år. Raggarkåken har varit en mötesplats för flera generationer.

Att de skulle bli uppsagda förr eller senare var inte helt oväntat, även om det inte var önskat. Ända sedan detaljplanen gjordes om och det stod klart att området där fastigheten finns skulle vara avsett för handel, service eller möjligen kontor har det legat i luften. Nu ska det bland annat byggas infrastruktur för laddstolpar där och själva kåken ska rivas.

Nyligen hade föreningen ett möte med gatuchef Roger Lindell för att prata om uppsägningen och vägen framåt.

Hur gick snacket under det mötet?

– Det var ett bra möte och vi har haft en god dialog. Fastigheten har i flera år varit planlagd för någon typ av centrumändamål, så det har inte varit otippat att det någon gång kommer att bli något annat där. Sen är det klart att klubben har hållit till där väldigt länge och hyrt det av kommunen och de tycker såklart att det är jättetråkigt att behöva lämna. Det hade nog vilken klubb eller förening som helst tyckt, säger Roger Lindell.

Kan ni från ert håll hjälpa klubben i jakten på en ny lokal på något sätt?

– Vi har tittat runt lite men vi har egentligen inte några byggnader, garage eller liknande i kommunal regi att erbjuda i dagsläget. Vi har försökt att ge de tips och råd vi kan från kommunens sida om vart de kan vända sig med den typen av förfrågningar, och hänvisat till en del privata aktörer. Det är väl främst garage som de är intresserade av för att kunna meka med sina bilar.

undefined
När detaljplanen gjordes om för området vid Nosshult bestämdes det att platsen skulle avses för handel, service eller möjligen kontor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!