Granskning: Gode mannen har minst 60 aktiva uppdrag

Vimmerby Tidnings granskning av Peter Mobergs verksamhet som god man och förvaltare visar att 67-åringen har många gånger fler aktiva uppdrag än vad som rekommenderas. "Jag har aldrig varit med om någonting liknande", säger Bjarne Lynbech från RFS.

"En god man ska ha kontakt med sin huvudman minst en gång i månaden, hur ska det fungera om man har så många uppdrag? Jag har varit ordförande i föreningen i 23 år och jag har aldrig varit med om någonting liknande", säger Bjarne Lynbech från föreningen Hultsfred-Vimmerby frivilliga samhällsarbetare.

"En god man ska ha kontakt med sin huvudman minst en gång i månaden, hur ska det fungera om man har så många uppdrag? Jag har varit ordförande i föreningen i 23 år och jag har aldrig varit med om någonting liknande", säger Bjarne Lynbech från föreningen Hultsfred-Vimmerby frivilliga samhällsarbetare.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-02-07 20:00

Vimmerby Tidning har i omgångar rapporterat om en 46-årig kvinna som tilldelades en ny god man mot sin vilja, vilket blev inledningen på en utdragen rättsprocess som verkar ha nått sin ände i hovrätten förra veckan. Under arbetet har Vimmerby Tidning tagit del av information som gjort det intressant att titta närmre på kvinnans nu före detta gode man Peter Moberg. 

En omfattande kartläggning som Vimmerby Tidning nu gjort tillsammans med flera andra titlar inom Öst Media visar att den 46-åriga kvinnan delade god man med minst 60 andra personer, sannolikt ännu fler, i minst 6 kommuner i Småland och Östergötland. I en överklagan i ärendet med 46-åringen skriver den gode mannen själv att han varit verksam som ställföreträdare i omkring 10 år och under den tiden är eller har varit ställföreträdare i drygt 300 olika ärenden. 

"Det fungerar bara inte", säger Bjarne Lynbech, ordförande i föreningen Hultsfred-Vimmerby frivilliga samhällsarbetare, som är en politiskt obunden intresseförening som organiserar personer med uppdrag som gode män och förvaltare. Han sitter även med i riksstyrelsen för föreningen, Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare (RFS), som sammanlagt har 6000 medlemmar i hela Sverige.

– En erfaren god man kan ha 6 eller 7 enkla uppdrag eller 3 till 4 om det handlar om tyngre ärenden. Det är viktigt mot huvudmannen att man kan sköta uppdraget. Det finns fler i kommunen som har för många men ingen kommer i närheten av det här, säger Bjarne Lynbech.

undefined
Vimmerby Tidning har sedan i höstas rapporterat om den 46-åriga kvinnan som mot sin vilja blev tilldelad Peter Moberg som ny god man. I den senaste artikeln berättade Vimmerby Tidning att Göta hovrätt dömer till kvinnans fördel och att Peter Mobergs överklagan avslås.

Peter Moberg är en 67-årig och numera pensionerad man bosatt i Linköpings kommun. Vimmerby Tidning har vid flera tillfällen försökt komma i kontakt med honom, både angående fallet med den 46-åriga kvinnan och för att ställa frågor om hans verksamhet. På ett sms med frågan om hur många huvudmän Peter Moberg har svarar han "Det är ingenting som angår dig."

Kartläggningen visar att Peter Moberg under 2022 hade minst 21 aktiva uppdrag bara i Vimmerby kommun. Granskningen visar även att han samtidigt hade uppdrag som ställföreträdare i Kinda, Vadstena, Motala och Tranås. Flera kommuner, bland andra Linköping och Finspång, har nekat till att lämna ut uppgifter kring den gode mannen med hänvisning till sekretess.

undefined
Vimmerby Tiddnings granskning visar att Peter Moberg har minst 21 aktiva uppdrag som god man eller förvaltare i bara Vimmerby kommun, vilket bara det är långt över det antal uppdrag som RFS rekommenderar. Sammanslaget med verksamheten i flera andra kommuner har Moberg dessutom många fler uppdrag totalt.

Uppgifterna om hur många aktiva uppdrag Peter Moberg har samtidigt bygger på en kalkyl som Vimmerby Tidning gjort efter en sammanställning av arvoden som betalats ut i de olika kommunerna, vilka tidningen tagit del av. Siffrorna är således inte exakta men visar trots det tydligt att Peter Moberg har långt fler aktiva uppdrag än vad som rekommenderas av bland andra RFS.

– Det är människor och deras liv vi pratar om och det är jätteviktigt att man har en bra kontakt. En god man ska ha kontakt med sin huvudman minst en gång i månaden, hur ska det fungera om man har så många uppdrag? Jag har varit ordförande i föreningen i 23 år och jag har aldrig varit med om någonting liknande. Det är så ruttet så man nästan inte tror att det är sant, säger Bjarne Lynbech.

Det finns ingen lagstadgad övre gräns för hur många uppdrag en god man får ha, det beslutar i så fall överförmyndaren i kommunen om, och flera kommuner har satt en egen gräns.

Vimmerby Tidning har sökt kommunens nytillträdda överförmyndare Peter Fjällgård (V) för en kommentar.

God man och förvaltare

God man

Att få en god man är vanligtvis en frivillig åtgärd och man går själv med på att tingsrätten utser en god man. Om den som behöver hjälp inte förstår vad det innebär att ha en god man, kan ett läkarintyg eller liknande behövas för att tingsrätten ska besluta. 

Förvaltare

Om det inte är tillräckligt med en god man kan tingsrätten utse en förvaltare. Det är en tvångsåtgärd och rätten kan alltså besluta om förvaltare utan att den som behöver hjälp går med på det.

Källa: Sveriges domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!