Under granskningen av den gode mannen som har minst 60, och sannolikt många fler, aktiva uppdrag, varav 21 i Vimmerby, satte sig Vimmerby Tidning ner med kommunens nytillträdda överförmyndare Peter Fjällgård (V), som årsskiftet efterträdde den tidigare överförmyndaren Kjell Alexandersson (M). Enligt Peter råder stor brist på gode män som kan ta nya uppdrag i kommunen.
– Det är brist. Oavsett om du har en, två eller fem som står utan gode man så är ju bristen akut. Jag uppskattar att vårt behov av nya företrädare är mellan 40 och 50 stycken, säger Peter Fjällgård (V).
Överförmyndaren står under sträng sekretess och kan inte kommentera det enskilda ärendet, men han menar att det faktum att det finns gode män som har många uppdrag, långt fler än vad som rekommenderas av bland andra företrädare från God man och förvaltarföreningarna RFS och RGMF, indikerar att bristen är påtaglig.
– Bekymret vi står inför är om gode män med många uppdrag ska ta fler uppdrag eller om folk med behov får klara sig själva. Det är en samvetsfråga och jag hoppas att alla som är god man vill människor väl. Jag som överförmyndare ska se till deras bästa och myndighetsbeslutet är till för att människan ska fara väl, säger Peter Fjällgård.
Att som medborgare ha en god man är ingen tvångsåtgärd utan något frivilligt som man får ansöka om. Får kommunen in ett ärende utan att det finns en ledig god man måste man göra en bedömning. Kommunen straffas inte om de inte kan tillsätta en god man.
– Det kan handla om en person som riskerar att bli vräkt om den inte får hjälp och då är alternativet att tillsätta en god man som redan har flera uppdrag bättre än att de inte får någon alls. I den bästa av världar har ingen god man mer än mellan 4 och 10 uppdrag men så ser det inte ut just nu, säger överförmyndaren.
Det finns ingen lagstadgad gräns för hur många uppdrag en god man eller förvaltare får ha samtidigt och det finns inte heller något nationellt register över företrädare och antalet uppdrag de har. En god man kan alltså ha ett litet antal uppdrag i ett stort antal kommuner utan att överförmyndaren i en kommun har insyn i den gode mannens verksamhet i andra kommuner. Ett sådant nationellt register är dock en del av ett förslag som ligger på riksdagsnivå.
– Lösningen på problemet med gode män som, om jag ska vara diplomatisk, har lite för många uppdrag är helt enkelt att vi måste få fler att engagera sig. Jag vet att man gick ut och drev kampanj i höstas och fick in en och annan då men generellt är det svårt att hitta ideell arbetskraft, vilket det här i mångt och mycket är även om man får ett litet arvode, säger Peter Fjällgård.
På grund av att alla uppdrag är olika och att varje god man har sina egna förutsättningar menar Peter Fjällgård att är det svårt att sätta ett absolut tak för antalet ärenden en god man kan ha, men samtidigt säger han att det i en bästa av världar borde finnas.
Överförmyndarverksamheten i Vimmerby är en del av Överförmyndare i samverkan, som är ett samarbete mellan Vimmerby, Kinda, Ydre och Åtvidaberg. För att försöka ta sig an bristen på gode män kommer man att börja samverka med Linköpings kommun i hanteringen av uppdrag.
– Min reflektion kring att man tar det steget är att det då har gått ganska långt, samhället sitter i knipa, säger Peter Fjällgård.