Efter gemensamma resan upptäckte de världen på var sitt håll

En har volontärarbetat på barnhem i Costa Rica, den andra har delat arbetsplats med pytonormar i Australien. Jenny Lindelöf och Malva Hoffstedt är nu hemma i Vimmerby igen. "Det här gör jag inte om igen", säger en av tjejerna.

Malva Hoffstedt och Jenny Lindelöf hemma i Vimmerby.

Malva Hoffstedt och Jenny Lindelöf hemma i Vimmerby.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-06-08 07:00

Samma tid, men på olika platser i världen. De två tjugoåringarna är tillbaka hemma i Vimmerby och med sig i bagaget har de många minnen från deras äventyr ute i världen.

– Det känns lite konstigt. Man är van att hela tiden vara på språng, det är ett annat lugn här hemma, säger Malva Hoffstedt. 

Jenny Lindelöf och Malva Hoffstedt har varit på resande fot i sex respektive åtta månader. Jenny har volontärarbetat på ett barnhem i Costa Rica, pluggat spanska och rest runt i Sydamerika. Malvas val föll på Australien där hon arbetat på en ananasfarm och rest runt på Australiens östkust. 

undefined
Jenny Lindelöf tillsammans med ett av barnen där hon volontärarbetade. - Dom yngsta barnen var bara tre månader gamla, säger Jenny
undefined
Barnhemmet som Jenny arbetade på i Costa Rica.
undefined
Vädret varierade kraftigt under Malvas tid på farmen. Från 37 grader och sol till storm och skyfall.
undefined
- Efter sista arbetsdagen målar man och skriver meddelanden på sina arbetsskor som hängs upp i kökets tak. Man blir även inslängd i poolen med kläderna på och har en festlig middag, säger Malva.

– Det känns som att vi kan skriva en bok om det här. Man har så mycket att berätta, säger Malva.

Planen var att stanna från oktober till slutet av april eller början av maj. Men på andra sidan jorden fick de båda ett besked som gjorde att resan fick avbrytas. Malvas mormor hade gått bort och bara dryga månaden efter fick Jenny beskedet att hennes pappa avlidit. 

– Det kommer jag aldrig att glömma. Det var jobbigt att inte bara kunna åka hem, jag var helt ensam. Jag hade lite hemlängtan redan innan men då blev det mycket mer, säger Jenny Lindelöf.

– Man vill bara vara med sin familj i en sån situation, säger Malva Hoffstedt.  

Hur känns det att vara iväg på en sån här resa? 

– Det känns lite som att man är på toppen av världen, man får påminna sig själv att stanna upp och ta in det, säger Malva.

– Man känner sig väldigt fri. Det är härligt. När man kommer hem kan man känna: "hur gjorde jag allt det där, hur vågade jag?", säger Jenny.

undefined
Malva testar på att surfa i Arrawarra, Australien.
undefined
Skydive är en av sakerna Malva tycker att man ska testa i Australien, här på Airlie Beach.
undefined
Att snorkla i Stora barriärrevet är något man inte får missa i Australien menar Malva.
undefined
Här fick Malva möta en sköldpadda på nära håll.
undefined
Efter jobbet hängde jag ofta med en annan svensk tjej som bodde i samma värdfamilj, vi spelade fotboll, solade och åkte till stränder, säger Jenny Lindelöf.
undefined
K'gari tidigare Fraserön är den största sandön i världen.
undefined
På K'gari campade Malva i 3 nätter. Här fick hon möte både ormar, spindlar och dingos.

Vad tar ni med er hem igen?

– Minnen och människor man träffat, bra som dåliga. Arbetet var stundtals tufft. Det var varmt, smutsigt och vissa bröt ihop men vi peppade varandra. Jag kunde stå där och känna: "Det här är skit, varför gör jag det här?", men det blir ju ofta en bra historia efteråt. Man får skinn på näsan men jag kommer kanske inte göra om just det här igen, säger Malva.

Jenny håller med och flikar in att man lär sig mycket av att resa ensam. 

– Vi hade båda lite strul med företagen vi reste med. Allt blev inte som vi tänkt oss men det får man kanske vara beredd på. Det mesta löser sig och blir en lärdom, säger hon.

Hur ser planen framåt ut? 

– Jag vet bara att jag ska jobba till augusti. Jag har sökt in till en utbildning i Uppsala men även om jag kommer in så är det inte säkert att jag börjar plugga. Det bestämmer jag på antagningsdagen, säger Jenny och fortsätter:

– Om det blir någon resa igen så vill jag tillbaka till Costa Rica. Jag känner att jag inte hann se allt. Jag skulle även vilja resa runt i Centralamerika, säger hon.

Malva fyller i att även hon sökt in till universitetet men inte heller bestämt sig. Hon vill i alla fall inte stanna kvar här för att jobba.

– Man tjänar mer på att åka iväg och jobba. Både i upplevelser och lön. Om jag reser igen kanske det blir Nya Zeeland eller Australiens västkust. Central- och Sydamerika vore inte heller fel, jag har alltid velat åka till Peru, säger Malva. 

Vad har ni för tips till någon som vill upptäcka världen?

Som i kör utbrister de: "Våga!" och "Packa inte för mycket!".

– Om man känner sig osäker första gången kan man ju gå ihop och resa med kompisar, det gjorde vi. Det finns även grupper på sociala medier där man kan efterlysa sällskap för olika resmål, säger Jenny.

undefined
På UD:s reseinformation kan man få upplysning om vad man bör tänka på inför sin utlandsvistelse. Även TikTok är en väldigt bra sökmotor för sevärdheter och resor, säger Malva Hoffstedt.
undefined
Det var tidiga mornar på ananasfarmen för att försöka komma undan den värsta värmen.
Malva och Jennys tips

Här är sakerna du inte får missa i Australien och Costa Rica:

- Operahuset i Sydney, Australien

- Bondi Beach, Australien

- Snorkla i Stora barriärrevet, Australien

- Surfa i Santa Teresa, Costa Rica

- Puerto Limón, Costa Rica

- Monte Verde, Costa Rica

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!