"Det finns inget tak för hur stora vi kan bli"

Med affärsidén att återvinna och rena processvätskor från den bearbetande industrin har företaget Mercatus i Vimmerby varit verksamt i femtio år. Den nedgång som många branscher mött den senaste tiden har ännu inte drabbat dem, tack vare ett ständigt aktuellt uppdrag.

För Mercatus har vattenfrågan, som nu är högaktuell i samhällsdebatten, alltid stått i centrum. "Nu känns det som att världen äntligen har kommit ikapp och förstått varför det är viktigt.", säger Marie Alsér som här syns på bild med den nyanställda kollegan Andreas Strömbom.

För Mercatus har vattenfrågan, som nu är högaktuell i samhällsdebatten, alltid stått i centrum. "Nu känns det som att världen äntligen har kommit ikapp och förstått varför det är viktigt.", säger Marie Alsér som här syns på bild med den nyanställda kollegan Andreas Strömbom.

Foto: Daniel Söderqvist

Vimmerby2023-04-04 06:00

Under den senaste tiden har det skrivits många artiklar och reportage om företag som har det tufft nu i tider av ekonomisk oro. Inte minst har det rapporterats om husbranschen, där flera lokala företag tvingats varsla personal om uppsägning, eller till och med lägga ner.

Men mitt i allt mörker finns det ljusglimtar och aktörer inom näringslivet som det går bra för, och vars verksamhet rör sig framåt. Ett sådant exempel är miljöteknikföretaget Mercatus, med säte i Vimmerby. I år firar de femtio år som företag.

-- Som det ser ut nu ser vi inga tecken på en avmattning eller nedgång inom våra branscher. Vi har funnits i femtio år med samma affärsidé, att rena vatten och olika former av processvätskor inom industrin. Den typen av service och underhåll är något våra kunder kommer att behöva fortsätta med även i lågkonjunktur, säger Marie Alsér, kvalitet- och marknadsansvarig på Mercatus.

Utöver det är miljöfrågan kopplad till vattenförsörjningen central för företaget, vilket gör att deras verksamhet på många sätt ligger rätt i tiden. Inom det området jobbar de både med befintliga kunder och med forskningsprojekt.

– Stora delar av Sverige sitter med ett grundvattenproblem med låga grundvattenmagasin, och där har vi en nyckelroll kopplat till en hel del kunder, både i närområdet och i övriga Sverige, säger Alsér.

Mercatus har alltså ett delat uppdrag, med grenar åt lite olika håll. I allt deras arbete står dock samma ambition i centrum – en värld utan förorenat vatten.

– Den visionen har vi haft i ungefär femtio år, och nu känns det som att världen äntligen har kommit ikapp och förstått varför det är viktigt. Vattenfrågan är ju uppe på många agendor i både EU och hos FN.



Mercatus grundades år 1973 av ingen mindre än Marie Alsérs morfar, Karl-Heinz Schröder. Från början låg det i Linköping, men sedan början av 1980-talet har företaget funnits i Vimmerby. Än idag är det lite av ett familjeföretag, fastän ägarstrukturen ser annorlunda ut nu än den gjorde från början. Bolaget ägs idag till två femtedelar av familjen Alsér, medan resten ägs av det tyska Knoll Maschinenbau och familjen Fuglesang.

Hur planerar ni att fira femtioårsdagen?

– Det kommer att komma ett evenemang lokalt i Vimmerby som allmänheten får ta del av, och även våra kunder och samarbetspartners. Jubileet kommer att uppmärksammas på lite olika sätt, men exakt hur planen ser får ni veta framöver.

Idag har Mercatus 32 anställda som får vara med och fira att företaget nått halvvägs till hundra, men fler kan det bli i framtiden. Det finns nämligen stort utrymme för expansion.

– Vi letar alltid efter förmågor som passar in i vår verksamhet och som delar och vill vara med och driva vår vision. Det rör på sig framåt och det finns inget tak för hur stora vi kan bli.

Vilka är framgångsfaktorerna som gör att Mercatus har lyckats som företag?

– Det är flera parametrar i det, men en av dem är att vi har fantastiska medarbetare och att alla är otroligt måna om vårt uppdrag. Mercatus är ett kunskapsintensivt företag och det är utan tvekan vår största resurs. Den andra delen är enträget arbete och att vi hela tiden har hållit i tanken om ett cirkulärt samhälle.

Marie Alsér är kvalitet- och marknadsansvarig på Mercatus.
Marie Alsér är kvalitet- och marknadsansvarig på Mercatus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!