Krogägare får betala dyrt efter tvist med Åbro – höll inte dealen

Restaurangägarna köpte inte så mycket dryck som de kommit överens om med Åbro Bryggeri. Nu måste de betala för sina felsteg, trots att de sålt bolaget som avtalet var kopplat till.

Restaurangägarna köpte inte så mycket dryck som de kommit överens om med Åbro Bryggeri. Nu är de betalningsskyldiga, enligt ett domslut i Södertörns tingsrätt.

Restaurangägarna köpte inte så mycket dryck som de kommit överens om med Åbro Bryggeri. Nu är de betalningsskyldiga, enligt ett domslut i Södertörns tingsrätt.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-09-06 06:00

Nyheten i korthet

  • Två restaurangägare har hamnat i en tvist med Åbro Bryggeri efter att inte ha uppfyllt sin del av avtalet om att köpa en specificerad mängd dryck.
  • Tvisten slutar i förlikning med restaurangägarna som enligt domslutet ska betala 302 474 kronor till Åbro Bryggeri från den 30 september.
  • Enligt Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri, är den här sortens avtal mellan bryggerier och krogar vanligt förekommande.

De två restaurangägarna skrev ett avtal med Åbro där de förband sig att köpa stora mängder dryck, bland annat minst 27 900 liter fatöl. Avtalet rörde en restaurang i en Stockholmsförort. Eftersom det handlade om stora mängder erbjöds restaurangägarna en viss rabatt.

Med de villkoren stod Åbro för en kredit mot skuldebrev på 300 000 kronor. Restaurangägarna gick i sin tur "solidariskt i borgen" för att försäkra att de skulle leva upp till sina förpliktelser.

undefined
Restaurangägarna köpte inte så mycket dryck som de kommit överens om med Åbro Bryggeri. Nu är de betalningsskyldiga, enligt ett domslut i Södertörns tingsrätt.

Men krogbolaget levde inte upp till överenskommelsen. Åbro valde att säga upp avtalet i förtid och skuldebrevet sades upp till betalning. Av de 27 900 liter fatöl som krogbolaget avtalat att de skulle köpa hade de då endast köpt 540 liter. Därför ansåg inte Åbro heller att de hade rätt till den "mängdrabatt" som de skulle ha fått om de hade levt upp till avtalet.

Med anledning av det här yrkade Åbro på att krogbolaget skulle betala dem 567 084 kronor, jämte dröjsmålsränta tills det att de betalat av sin skuld. Krogägarna tog del av begäran, men ställde sig mot den. De menar att de sålt sitt bolag och att de nya ägarna borde bli betalningsskyldiga istället. Så har det inte blivit.

Hela ärendet har lett till förlikning och i slutet av augusti kom domslutet med överenskommelsen. Restaurangägarna ska betala 302 474 kronor i förlikningslikvid till Åbro, med start den 30 september.

Båda parterna får stå för sina egna rättegångskostnader.

undefined
Enligt Åbro Bryggeris vd är det vanligt med den här typen av uppgörelser mellan bryggerier och krogar. Att de inte efterlevs är desto mindre vanligt.

Enligt Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri, är den här sortens överenskommelser mellan bryggerier och krogar vanligt förekommande. Desto mer ovanligt är att avtalen inte efterlevs.

Vimmerby Tidning har under kort tid kunnat skriva om flera fall där restaurangägare blivit skyldiga att betala Åbro Bryggeri efter den här typen av tvister.

Är det en tillfällighet det fallit flera sådana domar nu?

– Det skulle kunna vara en tillfällighet att många ärenden avgjorts nu. Sen är det också så att många krogar har det tuffare nu än innan pandemin, så det kan också vara en tendens som märks av.

Dunge försäkrar att en ordentlig bakgrundskoll görs gällande krogarnas ekonomi innan avtalen skrivs, men att det aldrig är en garanti för att affären går bra och det fungerar.

Varför gör man den här sortens avtal istället för att låta krogarna betala för vad de faktiskt köper?

– Det är ju ett upplägg man gör och handlar om affärsuppgörelser, så det vill jag inte gå in på i detalj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!