GUIDE: Allt du behöver veta inför GP-festen i Målilla!

Årets stora GP-fest är här. Ikväll ger sig världsstjärnorna ut för vänstersvängar och hårda fajter på Skrotfrag Arena. Men vem leder egentligen GP-serien? Vad är rubrikerna inför helgen? Och kanske framförallt... Hur blir vädret? Lugn, we got you covered. I vår guide nedan finner ni allt relevant att veta inför "Thrilla in Malilla". Släpp kopplingen, för nu åker vi!

Lejonens Bartosz Zmarzlik leder GP-serien inför helgens tävling i Målilla. Vid en seger blir han historisk.

Lejonens Bartosz Zmarzlik leder GP-serien inför helgens tävling i Målilla. Vid en seger blir han historisk.

Foto: Jesper Zerman

Speedway2024-06-15 06:00

Vad: Speedway Grand Prix i Målilla – "Thrilla in Malilla", säsongens femte GP.

Var: Skrotfrag Arena.

När: Lördag, 19:00 (kvalträning 15:00).

NOTERAT

• Tävlingen i Målilla är som nämnt ovan den femte GP-tävlingen för säsongen. Att världsstjärnorna en gång per år kommer till Målilla har blivit en välkommen vana för alla Speedway-älskare i trakten. 2024 år upplaga är den 18:e i ordningen. I de småländska skogarna har det körts Grand Prix-Speedway varje år sedan 2005 bortsett från 2013 och pandemiåret 2020.

• Säsongen inleddes 27 april i Kroatien och GP-cirkusen har därefter stannat till i Polen, Tyskland och Tjeckien. Årets sista tävling går i Torun i Polen 28 september. Men dit är det som tur är en bit kvar.

• Efter en stark insats i individuella SM i slutet av maj har Kim Nilsson fått chansen som Wild Card i Målilla. Detta efter att ha kommit på en andraplats bakom Fredrik Lindgren, som såklart har en ordinarie plats. 2023 var Nilsson ordinarie i GP-serien men missade dessvärre Målillas Grand Prix på grund av en skada.

PALLEN

Här är förarna som nått pallen i respektive GP hittills. 

Kroatien, Donji Kraljevec: 1) Jack Holder 2) Jason Doyle 3) Fredrik Lindgren

Polen, Warzawa: 1) Jason Doyle 2) Bartosz Zmarzlik 3) Robert Lambert 

Tyskland, Landshut: 1) Mikkel Michelsen 2) Bartosz Zmarzlik 3) Jack Holder

Tjeckien, Prag: 1) Martin Vaculik 2) Fredrik Lindgren 3) Bartosz Zmarzlik

undefined
Lejonens Bartosz Zmarzlik leder GP-serien inför helgens tävling i Målilla. Vid en seger blir han historisk.

RUBRIKERNA

Rekordjakten. Den fyrfaldiga världsmästaren kan bli historisk på lördagskvällen. Tillsammans med gamle stjärnan Jason Crump har nämligen Zmarzlik flest GP-segrar genom tiderna, 23 till antalet. Denna säsong har han tagit sig till final i samtliga deltävlingar, men inte lyckats kliva högst upp på pallen. Så vem vet, kanske får vi se Speedwayhistoria skrivas i Målilla. För skulle Zmarzlik kamma hem förstaplatsen blir han själv med mest GP-triumfer.

Madsen i blåsväder. Fjolårets Dacke-förare har fått allt annat än en optimal uppladdning inför helgens race. I dagarna rapporterade Ekstrabladet om att den danska stjärnans ex-flickvän anklagat honom för misshandel, och dessutom lämnat Danmark med deras två barn. En handling som familjerätten i Kolding finner olaglig, skriver Aftonbladet. Leon Madsen har bland annat sagt att det exet Magda Bratke gjort är galet och att det gör fruktansvärt ont i hjärtat för att han saknar sina två flickor varje dag. Bratke menar i sin tur att hon gör det för att skydda henne själv och barnen från våld.

undefined
Förre Dacke-föraren Leon Madsen har hamnat i blåsväder.

SNACKET

Inför helgens stora evenemang tog vi ett snack med Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg som ser fram emot det som väntar. 

– Ja, absolut. Det är jättestort att vi kan ha ett så stort evenemang här i Målilla. Nu får vi bara hoppas att vädret är med oss.

Dackarna har representanter i form av Dan Bewley och Andzejs Lebedevs. Dessutom är Filip Hjelmland en av banreserverna. 

Vad tror du om chanserna för dina förare?

– Om vi börjar med Lebedevs så är han i sitt livs form. Han vann EM här i helgen och har gjort det väldigt bra för oss under inledningen av säsongen. Det som återstår för honom är att ta sig upp för det där sista trappsteget. Jag tror det sitter lite mentalt. För han är på väg att bli en världsförare och jag rankar honom som en av de sex-åtta bästa i världen just nu. 

– Vi får se om han kan ta sig över tröskeln och nå sin första final, här hemma i Målilla. Det kan mycket väl bli så. Jag tror att han har goda chanser att ta en pallplats. 

Dan Bewley har däremot haft en struligare start på säsongen. Det återstår att se om det kan vända för britten, som vann förra årets svenska GP.

– Han har haft en tuffare GP-säsong hittills. Han har varit lite halvskadad men nu har han fått vara frisk och kommer komma mer utvilad, han blev dessutom brittisk mästare i helgen. Formen är på väg uppåt och Dan har gjort det bra i Polen med. Positivt för oss är att han kommer stanna kvar efter GP:t för att vara med på tisdag mot Lejonen.

undefined
Andzejs Lebedevs är i sin livs form enligt Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg. Kanske kan han nå sin första final någonsin på hemmaarenan.

Vad säger du annars om GP-säsongen? Har det varit väntade resultat?

– Det tycker jag. Jason Doyle, som tyvärr skadat sig och verkar missa resten av säsongen. Han vann i och för sig tävlingen i Polen. Det var lite överraskande efter så många år. Annars är det ganska förväntade namn, med Zmarzlik i topp. Lindgren (Fredrik) gjorde det bra senaste tävlingen men har haft det svajigt dessförinnan. Som svensk hoppas jag givetvis det går bra för honom i helgen.

Är det någon som sticker ut och har överträffat förväntningarna?

– Nej, det är det väl inte direkt. Michelsen (Mikkel) är en ny förare som man gått och väntat på. Det kändes givet att han skulle vinna ett GP förr eller senare (han vann i Tyskland). Szymon Wozniak är en ny kille som ser spännande ut och har tagit sig till en del semifinaler.

Leon Madsen känner du ju såklart väl efter hans tid i Dackarna. Han har varit i blickfånget senaste dagarna. Vad känner du kring det som hänt?

– Det är självklart alltid jobbigt när såna saker händer. Han har haft det tufft och det har visat sig lite i resultaten. Såna privata saker påverkar såklart. Jag hade en bra relation med Leon när han var här. Jag hoppas det löser sig, framförallt när det är barn inblandat också.

GP-SIFFROR

Efter fyra genomförda GP:n har Lejonens superstjärna ryckt i tabellen, och har en ledning med tolv poäng marginal ned till Jack Holder på andraplatsen. Här får ni ett urplock av GP-tabellen.

1) Bartosz Zmarzlik, 66 poäng i totalen

2) Jack Holder, 54

3) Robert Lambert, 53

4) Jason Doyle, 47

5) Martin Vaculik, 47

6) Mikkel Michelsen, 47

7) Fredrik Lindgren, 44

9) Dan Bewley, 33

13) Andzejs Lebedevs, 22

VINNARNA

Senaste årens vinnare i Målilla.

2023: Dan Bewley

2022: Bartosz Zmarzlik

2021: Bartosz Zmarzlik

2019: Fredrik Lindgren

2018: Nicki Pedersen

VÄDRET

undefined
Vi får väl se om det blir en blöt bana under lördagskvällen.

Vädret är som bekant alltid en faktor att ta in i beräkningarna när det kommer till Speedway. Frågan är då hur det ser ut med regnrisken i Målilla under lördagen?

Jo, dessvärre ser det ut att kunna bli lite regnstänk. Från morgonen ända fram till eftermiddagen ser det ut att vara fritt från nederbörd, med molnigt och mulet väder.

Vid klockan 18 gör dock regnet entré, om än i liten omfattning. Mellan 18:00 och 23:00 verkar det komma 4,6 millimeter regn totalt. Som "värst" ser det ut att vara mellan 20:00 och 21:00, med en nederbörd på 1,7 milimeter, vilket definieras som en lätt regnskur. 

PUBLIKSIFFROR

Förra veckan gjorde vi ett längre reportage på Målillas GP-general, Peter Samuelsson. Om ni vill lära känna honom mer kan ni klicka HÄR.

I dagarna tog vi ytterligare en pratstund med generalen. Bland annat om förväntningarna när det kommer till publiksiffrorna. Förra året kom det 8600 åskådare till Skrotfrag Arena.

Vad har ni satt för mål i år?

– Det vore trevligt om vi kunde avrunda den siffran uppåt och landa på 9 000. Men det kan bli en utmaning då vi hade väldigt bra väder ifjol. Vi har budgeterat för en lägre siffra än så. Landar vi på mellan 7 000 och 8 000 så kommer vi att göra ett överskott, säger Samuelsson.

Hela intervjun finner ni HÄR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om