Risk för parkeringskaos – uppmanar alla att hjälpa till

Redan nu syns konsekvenserna av den uteblivna parkeringsövervakningen, enligt kommunalrådet Helen Nilsson. Risken är att det blir parkeringskaos i stan om inte alla tar sitt ansvar.

Förra året var det många som fick p-böter redan första dagen av Bullerby Cup. I år det bara polisen som har mandat att skriva ut böter.

Förra året var det många som fick p-böter redan första dagen av Bullerby Cup. I år det bara polisen som har mandat att skriva ut böter.

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2024-07-25 06:00

Bullerby Cup innebär att det kommer tusentals människor som besöker Vimmerby. Redan är det full fart i den småländska turistmetropolen med bland annat Astrid Lindgrens värld på full fart och nästgårds med O-Ringen.

Till skillnad mot förra året har Vimmerby kommun blivit av med sitt verktyg för att hålla ordning på parkerade bilar när de just nu inte kan bedriva parkeringsövervakning. Juridiska teknikaliteter utgör hinder då kommunen saknat rätt tillstånd för att dela ut böter.

Risken är därför stor med så mycket folk i stan att det blir rena vilda västern med bilar som parkeras huller om buller. Frågan är hur kommunen förberett sig inför anstormningen av bilar. På kommunen har flera chefstjänstemän semester just nu men trafikingenjören Maria Åkerö är på plats. Hon vill dock inte uttala sig om vilka steg kommunen tagit för att mota det eventuella problemet, där hänvisar hon till högre chefer men hon svarar dock rent generellt.

– Polisen har fortfarande bemyndigande att utfärda parkeringsanmärkningar. I övrigt är det upp till var och en att följa skyltningen. Parkeringsvakternas främsta uppgift är inte att bötfälla utan att få ordning på trafiken. Man får gå till sig själv hur man parkerar, det är upp till att alla att hjälpas åt, säger hon.

Vimmerbypolisen Andreas Rubertsson säger så här:

– Vi har övervakning liksom under övriga delar av året. Står bilar parkerade på fel ställe kommer vi att lösa problemet.

Ketty Bengtsson, till vardags kommunpolis i Hultsfred, jobbar i ingripandeverksamheten under sommaren och rör sig även i Vimmerby.

– Vi har inget extra planerat men lägger så klart mer fokus på trafiksituationen vid stora evenemang. Annars jobbar vi mest med akuta händelser och om allmänheten ringer in och har bekymmer.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) är bekymrad över den situation som uppstått.

– Vi kan ju inte göra så mycket. Ser man en bil som står parkerad i en krök får man ringa polisen, som har befogenhet att bötfälla, säger hon.

Hon menar att det är upp till polisen hur de gör om de ser att folk som parkerar huller om buller. Helen Nilsson kan konstatera att folk redan börjat slarva med hur de parkerar på stan.

undefined
Kommunalrådet Helen Nilsson (S) säger att man inte är glada över situationen som uppstått kring parkeringsövervakningen i Vimmerby, som innebär att kommunen inte haft rätt tillstånd för att dela ut p-böter.
undefined
David Lindgren är verksamhetsansvarig på Vimmerby IF.
undefined
Tusentals spelare, funktionärer och anhöriga väntas till Vimmerby under Bullerby Cup.
undefined
Högsta prioritet ligger på att ambulansen alltid ska kunna komma fram för att rädda människoliv.

– Vi är bekymrade. När jag vandrar genom staden ser jag en hel del felparkeringar. Det är folk som parkerar för nära gatukorsningar så det blir svårt att svänga runt i korsningarna och folk står utanför uppmålade parkeringsrutor.

Hon syftar då på att när parkeringsrutorna tar slut så ställer man upp bilen bredvid i stället trots att parkering inte är tillåten där.

Förra året delades det ut fem gånger så många p-böter under Bullerby Cup än vanligt i Vimmerby.

– Vad som händer under Bullerby Cup vet jag inte. Vi har haft mycket övervakning där. Jag är inte så glad över att det blivit så här som du förstår, säger Helen Nilsson.

Hon menar att p-övervakningen i första hand är till för säkerheten, för att hålla ordning.

– Men det är klart att det blir ett ekonomiskt avbräck för kommunen.

Helen Nilsson säger att kommunen låter de som parkerar fel betala böter medan de som står rätt får parkera gratis. Men så är det inte överallt, i flera kommuner får alla vara med och betala.

– Vi har valt den här modellen för det är lite gemytligare och snällare. I nästa vecka börjar jag starta upp efter semestern. Jag hoppas det löser sig så fort som möjligt, säger hon om att kommunen just nu inte får utfärda p-böter.

Vad gör då arrangören för att Bullerby Cup ska flyta på i sommar trots problemen med p-övervakningen?

– Efter vår erfarenhet från förra året och att det kom så mycket folk redan första dagen uppmanar vi alla Vimmerbybor att undvika att ta bilen så att de långväga gästerna, som kanske är tvungna att ta bilen, kan parkera, säger David Lindgren som är verksamhetsansvarig på Vimmerby IF.

Föreningen har också försökt organisera upp så att det ska bli ett bra flöde på parkeringarna och att bilarna fördelas vidare när en parkering blir full. De har också haft planeringsmöten med kommunen.

– Vi står väl rustade men det är klart att i en liten stad som Vimmerby kommer det att märkas. Vi ska göra det bästa av situationen.

Förra året var det två ambulansutryckningar till Bullerby Cup men med bra rutiner i bakfickan fungerade allt bra med framkomligheten. Ambulanser har högsta prioritet.

– Vi räknar med 3 500 spelare och ledare, medresande föräldrar och så vidare så det kommer några tusen, berättar David Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!