Skulle bli "knarkkung" i Vimmerby – 25-åring utvisas

Den man som utgett sig för att vilja bli "Vimmerbys knarkkung" ska utvisas från Sverige. Enligt hovrätten väger hans upprepade brottslighet, som sannolikt också innebär någon form av kontakt med kriminella nätverk, tyngre än hans skäl att få stanna.

Göta hovrätt beslutade på torsdagen att en 25-åring från Vimmerby som dömts för grovt narkotikabrott ska utvisas från landet.

Göta hovrätt beslutade på torsdagen att en 25-åring från Vimmerby som dömts för grovt narkotikabrott ska utvisas från landet.

Foto: TT/Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-08-24 11:43
undefined
Göta hovrätt i Jönköping.

Den domen meddelade Göta hovrätt i Jönköping på torsdagsförmiddagen. 

Vimmerbybon som är i 25-årsåldern har dömts för narkotikabrott vid två olika tillfällen bara i år.  Först till två års fängelse för narkotikabrott av normalgraden i mars och sen till ytterligare 2,5 års fängelse för grovt narkotikabrott i maj. 

Samtliga brott har skett i Vimmerby kommun under slutet av fjolåret och fram till mitten av mars i år. Då hittade personal på ett äldreboende i kommunen 1,5 kilo amfetamin och 1,5 kilo cannabis i mannens skåp, knark värt cirka en halv miljon kronor.

Skåpet öppnades för att det behövdes av annan personal och mannen använde det inte eftersom han redan satt häktad i väntan på att det första fängelse straffet skulle verkställas.

Mannen har i förhör uppgett att han bara förvarade knarket åt en person från Linköping, men att han inte kunde lämna det tillbaka på grund av att han blivit häktad för de första narkotikabrotten.

undefined
Här i ett skåp på mannens tidigare arbetsplats på ett äldreboende i Vimmerby kommun hittade personalen sammanlagt tre kilo knark i en ryggsäck.

Det köpte inte tingsrätten i Kalmar utan dömde honom till fängelse och efter det utvisning i minst tio år.

25-åringen överklagade endast utvisningsbeslutet. Under förhandlingen i hovrätten hävdade han att hans skäl att få stanna i Sverige är starka eftersom han var under 15 år när han kom till Sverige och att han vistats i landet i över tio år och etablerat sig med arbete, bostad, en vänkrets och lärt sig språket i både tal och skrift. Han betonar att om utvisningen prövats före den 1 augusti 2022 då lagen ändrades hade inget utvisningsbeslut fattats.

Hovrätten instämmer i att 25-åringen har starka skäl för att slippa utvisning. Men rätten pekar samtidigt på att hans återfall i narkotikabrottslighet, med fyra domar för olika narkotikabrott sen 2019, talar emot att han etablerat sig i det svenska samhället. Rätten fäster också vikt vid att han i det senaste fallet som handlar om stora mängder amfetamin och cannabis bör ha haft kontakt med något kriminellt nätverk. Mannen har i samband med den första domen i år i ett chattforum uttryckt att han "skulle ta över narkotikahandeln i Vimmerby". Han har senare förklarat det som en dagdröm.

Hovrättens beslut innebär att tingsrättens dom om totalt 4,5 års fängelse består och mannen ska utvisas när han avtjänat det och får sen inte återvända på tio år.

Domen kan överklagas till högsta Domstolen, HD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!