Hovrätten avfärdar dömde våldtäktsmannens nya version

Vimmerbybon som dömts för en grov våldtäkt i hemtjänsten i Vimmerby kommun gav en helt ny version om hur det gått till när domen prövades i Göta hovrätt. Men rätten ser det som en uppenbar efterhandskonstruktion och slår fast tingsrättens dom på fängelse i sex år.

En man i 40-årsåldern från Vimmerby kommun döms även i Göta hovrätt till fängelse i sex år för en grov våldtäkt, som skett mot en omsorgstagare när mannen arbetade i äldreomsorgen.

En man i 40-årsåldern från Vimmerby kommun döms även i Göta hovrätt till fängelse i sex år för en grov våldtäkt, som skett mot en omsorgstagare när mannen arbetade i äldreomsorgen.

Foto: Arkiv: TT-Bild

Vimmerby2022-11-03 11:55

Det framgår i domen som Göta hovrätt meddelade på torsdagsförmiddagen.

Vimmerbybon, som är i 40-årsåldern, dömdes i augusti till sex års fängelse för grov våldtäkt samt för ett 20-tal fall av kränkande fotografering. Samtliga brott har skett under arbetstid när han var anställd i hemtjänsten i Vimmerby kommun.

Den grova våldtäkten skedde enligt domen i kvinnans bostad i Vimmerby kommun i maj 2021. 

Hovrätten har tagit del av samma bevisning som i tingsrätten, bland annat genom uppspelade förhör med den målsägande kvinnan.

Tingsrätten ansåg att kvinnan beskrivit händelsen på ett naturligt och trovärdigt sätt. Dessutom har sperma från den dömde 40-åringen säkrats på sängkläderna. Tingsrätten motiverade i domen att våldtäkten är grov, främst för den äldre och sjuka kvinnans oförmåga att skydda sig och för att mannens uppgifter var att ge henne vård och omsorg.

undefined
Göta hovrätt ser Vimmerbybons nya beskrivning av vad som skulle ha hänt hemma hos kvinnan han vårdade som en "uppenbar efterhandskonstruktion".

När huvudförhandlingen nyligen hölls i Göta Hovrätt i Jönköping begärde Vimmerbybon att rätten skulle hålla ett helt nytt förhör med honom. Under det förhöret lämnade han en helt ny förklaring för hur den sperma som säkrats i kvinnans sängkläder hamnat där. Han uppgav att kvinnan tagit initiativ till en sexakt med honom och att han inte kommit för sig att säga nej. Under akten ska han enligt egen uppgift fått utlösning. 

Det är ingenting hovrätten tror på. Rätten ser de nya uppgifterna som en "uppenbar efterhandskonstruktion" och hänvisar både till mannens tidigare lämnade uppgifter om att sperman hamnat där från ett toapapper han haft i fickan, eller möjligen att någon annan placerat den i sängkläder. Det avfärdades av tingsrätten.

undefined
Vimmerbybon i 40-årsåldern ska sitta kvar i häktet till hovrättens dom på sex års fängelse vinner laga kraft.

Även åklagaren hade överklagat tingsrättens dom och ville se en strängare påföljd för 40-åringen. Men hovrätten ger sitt stöd fullt ut för tingsrättens dom och fäller Vimmerbybon för grov våldtäkt och fastställer tingsrättens påföljd till fängelse i sex år.

Hovrätten fastställer även skadeståndet till kvinnan på 165 000 kronor som tingsrätten beslutat.

I tingsrätten fälldes mannen också för 20 fall av kränkande fotografering och ett skadestånd på 7 000 vardera kronor till de brottsoffren. Det har inte överklagats och ligger fast sen tidigare.

Mannen ska stanna kvar i häkte tills hovrättens dom vinner laga kraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!