Familjedaghemmet Lilla Sverigebyns Blåbärsbarn i byn Brånhult-Målen växer och Barn- och utbildningsnämnden ger klartecken för att ha 20 barn i verksamheten.
– Vi har så mycket plats och det går bra med barnen att jag tänkte att vi kan höja antalet. Personalmässigt har jag det bra och i februari börjar en utbildad förskollärare till. Att höja antalet är också en ekonomisk fråga och det behövs när vi anställer, säger Renate Endres.
Det var 2017 som Renate Endres, då vd för Lilla Sverigebyn, tog ett kliv åt sidan för att följa magkänslan och bli dagmamma. När hon startade hade hon hand om tre barn men idag har verksamheten utökats. Man har nu alltså plats för 20 barn, jämfört med 16 tidigare, och antalet anställda uppgår till sex stycken. Av dem jobbar tre heltid och tre 75 procent.
– Egentligen ville jag bara vara en dagmamma med några få barn men sen kände jag bland annat att det inte fanns någon annan som kunde jobba om jag blev sjuk. Det är bättre att vara fler än att bara vara beroende av en person och samtidigt tror jag också att det är roligare för barnen att både barngruppen är större och personalen är flera. Men det får inte bli för många, säger Renate Endres.
Eftersom huset man är i är så pass stort behöver man inte göra några ändringar när barngrupperna ökar i storlek. De stora barnen, mellan 3 och 5 år, huserar på övervåningen och de minsta håller till på nedre plan. Renate hoppas att de nya platserna ska kunna fyllas snabbt och hon berättar att vissa föräldrar åker så långt som fem mil med sina barn till familjedaghemmet.
– Att det är populärt tror jag beror på att vi verkligen är mycket ute i naturen och att barnen har stor frihet. De har mycket plats och samtidigt som vi har väldigt lite av de problem som andra förskolor kan ha med sjukdomar och sådant. Vi klarade oss bra under pandemin, säger hon.
Det är mycket som skiljer Lilla Sverigebyns Blåbärsbarn från de flesta andra förskolor. Verksamheten är bland annat helt vegansk och så mycket som möjligt av maten som äts kommer från de egna odlingarna i trädgården.
– Varje vecka har vi Veckans lilla kock, då ett av barnen får ha på sig i en liten kockmössa och hjälpa till i köket, säger Renate Endres.
En annan skillnad är att man eftersom man är ett familjedaghem inte har krav på sig att ha utbildad personal, men det har man i stor utsträckning ändå och det tror Renate att föräldrarna ser som en fördel.
– Vi behöver inte gå punkt för punkt i utbildningsplanen utan har mer frihet att vara kreativa med barnen. Vi har dokumenteringsplikt för pedagogiska åtgärder men inte lika mycket som en förskola, vi kan lägga den tiden på barnen i stället. Med 20 barn blir det max tio i varje grupp och vi är verkligen nära dem, minns allt de gör och ser hur de utvecklas, säger Renate Endres.
Även nya familjedaghemmet Soludden vid Krön växer och det har gjort att mannen i hemmet lämnat tjänsten som rektor i Ankarsrum för att ägna sig åt familjedaghemmet på heltid.
– Maximalt har vi tolv platser och just nu åtta barn. Vi hoppas att det blir fullbelagt men vi kommer aldrig ha mer än tolv platser, vi tycker att det är lagom, säger Anna Reichenberger som driver Soludden ihop med sin man.
Precis som Renate tror Anna att det som lockar är närheten till djuren och naturen och de små barngrupperna där varje barn kan få mer uppmärksamhet.