Sportsliga framgångar och ekonomiska utmaningar för VH

Sportsliga framgångar på historiskt hög nivå. Blandat med ekonomiska utmaningar. "Med hjälp av starka ideella krafter ska vi ro det här i hamn", säger Vimmerby Hockeys ordförande Anita Westerback.

Anita Westerback är ordförande för Vimmerby Hockey.

Anita Westerback är ordförande för Vimmerby Hockey.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-03-21 19:30

De goda nyheterna först. När Vimmerby Hockey vann tredje raka mot Troja/Ljungby i onsdags blev laget klart för kvalserien. Anita Westerback har varit en del av klubben i många år och har fått uppleva hur laget fallit på målsnöret åtskilliga gånger.

– Det har varit deppigt många gånger, men det är kanske därför det känns så fantastiskt härligt att det gick vägen nu. Det är lite svårt att ta in faktiskt. Att vi ska få spela den där kvalserien och har chansen att ta oss till Hockeyallsvenskan. Att jag är glad är en sak, men jag kan tänka mig lyckan som spelarna känner. 

Vad är nyckeln till de sportsliga framgångarna?

– Min känsla är att vi har ett väldigt homogent lag. Ett bra gäng med härliga grabbar helt enkelt. Med bra ledarskap har de fått ihp helheten som krävs.

Samtidigt hopas mörka moln kring Vimmerby Hockeys ekonomiska situation. Vi har tidigare berättat om att klubben är under ett kontrollår och behöver bygga upp ett eget kapital som motsvarar åtta procent av omsättningen under säsongen.

I onsdags inkom dessutom klubben med en skrivelse till Vimmerby kommun där de begär hyresbefrielse för det första kvartalet 2024.

– Hyran ligger på drygt 30 000 kronor i månaden så det rör sig om en summa på knappt 100 000 kronor. Bakgrunden är att vi har haft problem med likviditeten och då har hyran fått stå åt sidan först.

Är det rätt läge att be om pengar nu när kommunen brottas med att få pengarna att räcka till?

– Vi är medvetna om det, men vi ställer i alla fall frågan om kommunen kan tänka sig att vara med och bidra.

Kvalserien till Hockeyallsvenskan drar igång på påskafton den 30 mars och pågår till den 20 april. Det blir tre intensiva veckor och tio matcher totalt.

Det innebär både möjligheten till intäkter, men även risk för stora utgifter för klubben.

– Det ska bli spännande att se vilka lag som tar sig vidare. Det kan ju bli en del långa och kostsamma resor. Samtidigt innebär fem hemmamatcher chansen till goda inkomster. Det såg vi under slutspelsmatcherna mot Troja/Ljungby hemma förra helgen. Sponsorer och samarbetspartners ställde upp tillsammans med massor av ideella krafter. Det är fascinerande att se hur många som vill vara med och stötta klubben och laget, säger Anita Westerback.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!