Kosovare Asllani
Fotbollsspelaren från Vimmerby har flera gånger höjt rösten för ökad jämställdhet inom den bransch hon jobbar i. Under året som gått har hon bland annat lyft frågan om fler kvinnor i svenska fotbollsförbundet.
– Det är så ojämställt i fotbollen och man blir frustrerad gång på gång. Man har varit uppgiven hela sin karriär och får hela tiden ta de här striderna. Man vill ha jämställd fotboll och det är så långtifrån, sa hon till Aftonbladets Sportbladet i september i fjol.
Tea Vigren
Hon var tonåringen som tillsammans med några vänner tog upp kampen om att skrota röstningen av lucia på Vimmerby gymnasium, som hon menade var en popularitets- och skönhetstävling.
– Skolan ska vara jämställd men här är det utseende och popularitet som avgör. Skolan går ifrån sina principer, sa Tea i en intervju med Vimmerby Tidning i december 2022.
Insändaren väckte debatt, och ungefär ett år senare kunde Vimmerby Tidning berätta att Teas engagemang hade gett resultat – Vimmerby gymnasium avskaffade traditionen med röstning av lucia.
– Det känns jättebra att det händer något när man gör sin röst hörd, sa Tea Vigren i en intervju i november i fjol.
Wilda Karlsson
I ett medborgarförslag till kommunen tog hon upp det som hon och kompisarna gått och tänkt på länge – att det borde finnas gratis mensskydd på gymnasieskolans toaletter.
– Vi kvinnor har liksom inte valt att få mens, så ska vi kunna ha en jämställd utbildning tycker jag att det borde vara en självklarhet att det ska finnas gratis mensskydd på skolornas toaletter, sa Wilda Karlsson i en intervju då.
Frågan togs också upp på kommunfullmäktige då två av Wildas kompisar, Stina Svensson och Aydan Rustamli, klev upp för att lyfta frågan inför politikerna.
Emmelie Wallmark
Som ordförande i Vimmerby fotoklubb säger Emmelie Wallmark med glimten i ögat att hennes mission är att avgubbifiera föreningen. Hennes engagemang har bland annat bidragit till att en värdegrund har tagits fram för föreningen, med motstånd mot exempelvis objektifiering av fotomodeller och riktlinjer kring respektfull fotografering.
– Jag känner mig lite rebellisk ibland men det handlar inte om att jag bara vill vara motvalls hela tiden, utan jag tycker att det är viktigt att få in lite nya perspektiv, sa Emmelie i en nyligen publicerad intervju.
Linda Carlsson
Under hösten gick den lokala näringslivsprofilen Linda Carlsson in i en ny roll i ett kvinnligt nätverk kopplat till byggsektorn. Syftet med nätverket ska vara att utbyta erfarenheter, inspirera varandra och långsiktigt få in fler kvinnor i den mansdominerade branschen.
– Nätverket speglar samhället i stort och dynamiken som skapas av jämställdhet, mångfald och inkludering är oerhört viktig och det hjälper till att bidra med kreativitet, innovation och konkurrenskraft, sa Linda Carlsson då.
Tjejjouren Madicken
Tjejjouren Madicken arbetar för kvinnors rätt och finns där för alla unga som behöver någon att prata med. Den feministiska föreningen riktar sig främst till tjejer mellan tolv och 25 år för att ge stöd i olika problemsituationer eller rent allmänt. Under sommaren hölls deras chatt till exempel öppen varje vecka, och det är arbete som sker ideellt.
Under hösten fick verksamheten ta emot 25 000 kronor från socialnämnden, som då delade ut pengar till flera socialvårdande verksamheter.
– Vi kan göra jättemycket för unga tjejer för de pengarna, sa Malin Starenflykt från Tjejjouren Madicken då.