Traktens hustillverkare om det tuffa läget

Ett företag i konkurs och ett annat som varslar en stor del av personalen om uppsägning. Den senaste tiden har varit tuff för byggbranschen och dess lokala företag.

Cheferna för Vimmerbyhus och Hjältevadshus uttalar sig om det speciella läge som råder för traktens hustillverkare.

Cheferna för Vimmerbyhus och Hjältevadshus uttalar sig om det speciella läge som råder för traktens hustillverkare.

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-02-22 05:30

I förra veckan meddelade hustillverkaren Boklok i Gullringen att de varslar 65 anställda om uppsägning, och fabriken Constructio Huskomponenter AB i Hultsfred begärde sig själva i konkurs redan i januari.

I båda fallen handlar besluten om en nedåtgående efterfrågan av nybyggen på bostadsmarknaden, vilket gett brist på ordrar. Med den situationen kan det vara tufft att driva byggföretag och kunna behålla sina anställda. Vimmerby Tidning har pratat med Vimmerbyhus och Hjältevadshus om hur läget ser ut hos dem.

Även om läget i branschen är som det är vill Joakim Ivarsson, VD på Vimmerbyhus, inte gå så långt som att kalla det en kris. Detta trots att de på företaget har mindre att göra än till exempel ifjol och han vet att de kommer att möta vissa utmaningar framöver.

– Det är lugnare tider i det formatet att affärerna in är lugnare, men vi har ett fortsatt högt tryck på förfrågningar. Vi ligger på samma nivå som förra året och vår produkt är attraktiv. Sen är det ju försäljningsdelen som är lite mer oroande, så är det, säger han.

Ivarsson sätter det i relation till de senaste åren, då de haft ett extremt högt tryck med väldigt mycket att göra.

Är ni oroliga över att nu gå samma framtid som Boklok eller Constructio till mötes?

– Nej det är vi inte, i dagsläget är det ändå stabilt. Sen gäller det absolut att ha lite respekt för marknaden och justera oss efter hur den ser ut. Vi är en ganska flexibel organisation så vi kan svänga lite när det behövs.

I januari sa du i en intervju med Vimmerby Tidning att ni haft förhandlingar om varsel, hur ser det ut nu?

– Det blev inget varsel i det läget när vi hade landat i den diskussionen, men det är givet att några har fått sluta hos oss för att det är en lite mindre orderingång just nu, så är det ju absolut. Alla som har haft provanställning har till exempel inte fått förlängt.

Så ni har inte behövt säga upp någon fast personal alls?

– Jo, två personer har vi fått säga upp på tjänstemannasidan.

Även på Hjältevadshus i grannkommunen har man märkt av att läget är lite speciellt och jobbar därför med att se över helheten.

– Jag kan inte säga så mycket mer om det just nu. Vi är inne i ett läge där vi håller på att titta på situationen överlag i och med att branschen är väldigt ansträngd tyvärr, säger Johan Bynell, VD på Hjältevadshus.

Boklok i Gullringen har drabbats hårt av den tuffa situationen i Husbyggarbranschen.
Boklok i Gullringen har drabbats hårt av den tuffa situationen i Husbyggarbranschen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!