Tuffa tider för grisbonden – men ingen brist på skinka

Förra vintern tvingades Håkan Jonsson, som driver Fläsk från glada utegrisar i Brantestad, säga nej till butiker som ville ha julskinka. I år ser det bättre ut men samtidigt kämpar man mot svåra förutsättningar.

Gårdens grisar bor utomhus, året runt. Men de har en hall att gå in i där de kan mysa i rikligt med halm och de klarar sig fint utomhus i upp till 15 minusgrader.

Gårdens grisar bor utomhus, året runt. Men de har en hall att gå in i där de kan mysa i rikligt med halm och de klarar sig fint utomhus i upp till 15 minusgrader.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-12-05 20:00

Förra årets brist på grisar hade flera anledningar men i år har man lyckats växla upp produktionen. 

– Det var ett jättejobbigt år men nu har flocken har växt och det har gått mycket bättre än de senaste åren, säger Håkan Jonsson.

Veckorna innan jul är hektiska och man har fullt upp med att rimma, packa och leverera skinkor samtidigt som telefonen går varm.

– Det ringer mycket, det gör det varje år vid jul och skinkan är dödsviktig för många. Jag förstår varför det finns många bönder som inte är intresserade av att sälja hemma, för det görs inte av sig själv, säger Håkan Jonsson.

undefined
"Vi är ett bra gäng som kämpar på. Nu ska vi ta oss förbi jul och sen ska vi summera det hela", säger Håkan Jonsson på Fläsk från glada utegrisar.

Sedan ett bra tag tillbaka påverkas Fläsk från glada utegrisar av kraftigt höjda priser på foder, emballage, elektricitet och drivmedel. Man har tvingats höja priset på köttet i flera omgångar men har inte kunnat göra det i samma takt som kostnaderna ökat. 

– Varje utkörningsrunda, jag gör två i veckan, är nästan 1000 kronor dyrare nu. Foderpriset höll på att knäcka mig totalt men jag hade lite tur och lyckades pricka in den bästa veckan i höstas, då jag skrev ett foderavtal på 4:20 kronor kilot, säger Håkan Jonsson.

undefined
Just nu har Håkan omkring 550 grisar på gården.

"Det kunde varit värre", menar Håkan, men han säger också att prisökningarna lett till att han tappat kunder. Några trotjänare finns kvar men både butiker och restauranger har lämnat samarbetet.

– Jag säger ingenting om det. Jag anser att det är ett under att många av dem överlevt, det är jag förvånad över. Jag vet själv vilket stålbad vi gått igenom och jag har gjort mig av med alla kostnader jag kan. Jag har bland annat, i samråd med banken, stoppat amorteringar tills vidare och så kan man inte driva ett företag hur länge som helst, säger Håkan.

undefined
"Jag vet vilket stålbad vi gått igenom och jag har gjort mig av med alla kostnader jag kan", berättar Håkan om den tuffa tiden.

Att ha ett antal färre personer på lönelistan är också en åtgärd som man tvingats genomföra, vilket har lett till att de som är kvar får dra ett tyngre lass.

– Vi är ett bra gäng som kämpar på. Nu ska vi ta oss förbi jul och sen ska vi summera det hela. 

Den satsning på solceller som man trots allt valde att göra ligger inte på is utan tvärtom ligger det nu is på solcellerna, som blev klara strax innan sommaren. Det har enligt Håkan fungerat bra och kan vara en ljusning i mörkret.

– Den bästa månaden var det pluspengar, vi producerade mer än vi förbrukade på hela gården. Jag är jättenöjd och det känns helrätt, säger Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!