Så många ukrainare flydde till Vimmerby

Ett år har passerat sedan Ryssland invaderade Ukraina och trots att Vimmerby kommun tidigt tog höjd för en flyktingström har man med facit i hand tagit emot långt färre flyktingar än förväntat.

"Vi har bland annat fått igång en svenskundervisning via Vuxenskolan, kyrkan har språkcafé en gång i veckan och föreningelivet är väldigt aktiva och är med och jobbar med flyktingarna", säger flyktingsamordnaren Mats Lundberg.

"Vi har bland annat fått igång en svenskundervisning via Vuxenskolan, kyrkan har språkcafé en gång i veckan och föreningelivet är väldigt aktiva och är med och jobbar med flyktingarna", säger flyktingsamordnaren Mats Lundberg.

Foto: Sofie Olsson/Johannes Widergren

Vimmerby2023-02-24 05:00

På en pressträff den 11 mars förra året redogjorde kommunens då styrande politiker för förberedelserna inför mottagandet av människor på flykt och det var då det blev helt klart att ett tomt hyreshus, ägt av Vimarhem, på Kvillgränd i Storebro skulle användas. Att nyttja huset hade varit på tapeten tidigare men det kunde först bli aktuellt när Migrationsverket anvisat flyktingar till kommunen.

När tre månader passerat sedan krigsutbrottet hade fortfarande inga flyktingar flyttat in men den förväntade anvisningen var 146 personer.

– Totalt har Vimmerby kommun fått 18 anvisningar och samtliga av de flyktingarna bor i huset i Storebro just nu, säger Mats Lundberg som är kommunens flyktingsamordnare.

Den pensionerade Mats Lundberg började arbeta riktat mot ukrainska flyktingar i slutet av april förra året och hans kontrakt sträcker sig fram till den 25 april i år. Efter det kommer han inte att fortsätta, berättar han för Vimmerby Tidning. 

undefined
Ett startkit bestående av bland annat en del torrvaror i skafferiet, bestick, kastruller, tvål, schampoo och tandborstar fanns i varje lägenhet. När huset iordningställdes väntade man sig fortfarande att upp emot 146 ukrainska flyktingar skulle komma till Vimmerby kommun.

Dagen innan midsommarafton flyttade de två första ukrainska familjerna in i hyreshuset i Storebro, där kommunen med hjälp av ideella krafter, bland andra Storebro IF, iordningställt mellan 60 och 70 sängplatser. I början av juni förra året sänktes sedan det förväntade antalet flyktingar som skulle komma till kommunen från 146 till drygt 50. Med facit i hand kom endast 18, bra många färre än flyktingsamordnaren inledningsvis räknade med.

– Det borde ha kommit fler, tycker vi egentligen, vi har kapacitet att ta emot många fler. Sedan finns det också en del egenbosatta flyktingar från Ukraina i kommunen men de har jag ingen exakt koll på, säger Mats Lundberg.

Hur har det funkat för familjerna i Storebro?

– Det funkar jättebra, alla är nöjda och trivs. Vi har bland annat fått igång en svenskundervisning via Vuxenskolan, kyrkan har språkcafé en gång i veckan och föreningelivet är väldigt aktiva och är med och jobbar med flyktingarna.

undefined
Hyreshuset på Kvillgränd i Storebro, som nu är hem åt 18 ukrainska flyktingar, stod i början av förra året tomt sedan den tidigare hyresgästen Migrationsverket flyttat ut. Där finns sammanlagt 23 lägenheter.
undefined
I mitten av mars hjälpte föreningen Storebro IF till att skruva ihop trettio våningssängar till migrationshuset i Storebro. "Deras hjälp betyder supermycket", sa Olle Palmér på kommunen då.

När Mats Lundberg började var tanken att en av hans arbetsuppgifter skulle bli jobbmatchning.

– Vad jag vet är det bara en av dem som bor i Storebro som fått jobb, som målare. Det är ofta språket som ställer till det, säger han.

Enligt siffror från Migrationsverket sökte sammanlagt cirka 50 600 personer från Ukraina skydd i Sverige förra året och myndighetens prognos är att cirka 15 000 kommer att göra det under 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!